חַמס בֶּל כָּרעַה (חומוס בדלעת)

מאת שרון בנרף

המנה מתבססת על מתכון מקורי של יהודי לוב, עם התאמות קלות לטובת הבריאות 🙂 במקור מנה זו נאכלת כל השנה, אך בפרט בארוחת הצהריים שלפני צום יום הכיפורים.

המנהג הוא שבסמוך לצום, עם כניסתו ובצאתו אוכלים ארוחה מאוד קלילה המבוססת על שתיה חמה עם בּוּלו (לחמניה מתוקה) וכַּעקַא (עוגיות מתוקות). אולם, ארוחת הצהריים הרחוקה מספר שעות מכניסת הצום, וארוחת הערב הרחוקה מספר שעות לאחר צאתו, הן ארוחות עשירות ומזינות יותר. מבחינה טיפולית, התבשיל מחמם ומחזק את אלמנט האדמה המקושר ליציבות, למרכז ולבית. ניתן לבשלו כאשר רוצים לאזן לחות עודפת בגוף, וליצור תחושת מירכוז. וכאשר רוצים לחזק את אספקט ה Yang בגוף בצורה מתונה ומאוזנת.

הדלעת– כתומה, מתוקה מרירה, משויכת לאלמנט האדמה ומאזנת אותו, את הלחות התקינה בגוף.
החומוס– קטנית מתוקה המיוחסת לאברי האדמה (טחול קיבה) והאש (לב). החומוס מכיל את חומצת האמינו טריפטופן החיונית לייצור הסרוטונין התורם למצב רוח נינוח וחיובי.
הקינמון– בהרבולוגיה הסינית נחשב הקינמון כמפזר קור, מחמם ומניע דם, ומחזק את אברי האדמה, את הלב ואת הכליות.

רכיבים:

 250 גרם חומוס שהושרה לילה ובושל (מומלץ עם אצת קומבו)
נתח דלעת מכובד
4 עגבניות (אפשרות, לבדוק עם המטפל שמתאים)
בצל גדול ויפה
שמן שומשום בכבישה קרה
כפית אבקת קינמון (אני באופן אישי מעדיפה לטחון במטחנת תבלינים ישירות לפני הבישול)
כף מלח אטלנטי
קורט פפריקה מתוקה
קורט פפריקה חריפה (אפשרות)

אופן ההכנה:

חותכים בצל לרצועות דקות ומטגנים במעט שמן שומשום בכבישה קרה.
בזמן שהבצל מִטַּגן לו, דולים את הזרעים מהעגבניות עם כפית ומרסקים אותן לרסק (ללא הקליפה).
מוספים את רסק העגבניות לבצל כאשר הוא זהוב.
חותכים את הדלעת, אפשר ידנית לקוביות קטנות או במעבד מזון לרצועות דקות (מומלץ לצרף אותה עם הקליפה- מגינה מפני תולעי מעיים), ומוסיפים אותה לתבשיל.
מוסיפים את החומוס המבושל ומערבבים את החומרים בסיר.
מוסיפים מעט מים, עד לקו גובה התבשיל- כאן יש מקום למשחק, אם רוצים את התבשיל יותר יבש או יותר דייסתי (אני באופן אישי מעדיפה אותו יבש יותר ומוסיפה את ההכרח המינימלי של מים).
כאשר התבשיל נראה די מוכן (ניתן לאמוד לפי רכות הדלעת), מוסיפים את התבלינים לעוד עשר דקות בישול.
מחכים מעט שיתקרר… ובתאבון!

 למתכוני קטניות

שרון בנרף-עורכת האתר, מטפלת ברפואה סינית ובתזונה סינית-מאקרוביוטית.

מומלצי החודש