טופו מאודה

מאת אייל שפרינגר

טופו מאודה

מתכון טופו מאודה עם רוטב על בסיס סויה פיקנטית. מנה קיצית טעימה המהווה תוספת חלבונית לארוחה.

מרכיבים (להכנת 5 מנות)

2 קוביות טופו (עדיפות לטופו רך)

6 כפות שמן סומסום בכבישה קרה

1 כפית שמן סומסום קלוי

2 כפות רוטב סויה

1 כף חומץ סיני שחור (או חומץ תפוחים/מיץ לימון)

6 שיני שום קצוצות

2 בצלים ירוקים קצוצים

4 כפות כוסברה קצוצה

1 כפית סוכר חום

2 כפות בוטנים או אגוזים קלויים וקצוצים או כף חמאת בוטנים (100% בוטנים)

2 כפיות פלפל אדום או ירוק (אפשר לשנות מינון על פי הטעם)

 

הכנת טופו מאודה

פורסים את הטופו לפרוסות בעובי של 1 ס"מ, ומניחים בכלי הגשה העשוי מזכוכית או חרסינה העמיד לחום.

טופו פרוס

טופו פרוס בכלי ההגשה מוכן לאידוי

מכניסים את כלי ההגשה עם הטופו לתוך סיר או מחבת ויוצקים מים רותחים לתחתית הסיר, ללא מגע של המים בטופו.

מכסים במכסה, ומאדים את הטופו במשך כ-8 דקות. מוצאים את הטופו (כשהוא על גבי כלי ההגשה), מנקזים מים שאולי הצטברו ומניחים בצד.

הכנת הרוטב

מניחים את הכוסברה, הבצל הירוק והשום בקערה קטנה.

מחממים שמן סומסום ושמן סומסום קלוי עד לטמפרטורת טיגון. ניתן לדעת אם השמן התחמם מספיק על ידי הנחת חתיכת שום קטנה בשמן המתחמם עד שחתיכת השום מתחילה להיטגן. כאשר השמן חם, יוצקים אותו במהירות לתוך הקערית עם השום, הבצל הירוק והכוסברה. השמן החם מבשל קלות את המרכיבים, מפיק מהם את הארומה אך משאיר אותם עם חריפות עדינה.

מוסיפים לקערית את שאר מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב. יוצקים את הרוטב מעל הטופו ומגישים.

המתכון מנקודת המבט של הרפואה המסורתית

המטבח הסיני רוחש כבוד לחומרי גלם תפלים. הקרירות, והטעם התפל של הטופו מספקים שקט ורקע לאיכות המחממת ועזת הטעם של הרוטב.

מנה זו הנושאת עימה איזון בין יין ויאנג איננה מיועדת להיות מנה טיפולית בשל הניגודיות בין חומרי הגלם.  עם זאת ניתן להשתמש במתכון כמנת חלבון טבעונית, או להסיר מהמנה מרכיבים מחממים כגון שום, פלפל ובצל ירוק וכך להפוך את המנה למנה טיפולית המיועדת למצבי חום ויובש.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית וממחברי הספר בישולחיים.

לעיון נוסף

מתכוני מטבחים מסורתיים 

מומלצי החודש