בישול דוחן בסיסי

מאת עדו ברק

הדוחן משמש כדגן חשוב במספר מקומות ברחבי העולם, בעיקר באסיה ובאפריקה. ניתן להכין ממנו מגוון רב של מאכלים כגון דייסות, מרקים, נזידים, מאפים, קרקרים ומשקאות מותססים.
הדוחן מתאים במיוחד לאכילה בסוף הקיץ, לאיזון הלחות הרבה. טעמו מתקתק-תפל, איכותו מייבשת, והוא מחזק ומשקם את איברי אלמנט האדמה בגוף – הטחול-לבלב והקיבה.

מרכיבים:
1 כוס דוחן
3 כוסות מים
רבע כפית מלח

אופן ההכנה: 
1. בוררים את הדוחן ושוטפים אותו היטב.
2. משרים את הדוחן במים לפחות כ 8 שעות. (בימים חמים מומלץ להחליף את המים כמה פעמים במהלך ההשריה).
3. מסננים ושוטפים את הדוחן, מניחים בסיר, בתוספת 3 כוסות מים, ומביאים לרתיחה.
4. כאשר המים רותחים, מוסיפים את המלח, מכסים את הסיר, ומעבירים לאש הקטנה.
5. מבשלים למשך כ 20 דקות.

הכנה מקדימה לבישול דוחן:
כמו שאר הדגנים והקטניות, הדוחן דורש עיבוד מסוים בכדי שנוכל לעכל אותו יותר בקלות, ולספוג את חומרי התזונה ללא הפרעה. ישנן שתי דרכים עיקריות לעבד את הדוחן, שאף ניתן לשלב ביניהן.
האחת, היא השרית הדוחן במים, כמתואר במתכון הבסיסי.
השניה, היא קליית הדוחן בסיר/מחבת יבשה ללא שמן, עד להעמקת הצבע/השחמה קלילה.
מידי פעם ניתן להסתפק בקליה בלבד. הקליה מוסיפה לדוחן טעם נעים, אך אינה יעילה כמו ההשריה מבחינת עיבוד הדוחן, ואף יוצרת אפקט מייבש ומחמם מודגש. כדי לעדן השפעה זו, ניתן לקלות את הדוחן לאחר השרייתו.
בשימוש קבוע בדוחן לאורך תקופה ממושכת, מומלץ להשרותו במים כדי לשפר את עיכולו.

אפשרויות בסיסיות לגיוון:
1. בהתאם לכמות המים שנוסיף, ניתן להגיע למרקמים שונים. ממרקם יבש של קוסקוס, סלט טאבולה וקציצות דוחן, ועד לדייסה רכה ודביקה ולמרקים.
2. אפשר לבשל את הדוחן יחד עם ירקות שונים. למשל, ניתן להוסיף כוס קוביות דלורית/דלעת/גזר לבישול הבסיסי. הדוחן מתבשל מהר, ויש להתאים לו את זמן בישול הירקות. לכן, ירקות קשים מומלץ לבשל מעט לפני, ואז להוסיף את הדוחן המושרה, או לחתוך לחתיכות קטנות יותר.
אפשרות נוספת היא לטגן בצל ואו ירקות, להוסיף את הדוחן, לערבב, להוסיף נוזלים ותיבול, ולבשל עד שהדוחן מוכן.
3. דוחן משתלב מאוד עם אצת נורי. ניתן לשלבו בסושי במקום אורז, או פשוט 'לנגב' דוחן עם חתיכות אצת נורי.
4. הדוחן יכול לשמש כרכיב עיקרי למילוי ממולאים.
5. אפשר לשלב דוחן עם דגנים אחרים כמו אורז או שיבולת שועל.
6. אפשר לשטח דוחן מעט דביק אך לא רטוב, כך שישמש כבסיס – תחתית לעוגה/פשטידה (אופציה טובה לנמנעים מגלוטן, למשל).

בתאבון!!!

המתכון באדיבות עדו ברק מטפל ברפואה סינית עתיקה, תזונה סינית-מקרוביוטית, דיקור וצמחים. ממטפלי קליניקת המרכז לרפואה מסורתית.

למתכון דייסת דוחן עם שיבולת שועל

למתכון כדורי דוחן ופסטו

למתכוני דגנים נוספים

למאמר על התוספים איתם אנו עובדים במרכז לרפואה מסורתית

לקביעת תור בקליניקת המרכז לרפואה מסורתית

מומלצי החודש

מתעניינים? השאירו פרטים. נחזור מהר!