עג'ה בֳּלכַּמון- מעדן ליולדת מהמטבח הלובי

מאת יעקב חג'ג' לילוף

יהודי לוב נהגו לברך "מזל טוב" להולדת בת, ו"סימן טוב" להולדת בן…
הלידה בלוב בוצעה לרוב בסיוע מיילדת מקצועית, הגעה לבית חולים התרחשה רק במידה והיו צפויים סיבוכים, או התעוררו כאלו במהלך הלידה עצמה. עם נפילת השליה ("הכלאס"), המיילדת בלוב הייתה מכריזה על היולדת "כלסת'" (סיימה את הלידה), ומבשרת את מין הילוד.
מיד עם סיום הלידה, ההמולה בבית גואה, קרובים מכרים ושכנים מקיפים את האם באהבה, עוזרים ומסייעים בכל צרכי הבית; בלידה הראשונה, בלי הבדל למין הילוד, ובכל לידת בן, מכינים "עָגַ'א בְּלכַּמוּן" (פשטידה עם כמון) ו"בּסיסה" , מחלקים לבני הבית ואף שולחים לקרובים, למכרים ולשכנים.

רכיבים:
2 פרוסות לחם שחור יבש (=לא טרי)
1 כף כמון
3 ביצים
קורט מלח
מעט שמן זית

אופן ההכנה:
משרים פרוסות הלחם עד ריכוכן; מוציאים פרוסות הלחם מהמים, סוחטים היטב ומפוררים לתוך קערה.
מוסיפים הביצים, הכמון והמלח וטורפים הכל יחד לבלילה אחידה ודואגים, שלא יהיו גושים של פירורי לחם.
שמים מעט שמן על מחבת, יוצקים בזהירות הבלילה ומטגנים קלות עד להשחמת הצד התחתון.
הופכים בזהירות העג'ה (בעזרת 2 כפות) וממשיכים עד לקבלת גוון שחום גם בצד השני.
בעזרת בדיקת נעיצת מזלג מוודאים שהעג'ה התבשלה.
בתאבון!

המתכון באדיבות יעקב חג'ג'-לילוף, מנהל המכון ללימודים ולמחקר יהדות לוב. טל': 08-6418267; 054-5680215, דוא"ל: [email protected].

בראי הרפואה המסורתית

הכמון- בן למשפחת הסוככים– מסייע לספיגת מזון, מקל על כאבי בטן ועל כאבים של התכווצות הרחם, ובכך מסייע לאשה להבנות ולהשתקם לאחר לידתה.
החיטה והביצים– בונות ומחזקות את הדם. אנו ממליצים להחליף את הלחם בבורגול, מחשש לסטגנציה העלולה להווצר. עיכול הבורגול ידידותי יותר לגוף, וכן תומך ומחזק יותר דם ו Yin (ולכן הוא נפוץ מאוד במתכונים לחיזוק היולדת). כדי לבדוק אם השינוי 'תופס'… עשינו ניסוי במטבח המרכז וכך נולד לנו המתכון הבא:

מתכון לשתי מנות:
מבשלים כוס בורגול בסיר עם מעט מים (מכסים עד לקו העליון בלבד)
מוסיפים שתי ביצים ומערבבים תוך כדי בישול
מוסיפים כף זרעי כמון טחונים.
מבשלים עד למרקם די מוצק- פשטידתי משהו…
את התערובת שנוצרה מכניסים לתנור לעשר דקות- בתוך קערות קטנות או  קאפ קייקס.
מוציאים את הקערה ו'הופכים' את העג'ה על גבי צלחת.
בתאבון!

למתכונים נוספים מהמטבח הלובי:
חמס בל כרעה– חומוס בדלעת
טקס הבסיסה– המנהג והמתכון

מומלצי החודש