מרק קרפיון מאקרוביוטי

מאת אייל שפרינגר

מרק קרפיון

מרק קרפיון הוא מתכון רפואי מאקרוביוטי-יפני המשמש לחיזוק עמוק. הכנת המתכון ממושכת יחסית ולכן כדאי לשמור אותו למצבים בהם יש בו צורך ממשי.

מרכיבים:
דג קרפיון שלם ללא מעיים וכיס מרה. (לאמיצים מומלץ לשמור את הקשקשים והסנפירים)
כמות כפולה ממשקל הדג של שורש פטרוזיליה  חתוך. בארצות קרות משתמשים בשורש ברדוק – Arctium lappa
כף שמן סומסום בכבישה קרה
שקית בד קטנה עם כחצי כוס עלי תה בנצ'ה חלוטים
שלוש כפות מיסו כהה

הכנה:
מטגנים את השורשים החתוכים בתחתית הסיר.
מוסיפים את הדג השלם ואת שקית הבד עם עלי הבנצ'ה ומכסים במים.
מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה עם מכסה לפחות 3 שעות {יש המבשלים גם למשך הלילה או במשך יממה להשגת איכות טיפולית טובה יותר של המרק}.
מוציאים את שקית התה וממשיכים לבשל עם תוספת של שלוש כפות מיסו שעורה עוד 1/2 שעה.

במידה וחסרים נוזלים, יש להוסיף מים עד לכיסוי הדג.
טוחנים את כל מרכיבי המרק כולל הדג השלם למחית, אותה מחלקים למנות קטנות בנות 40 גר' אותן שומרים במקרר.

בדרך כלל אוכלים כמות של כחצי כוס כל בוקר שני על קיבה ריקה.

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית:

הקרפיון נתפס ברחבי מזרח אסיה כסמל למזל טוב, שגשוג ופריון. דג הקרקעית הזה, בעל הבשר הרך והשמן, השוחה לאט במקווי מים מתוקים, נחשב לYIN.
הבישול הארוך ממצה מהדג ובעיקר מאיבריו הפנימיים מהשלד ומהעור, חומרי תזונה רבי ערך.
שילוב חומרי גלם מסוג YANG העשירים תזונתית כשלעצמם כגון שורשי הפטרוזיליה, הבנצ'ה והמיסו מעשירים את המרק אף יותר.

השימוש במרק קרפיון נפוץ כאשר זקוקים לתזונה מרוכזת ובעלת השפעה חזקה. המתכון משולב כחלק מטיפול  תזונתי להפרעות גניקולוגיות שונות כגון אמנוריאה (אל ווסת) ובעיות פריון, לשיקום לאחר לידה, חולשה, אנמיה, ומחלות ראות. כמזון עונתי הוא נאכל בסתיו ובחורף כדי לחזק את הגוף. מנקודת מבט של הרפואה הסינית, ניתן להבין כי מרק זה מחזק את הכליות ומערכת הרביה, מחזק את הJING והדם. יש להשתמש במתכון  הזה כמתכון טיפולי לאחר אבחנה מבדלת מתאימה.

נכתב על ידי אייל שפרינגר, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מאקרוביוטית ומכותבי הספר בישולחיים.

הצילום באדיבות טל נווה, מטפל ברפואה סינית בתזונה על פי שיטת TEF.

לעיון נוסף:

מרק ראש סלמון מאקרוביוטי
בדרך להריון באמצעות תזונה מסורתית

מומלצי החודש