מרק ארטישוק ירושלמי (בטטה קוסבייה)

מאת שרון בנרף

רק זיהינו רמז ראשון לסתיו, וכבר אנחנו פוצחים בזמירות תחינה לאמא שתכין לנו את המרק הזה… 'בטטה קוסבייה' הוא הכינוי של יוצאי לוב לארטישוק הירושלמי, אך המרק עצמו הוא מתכון עכשווי של אמי הנהדרת 🙂 צבעו הלבן של המרק, יעיד על השפעתו המפרגנת למעי הגס, המשויך לאלמנט המתכת…

מצרכים:

 1 בצל גדול
1 גבעול פרסה (כרישה)
כ- 3 עלי מרווה
2-3 שיני שום קצוצות
500 גר' ארטישוק ירושלמי חתוך
1 גזר חתוך לפרוסות
1 תפו"א (אפשרות, בהתאם להוראות המטפל) חתוך לפרוסות
6 כוסות מים
קורט מלח אטלנטי
קורט פלפל שחור
קורט אגוז מוסקט מגורר טרי
מעט ערמונים- אפשרות (בגרסה לעצלנים אפשר ערמונים מואקום…)
שמן בכבישה קרה (אני משתמשת בשומשום)

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל
2. כאשר הבצל כמעט שקוף מוסיפים לו גם את הפּרַסה (מאחר והיא נוטה להחרך מהר…)
3. מוסיפים את המרווה ואת השום וממשיכים לטגן מעט
4. מוסיפים את הבטטה קוסבייה, את הגזר ואת תפוח האדמה
5. מוסיפים את המים ומבשלים עד שהירקות מתרככים
6. בשלב זה ניתן להוסיף את הערמונים
7. מוסיפים את המלח, הפלפל ואגוז המוסקט
8. לאחר שהמרק מעט התקרר מרסקים במוט בלנדר
9. המרק יוצא די סמיך- במידת הצורך מוסיפים מים 'לפי העין'
10. נהנים לאללה!!!

בראי הרפואה המסורתית

כפי שציינו בתחילה, הצבע הלבן במזונות מרמז לנו על קשר לאלמנט המתכת, ובין השאר למעי הגס המשויך אליו. ואכן, רכיבי המרק הלבנים (הארטישוק הירושלמי, הבצל, הכרישה והשום), עשירים בסיבי אינולין המסייעים לבניית פלורת חיידקי המעי, ועל ידי כך משפרים את ספיגת המעי ואת מערכת החיסון. (שילוב טוב בארוחה עם ירקות מותססים). כמו כן, אגוז המוסקט, (המכונה בהרבולוגיה הסינית Rou Dou Ku) – בעל איכות מכווצת וסופחת, ידוע בשימושו המסורתי לעצור שלשול כרוני מחוסר ב Yang הכליות או הטחול. ברוח הסתיו, למרק איזון נכון בין רכיבים מייבשים, סופחים ומכווצים, לבין רכיבים עשירים ובונים.
בתאבון!

שרון בנרף– עורכת האתר, מטפלת ברפואה סינית בתזונה סינית-מאקרוביוטית.

למעבר למתכון ירקות כבושים במלח
למעבר למתכוני מרקים

מומלצי החודש