הגדרת מזונות על פי YIN ו YANG במקרוביוטיקה

מאת אייל שפרינגר

תאוריית הYIN וה YANG מהווה חלק בלתי נפרד מעולם המושגים האסייתי. חלוקת המזונות לYIN וYANG מתבטאת במיוחד בעולם המקרוביוטיקה. הגדרת מזון כYIN או כYANG במקרוביוטיקה מבוססת בעיקר על האפקט הטיפולי של המזון:
מזונות YIN הינם מזונות שהשפעתם על הגוף תהיה לרוב מרחיבה, מרפה, מלחלחת או מקררת.  מזונות מסוג YANG השפעתם הפוכה ולרוב מרכזת, יוצרת טונוס, מייבשת או מחממת.

ריכזנו כאן עבורכם את קבוצות המזון העיקריות וניסינו להציגן בצורה מדורגת מהמזונות הYIN ביותר אל המזונות המתונים הנמצאים בין YIN וYANG וכלה במזונות הYANG ביותר. כמובן שחלוקה זו היא גסה מאוד, בין השאר משום שהיא מכילה מגוון מזונות שונים ומנסה להשוות ביניהם. עם זאת חלוקה זו מהווה בסיס טוב לתחילת עבודה עם רעיון זה של YIN וYANG.
שימו לב כי החלוקה הזו איננה עוסקת בהגדרת מזון כבריא או לא בריא, או בתכונות מרפא ספציפיות המיוחסות לכל מזון, אלא רק בחלוקה לפי מודל הYIN והYANG שמהווה רק אחת הדרכים להגדרת מזון והשפעתו.
מטופל שיאובחן כיותר מידי YIN יקבל תפריט הכולל מזונות מתונים עם נטייה קלה לכיוון הYANG, ומטופל שאובחן כיותר YANG יקבל תפריט הכולל מזונונות מתונים עם נטייה קלה לכיוון הYIN. המזונות המתונים הודגשו באות מעובה ברשימה המצורפת:
YIN קיצוני
רוב התרופות והסמים (אלו שהינם בעלי אפקט מקרר, מחליש, ומרפה. למשל: אנטיביוטיקה, משככי כאב,  גלולות למניעת הריון, חשיש..)
מזונות עתירי כימיקלים, מעובדים מאוד, ומהונדסים גנטית. (על פי המקרוביוטיקה פוגמים במבנה ובתפקוד המאורגן והסדיר של הגוף והנפש ולכן נחשבים YIN)
אלכוהול (הרחבת כלי דם, הרפיה)
סוכר, דבש, מולסה, מייפל, סטיויה, ממתיקים מזוקקים (הטעם המתוק הוא מרפה ומרחיב על פי רוב רפואות המזרח)
משקאות מעוררים או ארומטיים, קפה, משקאות קלים או מוגזים
תבלינים וצמחי תבלין
שמנים מזוקקים, מרגרינה, מיונז
פירות, ירקות, ואגוזים טרופיים

מזונות מתונים יחסית מהYIN אל הYANG
פירות מאקלים ממוזג
מיני צומח פרימיטיביים: אצות מים מתוקים, פטריות,שרכים שמרים ועובשים
חלב, גבינה רכה
יוגורט
אורז לבן, קמח לבן, כל הדגנים המלוטשים
מים מינרלים,
מים מסוננים
משקאות לא מעוררים ולא ארומטיים
ממתיקים על בסיס דגנים (לתת שעורה, סירופ אורז, אמאסאקה)
שמנים בכבישה קרה
אצות ים
ירקות עליים ירוקים
ירקות עגולים
ירקות שורש
קטניות (שעועית, אפונה יבשה, עדשים, חומוס)
אגוזים מאקלים ממוזג כגון פקאן ואגוז מלך
זרעים שומניים (סומסום, דלעת)
דגנים מלאים
מוצרי קמח אפויים המבוססים על דגנים מלאים
דגי מים מתוקים (אגמים יותר YIN ונחלים יותר YANG)
פירות ים (יש הבדלים ביניהם)
דגי ים לבנים
מזונות YANG, מתחילים מהYANG המתון אל הYANG הקיצוני
דגי ים אדומים או כחולים (סלמון, טונה)
הודו
עוף
גבינות צהובות
בשר יונקים (כבש, בקר, חזיר)
ביצים,
ביצי דגים, קוויאר
איברים פנימיים
גבינות קשות, ישנות ומעושנות מאוד.
באופן כללי:  מזונות מומלחים,מעושנים, אפויים, צלויים, קלויים, קראנצ'ים-אלו הן דרכי הכנה מאוד יאנגיות.
תרופות מסויימות (כמו אלטרוקסין, אינסולין, אדרנלין, רבים מסוגי הכימותרפיה)
מלח ים
מלח מזוקק (מלח שולחני)-המלח מייצג את קצה הדירוג כYANG קיצוני

נכתב ע"י אייל שפרינגר, מייסד המרכז לרפואה מסורתית, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית.

מומלצי החודש

מתעניינים? השאירו פרטים. נחזור מהר!