אורז שמונת האוצרות

אייל שפרינגר

אורז 8 האוצרות

אורז שמונת האוצרות (BA BAO FAN, 八宝饭) הנה מנת אורז דביק המשובצת ב"אוצרות" כגון פירות יבשים, אגוזים וצמחי מרפא מחממים ומתוקים המוגשת בתקופות הקרות ביותר במעגל השנה הסיני. תקופות אלה הנקראות בשמות כגון "קור קטן" ו"קור גדול" מציינות את סוף השנה הסינית ובסופן מתקיים "פסטיבל האביב"- ראש השנה הסיני. במהלך התקופה הזו נהוג לאכול מנות מתוקות, ועשירות המכילות צמחי מרפא מחזקים. מנות אלו מסייעות להתמודדות עם הימים הקצרים והאפלים לחימום הגוף ולניחום הנפש בתקופה הקרה בשנה ולהכנת משאבי הגוף לצמיחה מחודשת שתחל באביב.

כאשר קוראים על המנהגים הסיניים בתקופה הזו של השנה, ובמיוחד על אכילת הפירות היבשים, קשה שלא לחשוב על חג ט"ו בשבט המצויין אצלינו בתקופה זו של השנה, ומכוון לנטיעה, התחדשות (בגולה- גם שיבה לארצנו) דווקא בתקופה הנוטה להיות גשומה, קרה וחשוכה.

המרכיבים לאורז שמונת האוצרות

200 גר' אורז דביק (זן של אורז) לבן או שחור, יכול להיות מלא. אורז לבן דביק זמין בארץ כל השנה- ניתן להשתמש גם באורז סושי. אורז שחור דביק מגיע מדי פעם לחנויות הטבע ולחנויות מזון של מזרח אסיה

1 כף סוכר חום או לתת אורז

אפשרות למילוי: ממרח אזוקי מתוק (אתן מתכון עבורו בהמשך)

לציפוי: פירות יבשים אורגניים, צנוברים, אגוזים על פי טעמכם, פירות שהינם צמחי מרפא (שיזף סיני- Dazao, צימוקי גוג'י, לונגן מיובש – Long yan rou)

כף חמאה או גהי

תבלינים מתקתקים באבקה: קינמון, הל, ג'ינג'ר יבש, ציפורן (מעט)

קערה/תבנית העשוייה מקרמיקה, מתכת או זכוכית חסינת חום. על התבנית להיות עגולה ועמוקה

סיר אידוי או סיר גדול עם מכסה היכולים להכיל את התבנית

סידור האורז ושאר המרכיבים בתבנית

השרו את האורז במים ללילה, ואז בשלו אותו בסיר עם מכסה עם כמות של פי 1.25 מים או מים המעורבים בלתת/סוכר חום ותבלינים עד שכל המים נעלמים מהסיר

לשמן עם חמאה או גהי קערה/תבנית העשוייה מקרמיקה, מתכת או זכוכית חסינת חום. על התבנית להיות עגולה ועמוקה

להתחיל לסדר בתחתית התבנית את הפירות היבשים, האגוזים, התבלינים וצמחי המרפא בדפוס נאה למראה

להניח מלמעלה שיכבה של אורז

להניח על כל שיכבת האורז או רק בשוליים עוד מהאגוזים והפירות היבשים. בשלב זה ניתן להניח במרכז גם שיכבה נדיבה של ממרח אזוקי מתוק שיהווה מעין מילוי למנה

להניח את שאר הארז עד לשולי התבנית ולהדק מעט עם האצבעות

אידוי המנה

להניח את התבנית בסיר אידוי עם מים בתחתית הסיר. במידה והתבנית גדולה, ניתן להיעזר בסיר גדול. יש למלא את הסיר במים רותחים, להניח בתחתית הסיר צלחת חסינה לחום הפוכה, ועליה להניח את התבנית עם האורז, כך שאתם מאלתרים מעין סיר אידוי. לכסות את הסיר עם מכסה, להביא את מי האידוי לרתיחה ולהמשיך לאדות על אש בינונית למשך 50 דקות.

הגשה

להפוך בזהירות את התבנית עם האורז על גבי כלי להגשה. להפריד את האורז בעדינות מהתבנית כך שתתקבל מעין "עוגת אורז" הפוכה. בסין יש המוסיפים בזמן ההגשה מעט דבש מלמעלה. להגיש ולאכול.

אורז 8 תבלינים

גירסה ראשונה שהכנתי לאורז 8 האוצרות לקורס התזונה למטפלים. מסקנות- כדי לקבל מראה "תכשיטי" רצוי להשתמש בשיזף סיני אדום וצימוקי גוג'י. נסו להימנע מפירות יבשים שאינם אורגניים. המראה יהיה זוהר, אבל מדובר בחומרי גלם ירודים

המתכון מנקודת מבט רפואית-מסורתית

אם להודות על האמת- מדובר במנה מתוקה, עשירה, מעין קינוח ועל כן יש להמעיט באכילתה.

עם זאת כקינוח, היא מהווה מעין "קינוח בריא" המכיל צמחי מרפא המסייעים להזנת הצ'י והדם ולחיזוק מטופלים וילדים רזים, יבשים קרים וחסרי תיאבון. המנה פחות מתאימה למטופלים לחים בעלי משקל עודף, סוכרתיים, נשים בעלות שחלות פוליציסטיות ומטופלים אחרים הרגישים במיוחד למזון מתוק ועשיר.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

מומלצי החודש