דייסת קונג'י

מאת אייל שפרינגר

קונג'י הנה דייסת אורז הנהוגה בסין כארוחת בוקר. דייסה זו, המבושלת עם הרבה נוזלים ולאורך שעות, מתאימה במיוחד למי שעיכולו חלש, וכך- נמצאת בשימוש רב כאשר מדובר במזון לתינוקות עם תחילת המעבר למוצקים והגמילה מההנקה, כמזון לקשישים המתקשים בלעיסה, וכמזון 'מאפס' לכל מי שסובל מבעיות עיכול. הקונג'י מבוססת על אורז, אך ניתן להתאים את שילובי הדגנים בה בהתאם לאבחנתו של המטופל.

קונג'י בסיסי- רכיבים

1 כוס אורז
5-8 כוסות מים

אופן ההכנה

מניחים בסיר את האורז עם המים- מבשלים ומביאים לרתיחה.
מנמיכים את האש ומבשלים על סף רתיחה למשך שעתיים עד ארבע שעות, עד להיווצרות 'מרק' סמיך.

בחירת הדגנים לקונג'י

ניתן לגוון את דגני הדייסה, בהתאם לאפקט הטיפולי אותו מבקשים להשיג:
אורז לבן (ייני יותר, וחסר סיבים)- למטופל חלש בעל מערכת עיכול חלשה, ואף דלקתית
אורז מלא לבן קצר (יאנגי יותר, ועשיר יותר במינרלים ובסיבים)- כאשר הבולט במטופל סימני חולשה וקור
אורז בסמטי מלא (ארומטי, קליל ויבש יותר)- כאשר רוצים לתת דגש טיפולי על פינוי לחות, או להתאים את הדייסה לעונת הקיץ החמה והלחה
אורז מתוק GLUTINOUS RICE (יותר ייני, סופח ומחזק צ'י)- כאשר רוצים לתת דגש טיפולי של גדילה, כגון במצבי חולשה ורזון או כבסיס לתזונת תינוק, ולעיתים כאשר מטפלים בבריחות נוזלים כגון מצבי הזעה, שלשול, דליפות שתן.
שיבולת שועל (לחה וחמימה)- למצבי רזון ויובש ולמצבים בהם אנו מעוניינים בריריוּת אותה מביאה שיבולת השועל, למשל במצבים של נטייה לכיבי קיבה. לטובת תחושת שובע ממושכת, נהוג לשלב בקונג'י אורז יחד עם שיבולת השועל, ולא להתבסס עליה לבדה.
דוחן (מייבש וסופח)- כאשר נרצה לשים דגש חיזוק הצ'י דרך טיפול ולחות. עקב תכונת הייבוש החזקה, פחות מתאים לנשים מניקות ולילדים בריאים.

*כאשר קולים מעט את הדגנים לפני הבישול, מוסיפים עוד יאנג לאיכות המנה.

בראי הרפואה המסורתית

הקונג'י הנה מנה עדינה, קלה להכנה, אשר פועלת על המחמם האמצעי, מחזקת את צ'י הטחול והקיבה ומקלה על צינור העיכול בספיגה בזכות בישולה הארוך. בקונג'י נשתמש במצבים של חולשה, רזון, בעיות עיכול, בעיות גדילה, עייפות, ובכל מצב אשר נאבחן כחוסר צ'י עם רצון לתמוך גם ב Yinn.
בתאבון!!!

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

למי כדאי להיזהר מהקונג'י? למעבר למאמר Dumping Syndrome-המקום בו דייסה הופכת למסוכנת
למעבר למתכוני מטבחים מסורתיים
למעבר למתכוני ארוחות בוקר

מומלצי החודש