מתכון לימון כבוש

אייל שפרינגר

 

לימון כבוש מוכן בקערה

לימון כבוש אמור להיות אחד מנכסי צאן הברזל של תזונה ים תיכונית המוכוונת לטיפוח הבריאות.

כמטפל ששורשיו במאקרוביוטיקה היפנית, תמיד התקנאתי בשזיף האומבושי, אותו פרי בוסר, הזוכה לכבישה ממושכת בת כמה חודשים ומשמש את היפנים לטיפול ומניעת מחלות רבות, במיוחד כאלה של מערכת העיכול.

בדיון עם בוגרי קורס התזונה למטפלים, ובמיוחד עם ההרבליסטית נועה בן אורי עלה הלימון הכבוש כתחליף מקומי ראוי לשזיף היפני המצומק. הלימון הכבוש מתאים יותר מהאומבושי כממריץ עיכול ישראלי, בשל מקומיותו והשפעתו המעט שונה מהמוצר היפני, בעיקר בשל היותו פחות מחמם ומכווץ ויותר מניע.

מי ייתן שמרכיב זה יהפוך לנפוץ יותר ויותר בתזונה המקומית וכי נזכה לקרוא ולטעום מתכוני לימון כבוש משפחתיים המציעים דקויות של טעם ותמיכה בבריאות. בינתיים שמח להציג את הלימון הכבוש שאנו מכינים בבית.

מרכיבים

צנצנת זכוכית פשוטה של כחצי ליטר
4 לימונים אורגניים, שטופים (מהעץ)
2 כפות פפריקה מתוקה, ללא שמן וללא עישון
2 כפות מלח ים אטלנטי
1 "אגודל" ג'ינג'ר טרי, פרוס דק
כפית אבקת כורכום
מעט שמן זית

תוספות אפשריות

עלי קארי: להגברת תיאבון וספיגה
שום פרוס: להגברת אפקט החיטוי ושמירה על כלי הדם
זרעי חילבה: להגברת התיאבון, הגנה על ריריות העיכול וחיזוק כללי
פלפל סצ'ואני: לטיפול בטפילי מערכת העיכול (אפשר עם השום), ולהגברת האפקט המחמם
פלפל ירוק-חריף פרוס: הגברת התיאבון, תוספת ויטמין C, ולהתאמת המתכון למצבים ראשוניים של הצטננות.

הכנה

פורסים את הלימונים לפרוסות דקות
מערבבים את המלח הפפריקה והכורכום בקערית קטנה
מניחים כל אחת מפרוסות הלימון על שני צדדיה בקערית הפפריקה המתוקה והמלח, כך שתערובת התבלינים תצפה את הפרוסה. מנערים היטב מעודפים ומסדרים בתחתית הצנצנת.
כאשר הקליפות ממלאות כרבע מהצנצנת ניתן לפזר על הלימונים מעט ג'ינג'ר פרוס ואחת או שתיים מהתוספות שבחרתם.
ממשיכים בתהליך כאשר מוסיפים את תבליני הבחירה במילוי מחצית, ושלושת רבעי הצנצנת.
כאשר הצנצנת מלאה, יש לדחוס עם ידית של מערוך או עם הידיים את הלימונים ולהוסיף עוד פרוסות, עד שהמיץ מופרש מהפרוסות ומכסה לגמרי את כל הלימונים.
במידת הצורך ניתן להוסיף מיץ לימון נוסף עד לכיסוי מלא.
ניתן ליצוק שמן זית מעל הלימונים להשגת אטימה מלאה לאויר. סוגרים את הצנצנת עם המכסה, מניחים על השיש לארבעה ימים.
אחרי 4 ימים, פותחים את המכסה, מנקזים את שמן הזית, וטוחנים את הלימונים לעיסה בעזרת "סטיק" ידני.
ניתן להשתמש בלימון הכבוש לתיבול ממרחים ומטבלים (טחינה למשל), כתוספת למאכלי דגנים או קטניות ואף לתיבול דגים לפני בישול.

לימון כבוש בראי הרפואה המסורתית

הלימון הכבוש מבטא שילוב של שלושת הטעמים ממריצי העיכול: חמוץ, מלוח וחריף. השילוב של לימון עם תבליני "מרכז" קלאסיים כג'ינג'ר וכורכום הופך את התבלין הזה לממריץ עיכול ממדרגה ראשונה. שילוב הפפריקה עם הלימון וקליפתו הופך את התבלין למקור טוב של ויטמין C קל לספיגה.
הטעם החמוץ המאפיין את הלימון נימצא בדרך כלל בתחילתם של דברים (פירות בוסר, ההתייחסות לאביב ברפואה הסינית), ובסופם (תסיסה של מזון, תחושת החמצה). הטעם החמוץ לפיכך מלווה את העיכול בכל תהליך העיכול מתחילתו בפה (גירוי הפרשת רוק) ובקיבה (הפרשת חומצה הידרוכלורית), ועד לסיום העיכול כאשר המזון המותסס מסייע לתמיכה בתפקוד המעי הגס.
השימוש בלימון שלם ובמיוחד בקליפה העשירה בפלבונואידים ובויטמין C מסייעת לשמירה על בריאות ריריות מערכת העיכול, דפנות כלי הדם. פלבנואיד בשם D-limonene המצוי בקליפת לימון הדגים פעילות אנטי סרטנית כנגד תאי סרטן שד וקיבה במחקרי מעבדה ובבעלי חיים.

 

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

לעיון נוסף

סלט קליפות לימון

ירקות כבושים במלח

מתכון למתסיס המתחיל – כרוב כבוש

 

מומלצי החודש