מוקאווה, תערובת תבלינים הודית לסיום הארוחה

אייל שפרינגר

מוקווה

מוקאווה (Mukawa/Mukhwas) היא תערובת תבלינים אותה לועסים בסיום ארוחה. המתכון מגיע מהמטבח ההודי ומהמסורת האיורוודית. למוקווה מיוחסות מספר השפעות בריאותיות:

הצגת כל הטעמים: ע"פ האיורוודה, הרפואה ההודית המסורתית, ארוחה מאוזנת מכילה את כל הטעמים: מתוק,מלוח, חריף, חמוץ, מר ועפיץ. הטעמים מווסתים את שלבי העיכול השונים ומסייעים להזנה מלאה של רקמות הגוף. מחסור באחד הטעמים בארוחה, עלול להפחית מההשפעה הבריאותית המיטיבה של המזון ולתחושה של חוסר סיפוק בקרב הסועדים ואף לאכילת יתר ולהשמנה.

דגש על עפיצות ומרירות: הטעמים העפיצים והמרים הם המרכזיים במוקאווה. טעמים אלו מסייעים 'לסגירת' מערכת העיכול ולצמצום התיאבון. לפיכך התבלין מתאים למעוניינים להפחית במשקלם. רבים ממרכיבי המוקווה הינם ממריצי עיכול ונוגדי טפילים. שימוש קבוע בתבלין משפר את ספיגת המזון, מונע נפיחות ומנטרל השפעה מזיקה של מזון מקולקל.

המתכון שלפניכם הוא מתכון מלא למוקאווה אמיתית. בבקשה לא להתבלבל עם תערובת התבלינים אותה מגישים במסעדות הודיות המומתקת עם סוכר וצבועה בצבעי מאכל ונקראת אף היא מוקאווה!

מרכיבים לתערובת (שימו לב לנוכחות כל הטעמים בתבלין)

100 גר' זרעי שומר (מקנה את הטעם העפיץ-מתוק)

100 גר' סומסום שחור/לבן (טעם מתוק-מר)

100 גר' גרעיני דלעת-(טעם מר-מתוק)

25 גר' זרעי אג'ואן (תבלין הודי מעט חריף הדומה לכמון)

25 גר' זרעי כמון (מר)

מרכיבים לנוזל

½1 כפית כורכום (מר/עפיץ)

1 לימון סחוט (חמוץ)

½ כפית מלח-(אפשר להפחית לרבע-מקנה את הטעם המלוח)

מינון שלושת המרכיבים האחרונים מיועד לכל 100 גר' זרעים. הכורכום הלימון והמלח עוזרים לעיכול הזרעים אשר בתורם מסייעים לעיכול המזון.

הכנה:

ייבוש בשמש של מרכיבי תבלים המוקאווה

ייבוש בשמש של הזרעים השונים המרכיבים את המוקאווה

-מניחים את כל הגרגרים (אג'ואן, סומסום, דלעת, שומר וזרעי כמון) בקעריות ניפרדות.

-מערבבים כל אחד מסוגי הגרגרים בנפרד עם תערובת של כורכום מיץ לימון ומלח.

-מניחים את כל הזרעים לייבוש בשמש ממויינים על פי סוג.

-מערבבים את הזרעים כל כמה שעות לקבלת ייבוש אחיד.

-שמים כל מרכיב לחוד במחבת וקולים אותו בעדינות ללא חריכה.

-אחרי הקלייה הנפרדת מערבבים את כל הזרעים. ניתן לאכול בסיום הארוחה.

טיפ טעים– ניתן לפזר מוקווה על יוגורט או מרק ירקות טחון. המרקם המתפצפץ הטעם הפיקנטי והצבע הצהוב הזרחני של הזרעים מהווים ניגוד למראה היוגורט או המרק. בנוסף התבלין מסייע לעיכול היוגורט.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק

לעיון נוסף:

משחת כורכום

מתכונים מחממים ומייבשים

מומלצי החודש