תבשיל פולי סויה קוריאני (קונג-ג'אנג/קונג-ג'ורים)

מאת אייל שפרינגר

תבשיל פולי סויה קוריאני

תבשיל פולי סויה קוריאני (Kongjang/Kongjorim) מהווה תוספת פופולארית לארוחה. זהו מתכון פשוט להכנה בעל טעם מתקתק, מלוח ומעט דביק.

הסויה הוצגה עד כה לחיך הישראלי בעיקר בצורות המעובדות שלה כטופו, טמפה, חלב סויה, רוטב סויה, ממרח מיסו, או בצורתה הצעירה (אך קפואה) כאדממה. יודעי סוד מכירים גם את הנאטו המותסס הרירי והריחני שמולדתו ביפן. עם זאת, בישול ואכילת פולי סויה גולמיים איננו מוכר לרבים מאיתנו. תבשיל פולי הסויה הקוריאני הוא דרך מצויינת להתרגל לרעיון של בישול פולי סויה.

מרכיבים:

1 כוס פולי סויה יבשים

1/4 כוס רוטב סויה (ניתן להפחית במידה וחוששים מרמות הנתן, או שניתן להשתמש ברוטב סויה מופחת נתרן)

2 כפיות שמן סומסום בכבישה קרה (ניתן להוסיף כמה טיפות של שמן סומסום כהה- עדיף גם בכבישה קרה)

4 שיני שום כתושות

1/4 כוס לתת אורז, או סירופ מייפל (גם כאן, ניתן להפחית את כמות הממתיק)

1 כף זרעי סומסום קלויים קלות

הכנה

שטפו את פולי הסויה והשרו אותם ללילה.

סננו את פולי הסויה ממי ההשריה, הניחו בסיר, כסו במים מעט מעט לגובה פולי הסויה, הניחו מכסה והביאו לרתיחה על אש בינונית.

לאחר הרתיחה, הנמיכו את האש, הוסיפו את רוטב הסויה, הממתיק, השמן והשום.

ערבו והמשיכו לבשל עם מכסה סגור עד להתרככות פולי הסויה.

לאחר התרככות הסויה, הסירו את המכסה, הגבירו את עוצמת האש לרמה בינונית-גבוהה, וערבבו בעדינות עם כף עץ עד שרוב הנוזלים מתאדים והסויה הופכת למעט דביקה ומבריקה.

הסירו מהאש, פזרו את זרעי הסומסום והגישו או שימרו במקרר בכלי אטום לאויר. מגישים מנה זו כמנת צד לארוחה המכילה ירקות, דגנים ומאכלים חלבוניים נוספים.

תבשיל פולי סויה קוריאני בראי הרפואה המסורתית

טעמו של התבשיל מתוק-מלוח ומעט עפיץ. איכותו מזינה מאיטה ומכבידה מעט. תכונות אלו בשילוב עם ההשפעה הפיטואסטרוגנית של פולי הסויה, מאפשרת לשלב מתכון זה במסגרת תזונתית לטיפול בתסמיני גיל המעבר (מנופאוזה) כגון גלי חום, נדודי שינה, חוסר שקט ואוסתיאופורוזיס.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק

לעיון נוסף:

עצמות של דרקון: סיכום הרצאה אודות אוסתיאופורוזיס בראייה סינית 

מומלצי החודש