טיפול תזונתי בדלקות בדרכי שתן

מאת אייל שפרינגר

צילום אורי שפרינגר

 

חלקו הראשון של המאמר עסק בהסבר התאורטי למופעים השונים של דלקות בדרכי השתן (UTI). חלק זה יעסוק בכלים מעשיים על פי שטית TEF לטיפול ומניעת דלקות בדרכי השתן: תזונה, משקאות וטיפולים חיצוניים.

צעד ראשון, התאמת תזונה

יש לעקוב אחר הדיאטה הבסיסית המורכבת מ40% דגנים, %10 קטניות ו40% ירקות בשיטות עיבוד שונות עם מעט שמן. יש לצמצם סוכר, פירות, מוצרי חלב, ביצים, שמרים, מוצרי קמח, ובשר אדום.

דגנים מומלצים

נשתדל להשתמש בדגנים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, אשר אינם תומכים בהתפתחות חיידקים ופטריות. נעדיף דגנים בעלי אפקט משתן, ואיכות אנטיספטית קלה.
דוחן: משפיע לטובה על מחמם תחתון ומסלק עודפי לחות. מאוד בסיסי ולכן משפיע לטובה על רמת חומציות הנרתיק. בעל איכות אנטיספטית ואנטי פטרייתית קלה.
גריסים: משתנים ומייבשים, מכילים כמות גבוהה של מגנזיום התורם לטיפול בדלקות בדרכי השתן.
חיטה, כוסמין, ואפילו קוואקר: יש לשקול שימוש בהם בשל איכותם הלחה והאינדקס הגליקמי הגבוה יחסית. במיוחד יש להיזהר עם החיטה.

קטניות

כולן טובות, מחזקות כליות ומייבשות. לקטניות השפעה פיטואסטרוגנית התורמת לאיזון חומציות דרכי השתן ומרקם ריריות אברי המין. בנוסף תכולת הסיבים הגבוהה משפיעה על הרבה אוכלוסיית חיידקי המעי המשפיעה על הרכב אוכלוסיית החיידקים בדרכי השתן. מומלצת במיוחד היא האזוקי המטפלת  בחולשת כליות. אפשר להשתמש במאש או קטניות מונבטות לדלקת חמה (צריבה, צבע ההפרשות צהוב, ריח רע). יש להיזהר בשימוש במוצרי סויה, אשר מצד אחד מקררים אך מבחינה אחרת הנם המלחלחים ביותר מבין הקטניות.

ירקות

חשוב מאוד לשלב אצות, במיוחד קומבו (חיזוק כליות), היג'יקי וארמה (השפעה על אברי המין), ונורי המטפלת במצבי חום. בנוסף יש להעדיף ירקות שורש כמו פטרוזיליה, סלרי, בצל, משפחת הצנון, וארטישוק ירושלמי, המחזקים מחמם תחתון ועוזרים לגוף להתמקד בטיפול במחלה. פטריות שיטאקי מתאימות במיוחד לדלקות חמות על רקע תזונה עם עודף חלבון מהחי. הפטריות מנקות את הגוף, ומעודדות הפעלת מערכת החיסון. ירקות ירוקים עוזרים לסלק חום ולחות. אספרגוס משתן ומנקה את דרכי השתן. סלרי, בעל איכות קרירה ומייבשת, אידאלי למצבי דלקת שונים בגוף. פטרוזיליה, משתנת ומחממת, מתאימה למצבי לחות קרה (הפרשות שקופות ללא צריבה). חסה מבושלת מפחיתה דלקתיות. ריבת בצל, מתכון רפואי מחמם ללחות קרה. לגברים, זרעי דלעת למניעת הגדלה של בלוטת הערמונית.

משקאות טיפוליים לדוגמה

ההמלצה הידועה לדלקות בדרכי שתן היא להרבות בשתיה. השתיה כשלעצמה יכולה להועיל בשל הגברת תנועת הנוזלים מהגוף החוצה, אך אם כבר שותים ישנן כמה אפשריות היוצרות אפקט טיפולי ומזרזות את ההחלמה:
1. מי בישול של אזוקי וקומבו: ייבוש וחיזוק הכליות.
2. מי בישול של שעועית מש: לתחושה של שתן שורף וחם(צבע צהוב, צריבה במתן שתן, יכול להיות עם מיעוט שתן). המש היא קטנית ירוקה המטפלת בכבד על פי הרפואה הסינית. יכולה לעזור במצבי חום ודלקתיות.
3. סלרי: הכוונה לגבעולי סלרי באכילה, במרתח או במרק. הסלרי כמו המש קשור בכבד ובאלמנט העץ ועל כן יכול לעזור בעיקר במצבים המאובחנים כחום או לחות חמה.
4. לדלקת לא חמה: מרתח של פטרוזיליה. הפטרוזיליה משתנת ובשל צבעה הירוק מטפלת במצבים הקשורים בעודף לחות {עץ מווסת את האדמה}, אולם בשל איכותה שהינה מעט מחממת, היא פחות מומלצת למצבי דלקת חמים המאופיינים בשתן מועט, צורב, מסריח וצהוב.
5. אכילה ושתייה של עירית עד 3 כוסות ליום להפרשות וגינליות כתוצאה מקור.
6. חליטת עלי הדס ושתייה מהם מספר פעמים ביום: להפרשות מרובות. ההדס מחטא וסופח הפרשות עודפות של נוזלים.
7. מיץ סחוט מצנון: מנקה את הגוף ואת הכבד מלחות.

טיפולים חיצוניים

-הרתחת שתי כפיות בנצ'ה עם 4 ספלי מים וכפית מלח. משמש לשטיפה מקומית במקרה של הפרשות. אפשר גם במי מלח אבל האפקט פחות חזק.
אמבט היבה: אמבט המבוסס על חלקים עליים מיובשים של ירקות ממשפחת הצנון.
שטיפה וגינלית של מי היבה פושרים לדלקות המאופיינות בלחות רבה.
-לזיהום בנרתיק: להרתיח 2-3 שזיפי אומבושי בליטר מים או ליטר מי בנצ'ה, להשתמש כשטיפה.
-שטיפה עם מרתח אכיליאה אלף עלים -שטיפה של 20 טיפות שמן עץ התה ברבע ליטר מים חמים.

תזונה היא מרכיב מרכזי בטיפול בדלקות בדרכי השתן, במקרים עקשניים ייתכן והמטופל/מטופלת יזדקקו לעזרת מטפל המיומן בטכניקות טיפול תזונתיות נוספות בנוסף לאלו המופיעות במאמר, לעיתים בשילוב צמחי מרפא ודיקור.

קישורים:

 חלק א' של המאמר: אבחנה מבדלת של דלקות בדרכי השתן
טיפול בפריון ובבריאות האשה במרכז לרפואה מסורתית על פי שיטת TEF

אייל שפרינגר.Dip.Ac.CH-מטפל ברפואה סינית עתיקה ובתזונה סינית מקרוביוטית, הרבליסט קליני. מייסד אתר ושיטת TEF, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מאקרוביוטית.
[email protected]

מומלצי החודש