גן נעול, לא שביל אליו לא דרך…

צמחי מרפא לטיפול בליחה החוסמת את פתחי הלב

מאת שרון בנרף

"מי אתה? מדוע יד מושטת לא פוגשת יד אחות?
ועיניים אך תמתנה רגע, והנה שפלו כבר נבוכות…
גן נעול, לא שביל אליו לא דרך. גן נעול- אדם- גן נעול…"1

רוב החומר המצוי בכתבים ועוסק ב'ליחה החוסמת את פתחי הלב' מגיע מעולם ההרבולוגיה הסינית. מה מייחד את צמחי המרפא אשר הפכו למועמדים עיקריים לטיפול בחרדה, ocd, קומה, ותופעות נוספות של ערפול הנפש?

מאמר זה, השלישי בסדרה, זה מתמקד באחד עשר הצמחים העיקריים2 הנמצאים בשימוש ל'ליחה החוסמת את פתחי הלב', ומפרט את התפקיד הייחודי של כל אחד מהם בתהליך הריפוי. בנוסף אסקור כאן קטגוריות צמחים מרכזיות, הנהוגות לשימוש במצבים ספציפיים. רוב הצמחים אשר נסקור כאן הינם חריפים, ארומאטיים ומעוררים את מערכת העצבים המרכזית. הארומה נתפסת ברפואת הצמחים הסינית כבעלת יכולת לחדור כל עכירות, בין אם עכירות פיסית (היכולה להתבטא כליחה במערכת העיכול, במערכת הנשימה, במערכת השתן ועוד) ובין אם כעכירות מנטאלית (היכולה לגרום למגוון תופעות הפוגעות בהכרה הצלולה- כגון חרדות, אוטיזם, הפרעה טורדנית כפייתית, קומה, הפרעות אכילה, דכאון וכן הלאה). לצערנו, רבים מן הצמחים המוזכרים כאן אסורים לשימוש בישראל כיוון שנחשבים כמכילי רעלנים (טוקסינים), ויש לנסות למצוא להם חלופות. בסין נוהגים למַתן את הצמחים הנחשבים כרעילים ע"י הוספת צמחים ממתנים וסותרי רעילות לפורמולות, כך שהתוצאה הסופית בטוחה לשימוש. כמובן שבקיאות במינונים, היא הדבר החשוב ביותר בהבנה כיצד להשתמש בצמחים אלו, מהו טווח המינון אשר משאיר אותם תרפויטים מחד, אך בלתי מזיקים מאידך. בסקירה זו, נתייחס לאיכויות הצמחים הקשורות לעניינו, ולא לכל הקסמים שהם מסוגלים לעשות…

הצמחים העיקריים הם:

1. Shi Chang Pu (בלטינית: Acorus Calamus. בעברית: קנה הבושם הרפואי). צמח חריף ומר. נכנס ללב ולקיבה. משתייך לקבוצת הצמחים 'ארומטיים פותחים את פתחי הלב'. פעילותיו העיקריות הן פתיחת פתחי ההכרה (מחדד יכולות שמיעה, ראייה ודיבור) , סילוק לחות ועכירות, הרגעת הלב וחידוש הבהירות המחשבתית. זהו הצמח הנפוץ ביותר לשימוש בבעיות מנטאליות. והוא הוצג בספר ShenNong BenCao Jing (ספר צמחי המרפא של 'החקלאי הקדוש'- מסוף שושלת Han- סביבות 200 לספירה) כ"צמח עילאי".
2. Tian Nan Xing (בלטינית: Arisaematis Rhizoma. פירוש מילולי: 'כוכב הרקיע הדרומי'). צמח חריף ומר, מאוד מייבש. נכנס לכבד, לריאות ולקיבה. משתייך לקטגוריית הצמחים 'מתמירי ליחה קרה'. פעילותיו העיקריות הן הקלת עוויתות, פיזור הצטברויות וסילוק ליחה מערפלת. הוא מתואר בכתבים כבעל מיומנות באידוי הצטברויות ליחה ונמצא בשימוש עיקרי כאשר הליחה חוסמת פתחים.
3. Zhu Ru (בלטינית: Bamboo. בעברית: גבעול הבמבוק) צמח מתוק. נכנס לריאות, לקיבה ולכיס המרה. משתייך לקבוצת הצמחים 'מתמירי ליחה קרה'. Zhu Li , מיץ הבמבוק, גם כן מתוק ומשתייך לאותה קטגוריית צמחים, נכנס לריאות, לקיבה וללב. הבמבוק (על כל חלקיו השונים) נחשב כמסלק חום, מתמיר ליחה ומרגיע פחד. הוא מטפל במצבי אי שקט, עצבנות ועוויתות, ופופולארי במיוחד לטיפול במצבים אלו בילדים. לא ידוע על רעילות של הצמח. ניתן להשגה בארץ.
4. Bing Pian (בלטינית: Borneol. פירוש מילולי: 'פתיתי שלג'). מולקולה ארומטית המופקת ממספר עצים. חריפה ומרה. נכנסת ללב, לריאות ולטחול. משתייכת לקבוצת הצמחים 'ארומטיים הפותחים את פתחי הלב'. פעילותיה העיקריות הן פתיחת הפתחים, הנעת הצ'י והבהרת הראייה. לרוב מוסיפים אותה לפורמולות לטיפול בליחה אשר גרמה לבעיות מוחיות, לרוב בשילוב Shi Chang Pu ו- She Xiang. נאמר עליה כי "אין מקום אליו אינה מגיעה".
5. YuJin (בלטינית: Curcuma בעברית: כורכום-אחד הזנים הפחות מוכרים במערב). צמח מר וחריף. נכנס ללב, לריאות ולכבד. משתייך לקבוצת הצמחים 'מניעי דם'. מווסת את זרימת הצ'י, פותר חסימה בצ'י וסטגנציית דם. מהידועים בהנעת סרקולציית דם, ונמצא בשימוש כאשר מטפלים במצביים מוחיים עקב יעילותו בטיפול בהצטברות ליחה, במיוחד ליחה חמה.  ניתן להשגה בארץ.
6. SheXiang (בלטינית: Musk בעברית: מושק- הפרשה מבלוטת אייל המושק). חומר ארומטי וחריף. נכנס ללב, לכבד ולטחול. משתייך לקבוצת הצמחים 'ארומטיים הפותחים את פתחי הלב'. הארומה הייחודית שלו הופכת אותו לשמיש ביותר בפתיחת פתחים, במיוחד כאשר מדובר במצבים מוחיים אבדן הכרה או הזיות. נאמר עליו כי יכול לחדור "פנימה עד מח העצם והחוצה עד לעור ולשיער" ו"לפתוח את השערים" (ייתכן והכוונה היא ללסתות נעולות).
7. NiuHuang (באנגלית: Ox Gallstone. בעברית: אבני מרה של שור). חומר מר ומתוק. נכנס ללב ולכבד. משתייך לקבוצת הצמחים 'ארומטיים הפותחים את פתחי הלב'. ידוע כפותח פתחים, מתמיר ליחה, מטהר חום, סותר רעילות ומרגיע פחד. מטפל במצבים של ליחה חמה הנובעת מכיס המרה ומערפלת את ההכרה. כיום מיוצרת חלופה סינטטית ממינרלים וחומצות מרה.
8. BanXia (בלטינית: Pinella פירוש מילולי: 'אמצע הקיץ'). צמח חריף. נכנס לריאות, לקיבה ולטחול. משתייך לקבוצת הצמחים 'מתמירי ליחה קרה'. ידוע כמהרמן את הקיבה, מייבש לחות, מסיר ליחה ומסלק הצטברויות. נמצא בשימוש בפורמולות המטפלות בבעיות מוחיות ובבעיות מנטאליות, המערבות הצטברות ליחה בעקבות חולשת טחול-קיבה.
9. JieGeng (בלטינית: Platycodon). צמח חריף ומר. נכנס לריאות. משתייך לקבוצת הצמחים 'מתמירי ליחה קרה'. ידוע כמסלק ליחה. תפקידו בפורמולות לכוון את הצמחים לפלג הגוף העליון. שימושי לטיפול בהצטברויות ליחה ובבעיות מוחיות. ניתן להשגה בארץ.
10. YuanZhi (בלטינית: Polygala). צמח מר וחריף. נכנס ללב ולריאות. משתייך לקבוצה הצמחים 'מזיני לב'. ידוע כמייצב את הלב ומשקיט את התודעה. לרוב נוכח בפורמולות כצמד עם Shi Chang Pu לטיפול בליחה החוסמת את פתחי הלב, או עם Suan Zao Ren להרגעה ולהשראת שינה. ניתן להשגה בארץ.
11. BaiJiangCan (בלטינית: SilkWorm בעברית: תולעת משי). החלק הפעיל הוא פטריה הפוגעת בתולעת. הפטריה מלוחה. נכנסת לטחול, לריאות, לכבד ולשלפוחית השתן. משתייכת לקבוצת הצמחים 'מפסיקי רוח ורעידות'. היא ידועה כמרגיעה רוח, מטפלת בהצטברויות ומסלקת ליחה. נמצאת בשימוש בפורמולות במצבים בהם הביטוי הוא של רוח- לחות , כגון שיתוק או פרכוסים.

עד כה סקרנו את הצמחים העיקריים המככבים בפורמולות המטפלות ב'ליחה החוסמת את פתחי הלב'. כעת ארצה להרחיב על עקרונות נוספים3 הנוכחים בעבודה עם פורמולות אלו:
* כאשר מדובר במצב כרוני של 'ליחה החוסמת את פתחי הלב' ובטיפול ארוך טווח, התאמת תזונה היא הכרחית להתקדמות הטיפול. יש להימנע ממזונות מטוגנים, מומלחים וממזונות קשים לעיכול, על מנת שלא להמשיך ולייצר ליחה פתולוגית. צמחים המסייעים לעיכול לרוב חיוניים במצבים אלו. בנוסף, כאשר נוכחת גם עצירות, העלולה לייצר חסימה ולגרום לליחה לעלות לפתחי הלב, יש להשתמש בצמחים מרוקני מטה (הצמח Da Huang – ריבס- הוא העיקרי לשימוש במצבים אלו).

* כאשר מטפלים במצבים של חוסר הכרה לאורך זמן, חשובה ההסתייעות בצמחים ארומטיים. התפיסה היא שביכולתה של הארומה לפרוץ כל מחסום. הרכיבים הנפוצים ביותר בפורמולות למטרה זו הם BingPian ו- SheXiang. במצבי חוסר הכרה בסין נותנים פורמולות אלו במגוון צורות- בהרחה לנחיריים, בהחדרה לקיבה או במתן ורידי.

* כאשר הליחה המערפלת את פתחי הלב מזוהה כליחת חום, יש להוסיף צמחים המטהרים חום ומצננים את הדם (כגון Sheng Di Huang – רהמניה, או Zhi Zi– גרדניה). כאשר היא מזוהה כליחה קרה, יש להוסיף צמחים המסלקים את הקור, מחממים וממריצים את הצ'י (כגון Rou Gui – קליפת הקינמון או Gan Jiang– ג'ינג'ר מיובש).

*אדם עם 'ליחה החוסמת את פתחי הלב' לא חייב לבטא גם סימניים פיסיים לליחה, אך הרבה פעמים שתי הליחות 'הולכות יחד'. בכתבים סיניים קדומים4 , ישנו תיעוד בו שימוש בצמחים מעודדי הקאה, במצבי 'ליחה החוסמת את פתחי הלב', הוביל גם להקאה של נוזלים מרובים, אשר כנראה הצטברו בקיבה, וגם להפחתה של התסמינים המנטליים של המטופל.

עד כה נחשפנו לצמחים העיקריים בהם נעשה שימוש במצבי 'ליחה החוסמת את פתחי הלב'. כמובן שהכתוב בפרק זה הוא קצת 'מעבדתי' או 'סטרילי', מאחר ובתהליך הטיפולי עצמו ישנו שוני בין מטופל למטופל ובין מופע למופע, ודין מצב אקוטי מיידי של אובדן הכרה, אינו כדין קומה מתמשכת או כדין מאניה דפרסיה. לרוב המצבים הנם מורכבים, ואינם נפתרים ע"י מתן פורמולה אחת. הם דורשים תהליך עמוק של 'קילוף שכבות'- הסרת החסימה (הליחה) העודפת, הנעה, חיזוק החולשות השורשיות יותר, וכן הלאה. לא ארחיב כעת על אסטרטגיות טיפול מורכבות העושות שימוש במספר פורמולות, אך במאמר הבא, נתבונן על נקודות דיקור עיקריות למצב זה, וגם מהן נלמד עוד אינפורמציה על אופי הסינדרום והטיפול בו.

הערה: חלק מהצמחים המופיעים במאמר זה אינם חוקיים לשימוש בארץ, וברוב ארצות המערב. אין לעשות שימוש בצמחים ללא מרשם ממטפל אשר עבר הכשרה ממושכת בתחום.

שרון בנרף B.ed F.A. Dip.Ac.CH מטפלת ברפואה סינית עתיקה (דיקור, צמחי מרפא, תזונה)  ועורכת האתר.

למעבר לחלקו הראשון של המאמר- כשהדרך מטושטשת- ליחה החוסמת את פתחי הלב
למעבר לחלקו השני של המאמר- באמאמש'ךָ- על פחד, ערפול מחשבתי ומעגל הבקרה הסיני…

הפניות ומראי מקום:

1. "מתוך שירה של רחל המשוררת- "גן נעול
2.Ph.d Dharmananda, Subhuti. What Is Phlegm Mist Affecting The Orifices Of The Heart? An Examination Of a TCM Perspective on Causes Of Stroke. 1 Dec 2014. ITMonline. Web.
3. שם,שם
4. שם,שם

רגע לפני קריאה- דקה על טרמינולוגיה ומושגים במאמר

לשם נוחות הקריאה השוטפת, בחרתי לכתוב את סדרת המאמרים במושגים עבריים, ולצמצם מושגים לועזיים. עם זאת יש לציין, כי קיים פער תכני עמוק בין הביטוי העברי לשם הסיני, וכך לדוגמא, כאשר אני כותבת 'טחול' איניי מתייחסת רק לאיבר עצמו, אלא לאיכות כולה, כפי שמתבטאת בביטוי Pi ובמרידיאן Zu Tai Yin. נוסף לכך, רובב החומר אשר נקרא לצורך סדרת מאמרים זו כתוב באנגלית. לרוב תרגומים מסינית לאנגלית. התרגומים לעברית הםם שלי, והשתדלתי שיהיו נאמנים למקור עד כמה שניתן.

רשימה בבליוגרפית

דאור, דן. שבעת הממריצים. האיש היפה- תרגום 5 שירי פ'ו. הוצאת קשב לשירה. 2010. דפוס.
דפנה, סלעית. קורס פורמולות קלאסיות. רחובות: הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. 2012. דפוס.הוברמן, אורן. איך החיידקים שולטים בנו. מוסף כלכליסט. 2 בפברואר 2012. רשת.
סמינר הכשרה למצבי פוסט טראומה- ארגון 'מדקרים ללא גבולות'- אפריל 2014.
צוות מורי המסלול לרפואה סינית. נקודות ומסלולי דיקור. רחובות: הדפסת הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים. 2012. דפוס.
שיעורי CCTM, תכנים מאת פטר ואן קרבל, בהעברת מרצים שונים, הפקולטה לחקלאות- רחובות.

MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 34-39 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. 2010. Print.
Deadman, Al Khafaji & Baker. Manual Of Acupuncture. England: Journal Of Chinese Medicine Publications. 2007. Print.
Deadman P. & Al Khafaji M. A Treatment Of Psycho-Emotional Disturbance By Acupuncture With Prarticular Reference To Du Mai. Journal Of Chinese Medicine No.4. 7 January 1995. Web.
Ph.d Dharmananda, Subhuti. What Is Phlegm Mist Affecting The Orifices Of The Heart? An Examination Of a TCM Perspective on Causes Of Stroke. 1 Dec 2014. ITMonline. Web.
Ellis, Wiseman & Boss. Grasping The Wind. Brookline: Paradigm Publications. 1989. Print.
Maciocia, Giovanni. Foundations of Chinese Medicine: A Comprehensive Text for Acupuncturists and Herbalists 2nd edition: Identification Of Patterns According To The Internal Organs. Elsevier: 2005.print.
Lu, Henry. A Complete Translation Of THE YELLOW EMPEROR'S CLASSIC OF INTERNAL MEDICINE AND THE DIFFICULT CLASSIC. Vancuver: Academy Of Oriental Heritage. 1985. Print.
Qi, Wu (translator). Chinese English Addition YELLOW EMPEROR'S CANON OF INTERNAL MEDICINE.Beijing: China Science & Technology Press. Print. 1997.
Rochat De La Vallee, Elisabeth withFater Claude Larre. Kidney. Sandra Hill: Monkey Press. 2001. Print.
Rochat De La Vallee, Elisabeth withFater Claude Larre. Spleen And Stomach. Sandra Hill: Monkey Press. 2004. Print.
Dr. Xu, Benny. The Ghost Points. Alberta Collage Of Acupuncture & Traditional Chinese Medicine. 13 Jan 2013. View at 20 July 2014. Web.

לעיון נוסף
ברנוביץ', עופר. ליחה- הסוואה והתגוננות. חוברת הכנס 'סוכרת ומחלות מטבוליות' –מרץ 2013. אתר האגודה לריפוי סיני מסורתי. רשת.
גינגולד, חנה. ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב (תרגום). הוד השרון: הוצאת 'אסטרולוג. 2008.
מנוע חיפוש צמחים. אתר 'עלעלים'. יולי 2014. רשת.
מנוע חיפוש צמחים. אתר בי"ס 'תמורות'. יולי 2014. רשת.
מנוע חיפוש צמחים. אתר 'ראן צמחים'. יולי 2014. רשת.
קבוצת דיון מקרים ברפואה סינית. פייסבוק. רשת.
תודה לאייל שפרינגר, מיכאל ליטבק, מרים רייך, עופר ברנוביץ' ועפרה ברעלי על ההפניה למקורות.
תודה לניצן אורן על הסיוע עם התרגומים!
תודה ל-א' ול-ש' ,לביאות של ממש, שהסכימו לשתף אותי בתהליך שהן עוברות בגידול הגורים שלהן…
ותודה לגורה שלי, שהתחילה את כל הסיפור הזה…

מומלצי החודש