עדשים טופו והיג'יקי

מאת אייל שפרינגר

את התבשיל הזה המצאנו בבית ממש במקרה. השילוב של עדשים, אצת ההיג'יקי והטופו יחד עם המרכיבים הנוספים, נותן לתבשיל טעם עשיר ורוטב שמשאיר טעם של עוד.

מרכיבים:

כוס עדשים ירוקים או שחורים אחר השרייה
קוביות מ1/2-1/3 חבילת טופו. 2-3 כפיות אצת היג'יקי שרויה במים
2-3 פטריות שיטאקי מושרות וחתוכות לאורכן
2 בצלים קטנים חתוכים לרצועות
2 שיני שום קצוצות. כפית כמון-זרעים/אבקה
½ כפית אבקת כורכום. חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
כפית שמן סומסום בכבישה קרה
רבע כפית שמן סומסום כהה
כף שמן זית בכבישה קרה
קורט מלח אטלנטי
קורט פלפל שחור טחון

הכנה:

מחממים שמן סומסום בכבישה קרה ושמן סומסום כהה בתחתית של סיר, מוסיפים את זרעי הכמון והשום ומטגנים אותם מעט.
מוסיפים את הבצל השיטאקי וההיג'יקי  ללא מי ההשריה ומטגנים בחום לא גבוה עד להתרככות הבצל.
מוסיפים את הטופו מערבבים.
מוסיפים את הכורכום ודואגים כי הכורכום יצפה ויצבע את כלל המרכיבים בסיר.
מוסיפים את העדשים והמים עד לכיסוי העדשים.
מביאים לרתיחה על אש בינונית, מניחים מכסה ומבשלים על אש קטנה.
מוסיפים את המלח והפלפל למי הבישול כ5 דקות לפני סוף הבישול.
הבישול מסתיים כאשר הנוזל הגיע לגובה של כ2 ס"מ מעל לתחתית הסיר.
מוסיפים את שמן הזית ואת הפטרוזיליה ומגישים.

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית

תבשיל עדשים טופו והיג'יקי משלב בין חומרי גלם הקשורים לעונת הסתיו. רכיבי התבשיל תומכים בייבוש הריריות לצד העשרת הגוף במינרלים (מהאצות) וחלבון (מהטופו והעדשים) ובכך הופכים אותנו ל"מרוכזים" יותר. השפעה זו מקבילה לאיכות המתכתית של הסתיו על פי עקרונות הרפואה הסינית.
כאשר משתמשים בתבשיל כמנה טיפולית, בהתבסס על אבחנה אישית, ניתן להשתמש בו לטיפול במצבים גניקולוגיים על רקע חסר ולאנמיה.

נכתב על ידי אייל שפרינגר, מייסד אתר ושיטת TEF, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית וסדרת ההרצאות "לבחור בתזונה". ממחברי הספר בישולחיים.

לעיון נוסף:

מתכוני קטניות
מאמר: קטניות, בנות הזוג של הדגן

אודות קליניקת המרכז לרפואה מסורתית בשיטת TEF

מומלצי החודש