דאל- תבשיל מאש הודי

מאת אייל שפרינגר

דאל, מאש מקולף וחצוי, הינו אחת הקיטניות הנפוצות למאכל בהודו. הדאל בשילוב עם תבלינים כגון כורכום, זרעי חרדל, דלעת, עלי כוסברה ובצל יכול לשמש כמזון טיפולי למחלות "עודף" הפוגעות במרכז הגוף, במיוחד סוכרת ומחלות הקשורות בכבד כגון עודף כולסטרול בדם וכבד שומני. הדאל מתאים כמזון אביבי למטופלים הסובלים מביטויים של ליחה.

מרכיבים
2 כוסות מאש (או דאל מקולף וחצוי)
5 כוסות מים
2 בצלים
שתי עגבניות קצוצות-אפשרות
½ קילו דלעת קצוצה
חבילת כוסברה קצוצה
3 כפיות זרעי כמון
½ כפית זרעי חילבה-אפשרות
3כפיות זרעי חרדל
1.5 כפית אבקת כורכום
2 כפות גהי או שמן בכבישה קרה

הכנה
-להשרות את המאש ל30 שעות או לפחות ללילה.
-לקלף את רוב הקליפות של המאש על ידי שפשוף הקטניות זו בזו.
-להניח את המאש בסיר,להרתיח ולהמשיך לבשל על אש קטנה עם סיר חצי מכוסה עד להתרככות. לטחון את המאש המבושל בתוך הסיר בעזרת מערבל ידני קפיצי.
במחבת ניפרדת- לחמם את הגהי או השמן ולטגן בתוכו על פי הסדר גרגרי כמון, זרעי חרדל, זרעי חילבה, בצלים קצוצים, עגבניות ודלעת. לכסות את המחבת עם מכסה ולבשל עד להתרככות הדלעת.
לערבב את תוכן המחבת לתוך הדאל. ניתן להוסיף כוסברה קצוצה/פטרוזיליה.

אייל שפרינגר, מטפל באמצעות רפואה סינית עתיקה ותזונה סינית מקרוביוטית. מייסד המרכז לרפואה מסורתית, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית.

לעיון נוסף:
מתכוני מטבחים מסורתיים, כולל מתכונים הודיים לליווי הדאל
מתכוני קטניות
אודות הטיפול בסוכרת במרכז לרפואה מסורתית

מומלצי החודש

מתעניינים? השאירו פרטים. נחזור מהר!