סלט מלפפונים סצ'ואני

אייל שפרינגר

 

סלט מלפפונים פיקנטי מסצ'ואן

סצ'ואן, ארץ ארבעת הנהרות, ממוקמת בדרום מערב סין באגן לח ומהביל המונח למרגלות הרי ההימלאיה ומוקף הרים ונהרות מכל צדדיו. הודות לאקלים הלח לאדמה הפוריה ולמגוון אזורי הגידול, התפרסם חבל סצ'ואן בתוצרתו החקלאית בתבלינים ובצמחי המרפא.

תרבות האכילה הסצ'ואנית והמתכונים הרבים הקשורים באזור זה מבטאים מסורת רפואית העושה שימוש במזון לאיזון מזג האויר החם והלח והמחלות הנובעות מאקלים זה. סלט המלפפונים הסצ'ואני מייצג גם הוא את התרבות הקולינרית המפוארת הזו המשלבת טעם עז, מסורת ורפואה.

מרכיבי סלט מלפפונים סצ'ואני

8 מלפפונים

4 שיני שום כתושות

2 כפיות כף רוטב סויה

2 כפיות מלח (לא לדאוג, המלח יוסר בתהליך ההכנה)

1 כפית סוכר חום (לחימום) או לבן (לקירור)

1 כף חומץ אורז איכותי (או כל חומץ איכותי אחר)

1 כף פלפל סצו'אן קלוי קלות על מחבת יבשה

2 כפות שמן צ'ילי תוצרת בית/שמן פלפל סצ'ואני

הכנה

פורסים את המלפפונים לאורכם לארבעה רבעים. חותכים את רצועות המלפפון לחתיכות באורך של כ3 ס"מ (ראו תמונה).

חיתוך מלפפונים לסלט סצ'ואני

מפזרים מלח על המלפפונים, מערבבים היטב את המלפפונים והמלח עם כפות הידיים תוך כדי סחיטה עדינה של המלפפונים (לא לשבור). להניח בצד ל-10 דקות במהלכן המלח ימשיך וינקז את הנוזלים מהמלפפונים.

לאחר כ-10 דקות, מנקזים את הנוזלים מהקערה, מוסיפים את השום, רוטב הסויה, הסוכר, החומץ, הפלפל הסצ'ואני ושמן הצ'ילי ומגישים. ניתן ואף רצוי לשמור מחוץ למקרר כשעה שעתיים לפני ההגשה לספיגת הטעמים.

המתכון מנקודת המבט של הרפואה הסינית

סלט מלפפונים סצ'ואני

סלט מלפפונים סצ'ואני

כמו מתכונים רבים מסצ'ואן, גם מתכון זה מציג איזון דרמטי בין Yin וYang.

המלפפון ירק קר ומתוק, עשיר בנוזלים, משמש ברפואה הסינית לוויסות תפקוד הקיבה והמעיים, לטיפול בצמא, חוסר שקט, מופע מוקדם של מחלת הסוכרת, וויסות מתן שתן, איזון צריכת אלכוהול, כיבים ושאר מצבים של חום. כמזון מקרר ולח, המלפפון עשוי לפגוע ב"אש העיכול". לפיכך מתווספים למתכון מגוון חומרי גלם בעלי אופי חם, יבש וממריץ עיכול.

השילוב בין הקר והלח, לחם והיבש, מייצג התייחסות לשני אברי העיכול המרכזיים ברפואה הסינית: הקיבה אשר נוטה לפתח מצבי חום ומוטבת ע"י שימוש במלפפון, והטחול-לבלב המעדיף את היובש והחריפות של התבלינים המסייעים להמרצת תהליך העיכול. זוהי מנת קיץ קלאסית, אשר בעזרת התאמה לאבחנה מבדלת של המטופלים והתאמת מינון התבלינים, עשויה להתאים כחלק מתזונה למספר מצבים כגון סוכרת, עצירות, יובש כללי, חוסר תיאבון והפרעות במתן שתן.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק

לעיון נוסף

שמן פלפל סצ'ואני

מתכוני מטבחים מסורתיים

 

מומלצי החודש