מרק דגים סיני לחוסן ועצמה

אייל שפרינגר

מנה מהמטבח הסיני הרפואי המשלבת בין צמחי מרפא למזונות להם מיחסת הרפואה הסינית איכות רפואית.

מנה ל-10 סועדים, זמן הכנה: 45 דקות

מרכיבים

2 חתיכות גדולות (גודל אגודל) של ג'ינג'ר טרי חתוך לפרוסות דקות

2 שיני שום מעוכות וקצוצות

1 כוס Gou Qi Zi (צימוקי גוג'י)

16 שיזפים סיניים אדומים (Da Zao).

10 כפות יין אורז (אפשר להחליף בסאקה)

2 ספלים ציר ירקות

2 ק"ג דג לבן ללא עצם וחתוך לנתחים בגודל של של 5 סמ'

1 ק"ג תרד קצוץ לחתיכות של 2.5 ס"מ

12 בצלים ירוקים קצוצים לעיגולים, כאשר החלק הלבן מופרד מהירוק

3 עגבניות ללא זרעים חתוכות לחצאים ואז לפרוסות בעובי 2 ס"מ

10-8 כפות רוטב סויה

3 כפיות שמן סומסום כהה

1 כפית מלח

2 כפות אבקת קוזו

לתיבול: חומץ אורז, שום טחון, רוטב סויה או שמן צ'ילי.

אופן ההכנה

להשרות את השיזף הסיני וצימוקי הגוג'י במים ל-20-30 דקות ולסנן.

להשרות יחד את הדג, הג'ינג'ר, הבצל הירוק, היין והמלח.

לחמם את שמן הסומסום במחבת על חום בינוני ולטגן את העגבניות.

למזוג את ציר המרק לסיר גדול עם העגבניות והצמחים הסיניים, להביא לרתיחה, לכסות ולהמשיך לבשל על אש נמוכה כ-5 דקות.

להוסיף את הדג ואת המרינדה לסיר. לכסות ולהביא שנית לרתיחה. להנמיך את האש ולבשל עוד כ-7 דקות עד שהדג מוכן.

להוסיף את התרד לסיר ולבשל עוד דקה.

לערבב את הקוזו בספל קטן של מים קרים, ולהוסיף לסיר תוך כדי ערבוב. להוסיף גם רוטב סויה ומלח לפי הטעם.

מגישים מיד עם קישוט של בצל ירוק וצימוקי גוג'י מעל.

איכות טיפולית

הקיץ היא עונה חמה בה עלולים להישחק משאבי הגוף. החום גורם להזעה ולעיתים אף לפגיעה באיכות השינה. בצורה זו, הבסיס החומרי של הגוף, הYIN, עלול להיפגע. בנוסף, אובדן המשאבים עלול להוביל לעייפות ולפגיעה בצ'י. מנת הדגים הקיצית מכילה מזונות וצמחי מרפא התומכים במשאבי הגוף, בצ'י, בדם ובYIN. בישול של דגים, במיוחד אם נוסיף לציר גם את אידרת הדג, מעשיר את המנה בקולגן וג'לטין החיוניים לשיקום רקמות.

מנה מזינה זו מתאימה לתמיכה במטופלים בימי הקיץ. לאחר אבחנה מבדלת, ניתן להשתמש במנה לתמיכה במצבים בהם משאבי הגוף נשחקים: במצבי פציעה של ספורטאים, לצורך האטת סימני התבגרות, לתמיכה במטופלות העוברות דיקור קוסמטי או למטופלים המתמודדים עם כימותרפיה או טיפולי קרינה.

 

אייל שפרינגר, מייסד אתר ושיטת TEF, מנהל המרכז לרפואה משולבת משלימה למטופלי סרטן בבית החולים איכילוב וממחברי הספר "בישולחיים". מרצה בנושאי הרפואה המשלימה והמשולבת למטפלים ולקהל הרחב .

לקריאה נוספת

מתכון – מרק קרפיון מאקרוביוטי

מתכון – קציצות עוף וירקות שורש

מאמר – הורדת ערכי סוכר בדם- שיטות של מזון חי לעומת מזון מבושל

 

מומלצי החודש