מזיע כמו סוס: על הזעה בראי הרפואה הסינית

מאת עדו ברק

על אבחנה וטיפול בהזעת יתר באמצעות תזונה סינית מקרוביוטית

מזיעים כמו עדר סוסים שועטים? מתעוררים עם סדינים ספוגים? מחליפים בגדים כל הזמן או מתביישים ללחוץ ידיים?  אם הזעה היא הבעיה שלכם, אז המאמר הזה הוא בשבילכם…

מהי הזעה?

הזעה היא פליטת נוזלי הגוף דרך נקבוביות העור. תהליך זה, המתרחש באופן תמידי, מתגבר באופן טבעי כאשר חום הגוף עולה כתוצאה משינוי אקלים או רמת הפעילות, ויש צורך לקרר את הגוף.

מקורות הזיעה

על פי הרפואה הסינית, כל הזיעה המופרשת מהגוף, נוצרת מהמזון אותו אנו אוכלים. על כן בחירה מדוייקת במזון עשויה להשפיע על כמות ואופי ההזעה. ההזעה היא אחד מתוצריו הסופיים של עיבוד המזון.
הסינים מסבירים כי הזיעה מופקת ישירות מהדם. הדם נשלט ע"י הלב, ולכן נאמר שהזיעה היא הנוזל שקשור ללב. רעיון זה מבטא את הקשר בין ההזעה והמצב הרגשי, ואת הקשר המשולש בין הרכב הדם המזון והזעה.

כיצד המזון משפיע על הזיעה?

 כמות המזון וסוגיו השונים, ישפיעו על כמות ואיכות הזיעה, כמו גם על ריח הגוף. אכילה רבה של סוכרים, פירות עסיסיים ומשקאות ממותקים תעודד רפיון והתרחבות (YIN) ועלולה לגרום לזיעה רבה. אכילה רבה של חלבון מהחי, שימוש עודף בתבלינים (מזונות YANG, חמים), ג'אנק פוד, תרופות וסמים עלולים לגרום לזיעה מלווה בריח גוף חזק ולא נעים.

תיאום עם עונות השנה

גופו של אדם בריא מתפקד בהתאם לעונות השנה.

באביב ובקיץ, העונות בהן הצ'י בטבע מתרחב ומתפשט, הצ'י והדם שלנו מגיבים בהתאם, וזורמים בחופשיות  בכיוון מעלה והחוצה קרוב לפני השטח. הצ'י מניע יחד איתו את נוזלי הגוף, אשר מופצים כדי ללחלח ולקרר את כל הגוף. המשך תנועת הצ'י מעלה והחוצה בצירוף פתיחת נקבוביות העור גורמת להזעה. באופן טבעי זהו הזמן שמתאים להזעה. כאשר מזג האויר חם, והגוף הופך לYANG בצורה מוגזמת, הזעה היא דרך לנקז עודף יאנג מהגוף. תהליך זה יעיל כאשר מספקים לגוף כמות מספקת של נוזלים.

בסתיו ובחורף – הצ'י והדם נוטים להתכנס פנימה, השכבה החיצונית של הגוף סגורה, והזעה כמעט ואינה מתרחשת (למעט במצבי מחלה, בה היא מגוייסת לויסות טמפ' הגוף ולהדיפת הפתוגן החוצה).

להזיע כמו סוס

עונת הקיץ קשורה לאלמנט האש, המיוצג בגוף ע"י הלב. באסטרולוגיה הסינית, החיה הקשורה ללב היא הסוס, שמעלה בין היתר אסוציאציה של ריצה חופשית ללא מעצורים, התרגשות והזעה בכמות גדולה.
כמו הסוס, גם הלב 'רץ' ופועם, ועל ידי כך מריץ את הדם בגוף כולו. כאשר הלב מתרגש ומתלהב מסיבה מסוימת, הוא עלול לאבד מעצורים ולשעוט כסוס ללא רוכב, עד לאפיסת כוחות. כאשר הלב מתאמץ ומותש, עלולה להופיע הזעה הקשורה לתנודות רגשיות.

הזעה ככלי טיפול רפואי

כמעט כל תרבות בעלת גוף ידע רפואי מסורתי, מתארת ייזוע כדרך טיפולית למצבים שונים. ניתן לייזע על ידי טיפול חיצוני כגון לבוש מחמם, כיסוי בשמיכה חמה, פעילות אינטנסיבית, שהייה בסאונה, אוהל הזעה, קומפרס חם וכן הלאה, או על ידי טיפול פנימי כגון צריכת מזון וצמחי מרפא מחממים ומייזעים.

כאשר הנוזלים היינים, מותמרים ע"י הצ'י היאנגי ומתאדים דרך העור, מתקבל אפקט מנקה ומפחית. נוזלים מופרשים החוצה ובכך מפחיתים את כמות הYIN היחסית. בנוסף, הYANG מופחת גם הוא בשתי דרכים: היאנג שמשמש לאידוי הYIN מתכלה בתהליך, ועם יציאת הנוזלים מהעור מתלַווה אליהם גם כמות מסוימת של YANG.

ההזעה יכולה לתרום לצינון הגוף, ולפליטת גורמי מחלה ועודפים שונים אשר הצטברו בגוף,  בין היתר עקב תזונה עשירה מידי, מלח עודף, שתיה עודפת והצטברויות רעלים שונות. לאנשים בעלי מבנה חלש ועדין, או לסובלים באופן זמני מחולשה, הזעה אינה מתאימה ואף עלולה להחמיר את מצבם.

הזעה לא תקינה

כמו כל תהליך פיזיולוגי, גם תהליך ההזעה עלול לצאת מאיזון בדרכים שונות כגון: הזעה עודפת, הזעת לילה, הזעה ספונטנית ללא מאמץ או חום, הזעה בחלקים שונים של הגוף, וחוסר הזעה. פתולוגיות אלו עלולות להופיע בפני עצמן, או במקביל לסימפטומים נוספים. כל אחד מהמצבים הללו עלול להיגרם ממספר סיבות. אציין פה מספר סיבות נפוצות:

הזעה עודפת –  הפסולת יוצאת דרך העור:

הזעה בכמות רבה ומוגזמת, המופיעה גם בפעילות מועטה ובמזג אויר לא חם מידי. הסובלים ממצב זה יהיו לרוב בעלי מבנה גוף חזק, ועשויים לסבול אף מיתר משקל. צבע הפנים יהיה סמוק, העור לח ודביק, ריח הגוף עלול להיות חזק, לא נעים ובעל גוון מתקתק. בעלי תיאבון רב, נמשכים לאוכל מתובל ולטעמים חזקים, יחד עם משיכה לשתיה קרה ומתוקה. היציאות עשויות להיות בעלות ריח חזק ומלוות בתחושת חום ושריפה. לרוב הם יהיו בעלי נטיה לסבול בעיקר במזג אויר חם ולח, פחות מכך במזג אויר קר ולח ובעלי העדפה ברורה למזג אויר יבש. בדרך כלל זהו מצב של עודף.

כמות רבה של מזון ושתיה, או מזון שאינו מתאים למבנה המולד, מתעכל בקושי. במקום להתפרק כראוי, להיטמע ולספק כח ותמיכה לתפקודי הגוף, מצטברת פסולת פנימית, אשר ברפואה הסינית נקראת לחות. (בראי האיורוודה מתואר כאן מצב של חוסר איזון PITA ואף עודפי AMA). עודף הלחות הזו, בשילוב כח YANG המגיע מהמבנה המולד, יוצרים הזעה רבה ועודפת בניסיון לפרוק את העודף. במצב זה יש לצרוך בעיקר תזונה מקררת ומנקה, המבוססת בעיקר על מזון מן הצומח ומעט שמנים איכותיים, ולהימנע ממזון עשיר מלוח שמנוני ומתובל, ממשקאות מתוקים, ממוצרי חלב ומסוכר לסוגיו.

הזעת לילה והYIN האבוד:

נשים רבות המגיעות לגיל 50 מכירות את דפוס ההזעה הזה. הזעה המתרחשת בזמן השינה ומפסיקה עם היקיצה. עשויה להתלוות לסימפטומים נוספים כגון: לחיים סמוקות או חיוורון, יובש בעור ובשיער, גלי חום, תחושת חום בכפות הידיים, כפות הרגליים ובית החזה, נדודי שינה, דפיקות לב, תשישות, חשק מיני מוגבר, אין אונות אצל גברים, או מחזור לא סדיר לסוגיו, הפרשות צמיגות מועטות, יובש בנרתיק אצל נשים.

הסובלים ממצב זה עשויים להיות בעלי מבנה גוף רזה וכחוש אך לא בהכרח. הזעות לילה עלולות להופיע לאחר תקופת מחלה ממושכת. כמו כן זהו מצב נפוץ בנשים בתקופת הפסקת הוסת.

בהזעת לילה, האספקט הYIN של הגוף הכולל את היכולת לעגן, לקרר, להזין וללחלח את הגוף, חסר. בזמן השינה באופן תקין, הצ'י הYANG, אשר אחראי בין היתר על סגירת נקבוביות העור, שוקע ברובו פנימה למעמקים אשר בשליטת הYIN על מנת להתחדש. אולם, מכיוון שישנה תלות בין היין והיאנג, היאנג אינו מבצע את מלאכתו. חולשת הYIN גורמת לכך שאין עיגון וקירור, וכך היאנג שנכנס פנימה, מאדה את הלחלוח שעדיין קיים בגוף, אל עבר פני השטח, שם היאנג המועט חלש ולא אוטם את העור. כך נוצרת הזעת הלילה.

ככל שההזעות בזמן השינה ממשיכות, היין והיאנג ממשיכים להיחלש גם הם, ועוצמת הסימפטומים גוברת. במצב זה, אשר נובע בראשיתו מחולשת יין, מומלץ להמנע ממזון מייבש ופריך כגון קרקרים, פריכיות וגרנולה, ומתבלינים מחממים וחריפים. יש לצרוך תזונה מלחלחת, בונה ומקררת, ולשלבה עם מזונות בעלי אספקטים מכווצים.

הזעה ספונטנית, ביטוי לחולשה:

הזעה אשר אינה תלויה במזג אויר חם או במאמץ פיזי, אך עלולה להחמיר במעט מאמץ. גם היא עלולה להופיע לאחר תקופה ממושכת של מחלה. מצב זה עשוי להיגרם מחום פנימי שהצטבר והתיש את הצ'י ואת האספקטים היינים בגוף. בדומה להזעת הלילה, נקבוביות העור נשארות פתוחות ודרכן ניגרים הצ'י והנוזלים היינים. הזעה זו יכולה להיות מלווה בסימפטומים הבאים: עייפות ותשישות, חיסוניות נמוכה, עיכול חלש, קול חלש, קשיי ריכוז. הכיוון הטיפולי למצב זה הוא חיזוק הצ'י האחראי לסגירת הנקבוביות וחיזוק האספקטים היינים בגוף אשר אבדו בהזעה.

מצב נוסף העלול לגרום להזעה ספונטנית הוא חולשת YANG. גם במקרה זה הצ'י אינו מסוגל לשלוט בסגירת הנקבוביות, אך המקור לכך הוא חולשה ב'אש החיים' – האנרגיה החיונית אשר מפעילה את הגוף. סימפטומים אפשריים נוספים הם: תחושת קור, תיאבון ירוד, כאב גב תחתון וברכיים, חולשת גפיים, יציאות רכות, תשישות, חולשה חיסונית, חוסר ענין מיני, אין אונות, יציאת זרע בשתן. במצב זה הטיפול יתמקד בחיזוק, חימום וייצוב הצ'י ובו נמליץ להמנע ממזון קר, חי (raw) ומשקאות קרים, ולשים דגש על מזון מבושל, חם, מחזק וקל לעיכול.

חוסר הזעה:

הזעה אשר אינה מופיעה כאשר היא צריכה להיות נוכחת באופן תקין. מצב זה אינו נפוץ, אך אין להקל בו ראש. הזעה היא אחת מתהליכים רבים המתרחשים בגוף באופן תקין. כאשר היא לא פעילה, ערוץ מרכזי של פריקת עודפים ותקשורת עם הסביבה איננו פעיל. למצב זה שני מופעים עיקריים:
מופע אחד הוא בשלב התחלתי וראשוני של התקררות. גורם מחלה מסוג רוח וקור חדר דרך נקבוביות העור וכיווץ אותן. בשלב זה ניתן ליצור הזעה יעילה על ידי שימוש בצמחים חריפים אשר תמנע את המשך התפתחות המחלה.
מופע נוסף של העדר הזעה איננו נגרם ע"י גורם מחלה חיצוני, אלא נובע מבלוטות זיעה שאינן פעילות. ברפואה סינית מוסבר שמצב זה נובע מדיסהרמוניה בין האיברים הפנימיים, הגורמת לפגיעה בתהליך ההזעה. נוכל לראות מצבים כאלו של חוסר איזון למשל כאשר ישנה תקיעות בזרימת צ'י הכבד, או במצבים של חולשה ביאנג הכליות והטחול, יובש, תקיעות דם ועוד. במצב זה הטיפול ממושך, ומתמקד בפתירת הדיסהרמוניה הפנימית, כך שתהליך ההזעה כולו או חלקו, יחזור להיות תקין.

הזעה בחלקי גוף שונים:

הזעה בחלקים מסוימים של הגוף עשויה ללמד על טיב הבעיה הפנימית אשר אליה יש להתייחס. הזעה המתרחשת בצד אחד של הגוף בלבד (ימיןשמאל) מעידה על פגיעה במרידיאנים באותו הצד, או על חוסר איזון עמוק יותר. בין היתר הסיבה לכך עשויה להיות טראומה חיצונית, הצטברות פנימית של לחות, תקיעות בתנועת הדם והצ'י, חולשת דם וצ'י ועוד. באנשים מבוגרים, סימפטום זה עשוי להיות תמרור אזהרה מפני שבץ.
הזעה בראש עשויה להצביע על הצטברות פנימית של לחות וחום. הלחות חוסמת את נקבוביות העור והחום אינו יכול לצאת עם הזיעה. החום עולה לחלק הגבוה ביותר בגוף – הראש, אליו הלחות לא מגיעה ומתרחשת הזעה. סיבה אחרת עשויה להיות חולשה של הצ'י היאנגי אשר אינו מסוגל לעלות לראש ולפקח כראוי על נקבוביות העור באיזור. הזעה זו עשויה להיות נורמלית בשעת אכילה או בילדים קטנים בזמן שינה.
הזעה בחזה עשויה להעיד על חולשת צ'י הלב אשר התפזר בחזה כתוצאה מחשיבה ודאגה רבה. סיבה אחרת עשויה להיות חולשת יין ויאנג.
הזעה מרובה בבית השחי עשויה להעיד על חום ולחות בכיס המרה, חולשה של הלב או התרגשות או לחץ רב.
הזעה מהזרועות והרגליים עשויה להעיד על פגיעה בתפקוד הטחול והקיבה. פגיעה בתפקוד התמרת הטחול גורמת לו לשלוח נוזלים לארבעת הגפיים, וחום, מסיבות שונות, מאדה את נוזלי הקיבה לעבר הגפיים. הזעה זו יכולה להופיע גם בשעת אכילה מרובה.
הזעה מכפות הידיים בלבד עשויה להעיד על חולשת צ'י, יין או יאנג הלב והריאות השולטים על פלג הגוף העליון וקשורים גם לרגשות עזים.
הזעה מכפות הרגליים בלבד עשויה להעיד על קור וחולשת כליות, אשר שולטות על כל פלג הגוף התחתון. כאשר איזור מסוים בגוף חסר הזעה כלל, עשוי הדבר להצביע על תקיעות או חולשה בזרימת הצ'י והדם ובהזנתם את המקום והמערכת המרידיאנית אליה קשור איבר זה.

סיכום קליל ומאדה…

תהליך ההזעה בזמן הנכון ובכמות הנכונה, הכרחי לתפקוד הגוף, והוא יכול ללמד רבות על המצב הבריאותי. ויסות ההזעה, והסדרתם של השינויים וההפרעות המופיעים בה, בהחלט ניתנים לביצוע (באמצעות התאמת הרגלי אורח חיים, תזונה, צמחים ודיקור) ותורמים לשיפור באיכות החיים. וכמו שאמרו כבר לפנינו:
"שלוש זיעות הן יפות לגוף: זיעת חולי, זיעת מרחץ וזיעת מלאכה" (אבות דרבי נתן).

שיהיה קיץ קל!

עדו ברק– מטפל ברפואה סינית עתיקה, תזונה סינית-מקרוביוטית, דיקור וצמחים.

לעיון נוסף:

מאמר- 'לא רוח ולא חומר'- ראיון עם עדו ברק
מתכון קיצי- אטריות בחלב סויה

 

מומלצי החודש