אצת קומבו

מאת אייל שפרינגר

אצת קומבו היא אצה כהה, בעלת מרקם גס יחסית, הגדלה במים עמוקים וקרים.

אצות אלו מהוות חלק מתזונת חורף, ומשמשות ברפואה הסינית ובמאקרוביוטיקה לטיפול באברים וברקמות המיוחסים לאלמנט המים: השלד והבלוטות ההורמונליות. האצה עשירה מאוד במינרלים ומעלה את הערך התזונתי של המזונות אליהם היא מתווספת.

אצת הקומבו ידועה בשמות שונים: KOMBU/KELP באנגלית, Kunbu – 昆布 בסינית, שמה המדעי Laminaria japonica Aresch ובקוריאנית – דאשימה – 다시마

 

איכות טיפולית: Yang או Yin?

האצה מלחלחת, מגבירה את ה Yin בגוף, מרככת נוקשות וגידולים, מקררת ומשתנת. למרות איכותה ה Yin, אצת הקומבו נחשבת מנקודת מבט מאקרוביוטית לאצה היאנגית ביותר ביחס לאצות אחרות המקובלות במאקרוביוטיקה דוגמת הנורי, הווקאמה, הארמה וההיג'יקי. איכות זו מתבססת על מרקמה הגס והדחוס האופייני למרכיבים Yang על פי הגישה המאקרוביוטית.

לפיכך, כאשר משלבים את האצה בבישול מזון, במיוחד בבישולים "ארוכים", האצה מדגישה את איכות ה Yang של המנה למרות האיכות היינית הכללית שלה.

אינדיקציות לשימוש באצה

האצה מותווית לטיפול במגוון רחב של מצבים: מצבי חום וליחה, המתבטאים בגידולים במיוחד בשחלות ובבלוטת הערמונית, יתר לחץ דם, לטיפול בפטריות ולמניעת קרישי דם.

אצת הקומבו משמשת למניעת סרטן השד בשל ריכוז היוד שבה, הרב סוכרים המצויים בה, והפוקאידן– מרכיב אנטי סרטני המצוי בה במינון גבוה. שכיחות סרטן השד נמוכה באולוסיית יפן, בין השאר הודות לצריכה גבוהה של אצות ים.

האי אוקינאווה שבדרום יפן מצטיין בשכיחות נמוכה אף יותר של סרטן שד ביחס לאוכלוסיה היפנית, ואצת הקומבו מככבת בו, גם בגירסתה הלא מבושלת, בשכיחות גבוהה יותר מאשר ביפן עצמה. אומנם מדובר במידע על בסיס אפידמיולוגי, נסיבתי, אך חשוב לקחת אותו לתשומת הלב.
עושר המינרלים באצה מסביר את השימוש בה לטיפול בחוסר איזון הורמונלי במיוחד בבלוטת התריס, בעיות פרקים ואנמיה.

בישול האצה:

יש לחתוך את האצה לרצועות, להשרות כ 20 דקות במים ולבשל (עם מי ההשריה). לרוב, בקליניקה ההמלצה היא להשתמש בחתיכות קטנות (5X5 ס"מ לתבשיל).
קומבו נפוצה בשימוש בתבשילים ממושכים דוגמת נישימה ומתכוני קטניות. מקובל להוסיף אותה בתחילת הבישול לתבשילי קטניות, מרקים, ושאר בישולים לזמן ארוך. לעיתים מוסיפים אותה במהלך כבישה של ירקות.
תבשילי קטניות שבושלו עם אצה זו נהיים רכים, טעימים וקלים יותר לעיכול. יש לציין כי הקומבו היא כמעט חסרת טעם וריח.

מקורות:

1. Bensky D, Gamble A. (1993), Materia Medica-Revised Edition. Eastland Press.p 185
2. Pichford P. (1993), Healing With Whole Foods. North Atlantic Books.p548-550.

 

המחבר:

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המאמר עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

לעיון נוסף:

מתכוני קומבו מיוחדים: קומבו דאשי, שויו קומבו

מומלצי החודש