תבלין גומזיו

מאת צוות האתר

גומזיו הוא תבלין מהמטבח היפני-מאקרוביוטי המבוסס על שילוב סומסום ומלח. הגומזיו מתאים לתיבול מאכלי ירקות ודגנים. שם התבלין שצבעו שחור לבן משמש גם ככינוי לראשים של יפנים מזדקנים בעלי שיער מאפיר המזכיר בצבעו את התבלין.
את התבלין זכינו לטעום ולהכיר במסגרת קורס התזונה למטפלים,  כתבלין יאנגי, מחמם ומחזק דם.

רכיבים: 
9 כפות שומשום חום מלא/סומסום שחור
1/2 כף מלח ים אטלנטי לבן
היחסים בין השומשום והמלח משתנים בהתאם למטופל
היחס המקובל כיום הוא 1:18

אופן הכנה:
קולים את השומשום במחבת מברזל, ללא שמן עד שמתחיל להתפצפץ מעט
קולים את המלח כ3 דקות
טוחנים את המלח בעזרת מכתש מסורתי הנקרא סוריבצ'י, או במטחנת תבלינים, מוסיפים את הסומסום וממשיכים לטחון עד שחלק מגרגרי הסומסום נטחנים וחלקם נשארים שלמים

הגומזיו מהווה תחליף למלח ואפשר להוסיף אותו לכל ארוחה

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית:

המקרוביוטיקה עושה שימוש נירחב בתבלין כאמצעי לאיזון יחסי הYIN והYANG של המטופל. ככל שהתבלין מלוח יותר, הוא נחשב לYANG יותר. המינון הבסיסי להכנת גומזיו הוא יחידה אחת של מלח ל18 יחידות שומשום קלוי. הפחתה בכמות היחסית של השומשום, תיצור תבלין יותר YANG המתאים למצבי YIN.

הגומזיו משמש לטיפול במצבי YIN דוגמת סחרחורת, עייפות, אנמיה וכאבי ראש (לאחר אבחנה מתאימה). השימוש בגומזיו ובתבלינים מלוחים נוספים, נפוץ בחברות אשר תזונתם מבוססת על דגנים (דוגמת לחם ומלח במורשת היהודית). עושר המינרלים הקיים במלח ובשומשום השחור, מסייעים כנראה לאיזון מאכלי הדגנים העניים יחסית במינרלים, ועשירים בחומצה פיטית המגבילה ספיגת מינרלים. אי הבנת עיקרון זה גורם לרבים משוחרי הבריאות המודרניים להיפגע בריאותית, כאשר הידע המסורתי העוסק בדרך הנכונה לבשל ולאכול מזונות מסורתיים חסר.
בתאבון!

המתכון הודגם בקורס המטפלים על ידי תמי בן חיים– מבשלת ומלמדת בישול מקרוביוטי.
הועלה לכתב על ידי אפרת שחף מטפלת ברפואה סינית ובתזונה סינית-מאקרוביוטית.

לעיון נוסף:

למאמר YIN ו YANG הבסיס לריפוי מסורתי
למתכוני תבלינים

מומלצי החודש