הכנת סייטן

מאת אייל שפרינגר

שיפודי סייטן

הסייטן הוא תחליף בשר שמקורו במזרח אסיה, שם קנה לו מקום של כבוד במטבחים הבודהיסטים בסין וביפן. המתכון שלהלן איננו עומד בפני עצמו, אלא מהווה בסיס להכנת מאכלי סייטן שונים.

מרכיבים

1.5 ק"ג קמח חיטה מלא (עדיף אורגני)
שתי חתיכות אצת קומבו כל אחת בגודל 5X5 ס"מ
3 פטריות שיטאקי
5 פרוסות ג'ינג'ר
חצי כוס רוטב סויה מסוג שויו או תמרי
1.5 ליטר מים

שטיפת סייטן תחת כיפת השמיים

שטיפת סייטן תחת כיפת השמיים

אופן ההכנה

לשים את הקמח והמים עד לקבלת בצק.
ממשיכים את הלישה במשך 5 דקות כדי שקשרי הגלוטן יתחילו להיווצר.
מניחים את הבצק בקערה גדולה, מכסים את כולו במים, ומשאירים במקרר למשך הלילה.
למחרת, שופכים את המים ושוטפים את הבצק מתחת לברז במים זורמים, עד שזרם המים לא
מעורפל מידי ובידינו נשארים סיבים גמישים (כמו גומי).
אוספים את כל הסיבים ומייצרים כדורים בקוטר של כ 5 ס"מ ומניחים בצד.

שטיפת סייטן

שטיפת סייטן עם ברז כיבוי אש

בישול הסייטן

מניחים את כל חומרי המרק בסיר ומביאים לרתיחה. מתחילים להוסיף את כדורי הסייטן לתוך הנוזל הרותח. מנמיכים את האש ומבשלים במשך 40 דקות.
אפשר לאכול את הסייטן ישירות מתוך המרק, או להשתמש בו במתכונים שונים כתחליף בשר או עוף, ע"י שילובו במתכונים שונים הכוללים הקפצה, טיגון, אידוי או צלייה על האש. אפשר גם להקפיא את הסייטן למשך תקופה ממושכת.

סייטן מנקודת מבט טיפולית

הסייטן נייטראלי ומתוק. משמש כמזון בונה וכתחליף בשר בחברות צמחוניות במזרח אסיה. יש לזכור כי פרופיל חומצות האמינו של הסייטן איננו גבוה כמו חלבון מהחי בשל המחסור בחומצות אמינו שונות דוגמת ליזין. ניתן לשפר את פרופיל חומצות האמינו במנה בתוספת מקורות חלבון נוספים כקטניות או אגוזים או זרעים שומניים. לשיפור העיכול כדאי תמיד לשלב עם תבלינים ממריצי עיכול כגון ג'ינג'ר. בנוסף יש לזכור כי מדובר במאכל בעל תכולת גלוטן גבוהה, כך שאיננו מתאים לחולים בצליאק, וגם למי שבריא, רצוי לצרוך חלבון זה מדי פעם, כדי למנוע הופעת רגישות.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית וממחברי הספר בישולחיים.

מומלצי החודש