נישימה

מאת אייל שפרינגר

נישימה, למרות שמה האקזוטי משהו, היא שיטת בישול פשוטה המקובלת ברוב מטבחי העולם. הנישימה היפני הפך לאחת משיטות הבישול המרכזיות במטבח המקרוביוטי בזכות פשטותו, האיכות הרכה והתומכת והטעם המתקתק של הירקות המבושלים בשיטה זו.

מרכיבים (אפשר את כולם או את חלקם)

ירקות שורש וירקות קשים בכמות המאפשרת כיסוי תחתית של מחבת או סיר רדוד.

סוגי ירקות לדוגמה: גזר, לפת ,צנון, צנונית, קולרבי, כרוב, בטטה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, ארטישוק ירושלמי, דייקון ופרסניפ (גזר לבן), בצל, שום דלעת דלורית וכו'.

הירקות חתוכים בגסות לחתיכות גדולות.
חתיכת אצת קומבו מושרית במים וחתוכה לרצועות.

אופן ההכנה

מניחים את הקומבו בתחתית של מחבת רחבה וכבדה או סיר בעל שוליים נמוכים עם מי ההשריה של הקומבו.
מניחים מעל את הירקות, מפזרים מעט מלח או רוטב סויה שויו, מכסים עם מכסה ומביאים לרתיחה.
אחרי הרתיחה מורידים את האש לעוצמה נמוכה ומבשלים כ 20 דקות עד שהירקות מתרככים.
במקרים בהם המנה מיועדת לטיפול במצבי חולשה קיצוניים, הבישול נמשך 40 דקות לפחות.
אין לערבב את התבשיל.

אוכלים מהתבשיל כ-3 פעמים בשבוע.

אפשרויות נוספות (ע"פ המלצת מטפל)

-לשלב בתחילת הבישול נתח של מזון חלבוני דוגמת דג, עוף, טופו, טמפה או סייטן.
-להוסיף לבישול תבלין מחמם כמו קינמון, ג'ינג'ר, הל גלנגל או דפנה.
-לערבב כפית או שתיים של אבקת קוזו במי ההשריה של הקומבו ולהוסיפם בסוף הבישול.
-שילוב צמחי מרפא בבישול בהתאם למטרה הטיפולית.
-להוסיף בדקות הבישול האחרונות מים רותחים מעורבבים עם כפית מיסו.

נישימה מנקודת המבט של הרפואה המסורתית:

תבשיל נישימה משקף את אלמנט האדמה: אנו עושים שימוש בירקות בעלי טעם מתוק, זמן הבישול הוא ממוצע, והמתכון המתקבל מספק תחושה של יציבות בזכות מרקמו הרך, וטעמיו המתונים.
בקליניקה הנישימה משמש כדרך מרכזית לבישול ירקות במצבים בהם רוצים להקנות למטופל תחושה של כוח ויציבות.
כאשר מתאימים את הנישימה למטופל על ידי בחירה בירקות, צמחי מרפא ותבלינים מתאימים, ניתן להשתמש במתכון כחלק מטיפול במצבי חולשה, אנמיה, מעי רגיש, נשירת שיער, ואי יציבות נפשית.

קישורים נוספים:

מתכוני ירקות
אצת קומבו

נכתב על ידי אייל שפרינגר, מייסד האתר, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית וממחברי הספר "בישולחיים"

מומלצי החודש

מתעניינים? השאירו פרטים. נחזור מהר!