נישימה

מאת אייל שפרינגר

נישימה, למרות שמה האקזוטי משהו, היא שיטת בישול פשוטה המקובלת ברוב מטבחי העולם. הנישימה היפני הפך לאחת משיטות הבישול המרכזיות במטבח המקרוביוטית בזכות פשטותו, האיכות הרכה, התומכת וטעם המתקתק של הירקות המבושלים בשיטה זו.

מרכיבים: {אפשר את כולם או חלקם}
ירקות שורש וירקות קשים בכמות המאפשרת כיסוי תחתית של מחבת או סיר רדוד. סוגי ירקות לדוגמה: גזר, לפת ,צנון, צנונית, קולרבי, כרוב, בטטה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, ארטישוק ירושלמי, דייקון ופרסניפ{גזר לבן}, בצל, שום דלעת דלורית וכו'. הירקות חתוכים בגסות לחתיכות גדולות.
טמפה/סייטן חתוכים לקוביות (אפשרות).
חתיכת אצת קומבו מושרית במים וחתוכה לרצועות

אופן ההכנה:
מניחים את הקומבו בתחתית של מחבת רחבה וכבדה או סיר בעל שוליים נמוכים עם מי ההשריה.
מניחים מעל את המרכיבים החתוכים, מפזרים מעט מלח או רוטב סויה שויו, מכסים עם מכסה ומביאים לרתיחה.
אחרי הרתיחה מורידים את האש לעוצמה נמוכה ומבשלים כ 20 דקות עד שהירקות רכים.
במקרים בהם המנה מיועדת לטיפול במצבי חולשה קיצוניים, הבישול נמשך 40 דקות לפחות.
אין לערבב את התבשיל.

אוכלים מהתבשיל כ-3 פעמים בשבוע.

אפשרויות נוספות{ע"פ המלצת מטפל}
-להוסיף לבישול ב10 הדקות האחרונות תבלין מחמם כמו קינמון, ג'ינג'ר, הל או גלנגל.
-לערבב כפית או שניים אבקת קוזו במי ההשריה של הקומבו ולהוסיפם  בסוף הבישול.
-שילוב צמחי מרפא בבישול בהתאם למטרה הטיפולית.
-להוסיף ב3 דקות הבישול האחרונות מים רותחים מעורבבים עם כפית מיסו.

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית:

תבשיל נישימה משקף את אלמנט האדמה: אנו עושים שימוש בירקות בעלי טעם מתוק, זמן הבישול הוא ממוצע, והמתכון המתקבל מספק תחושה של יציבות בזכות מרקמו הרך, וטעמיו המתונים.
בקליניקה הנישימה משמש כדרך בסיסית לבישול ירקות במצבים בהם רוצים להקנות למטופל תחושה של כוח ויציבות.
כאשר מתאימים את הנישימה למטופל על ידי בחירה בירקות, צמחי מרפא ותבלינים מתאימים, ניתן להשתמש במתכון לטיפול במצבי חולשה, אנמיה, נשירת שיער, ואי יציבות נפשית.

קישורים נוספים:
מתכוני ירקות
אצת קומבו
אודות מרפאת המרכז לרפואה מסורתית 

נכתב על ידי אייל שפרינגר, מייסד המרכז לרפואה מסורתית, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית.

מומלצי החודש

מתעניינים? השאירו פרטים. נחזור מהר!