ראגי קיצ'רי לעצמות ולשיניים
אייל שפרינגר
"כאשר יש ראגי, יש גם עצמות ושיניים", זהו משפט מתוך עממי מדרום הודו המתייחס לראגי, דוחן אצבעות הניקרא לעיתים גם דוחן אדום. זהו אחד הדגנים העתיקים והמשמעותיים בתזונת דרום הודו. בניגוד לאורז או חיטה, הוא נחשב מזון "שומר עצמות", ומלווה זה מאות שנים את שלבי החיים הרגישים ביותר: ינקות, ילדות, היריון, הנקה והזדקנות.
במטבח ההודי המסורתי, ראגי אינו רק חומר גלם, אלא מהווה ממש מזון רפואי. הוא מופיע בדייסות ראשונות לתינוקות, במנות לשיקום במצבים רפואיים קשים, ובמאכלים לנשים לאחר לידה.
הקיצ’רי (או קיצ'די) – תבשיל דייסתי של דגן וקטניות – הוא אחד הכלים הקולינריים המרכזיים להנגשת מזון מורכב בצורה קלה לעיכול. כאשר מחליפים בהכנת הקיצ'רי את הדגן המרכזי (האורז) באופן מלא או חלקי בראגי (דוחן האצבעות), מתקבל קיצ’רי שהוא גם מזין מאוד וגם תומך במבנה הגוף.
המתכון שלפניכם מוצג עם גרסה בסיסית, עדינה, המתאימה כמזון לפעוטות ולאחריה אפשרויות העמקה והעשרה לפי גיל, צורך ותכלית.
ניתן להשיג ראגי ושעועית מונג צהובה בחנויות הודיות, בחלק מחנויות הטבע, וגם בהזמנה באינטרנט- גם בעברית.
מתכון בסיסי: ראגי קיצ’רי עדין לילדים
שמש מסורתית כמזון לילדים מגיל גמילה מתקדם ואילך, וגם למבוגרים עם עיכול רגיש.
רכיבים
1 כף קמח ראגי -דוחן אצבעות/דוחן אדום (רצוי מראגי מונבט או קלוי)
1 כף שעועית מונג צהובה (מונג דאל), שטופות ומושרות ל3 שעות לפחות
1.5-2 כוסות מים
1/4 כפית כמון טחון או זרעי כמון שלמים
1/8 כפית כורכום
1 כפית גהי (או שמן קוקוס עדין)
ללא מלח (לילדים קטנים)

ראגי- דוחן אצבעות אדום
אופן ההכנה
קולים קלות את קמח/גרגרי הראגי במחבת יבשה על אש נמוכה, עד שעולה ריח אגוזי עדין. מצננים.
מבשלים את שעועית המונג במים עד ריכוך מלא.
אם אתם משתמשים בגרגרי ראגי- יש לטחון אותם לאבקה במטחנת תבלינים.
מערבבים את קמח הראגי עם מעט מים קרים לקבלת תערובת חלקה ללא גושים.
מוסיפים את תערובת הראגי לסיר עם העדשים תוך ערבוב רציף.
מוסיפים כמון וכורכום ומבשלים 20 דקות נוספות עד מרקם רך ודייסתי.
מסירים מהאש ומוסיפים גהי.
המרקם הסופי: רך, חלק, יציב אך לא סמיך מדי.
וריאציות נוספות לבוגרים ולמטרות נוספות
וריאציה 1: ראגי קיצ’רי לחיזוק עצם ומינרלים
מוסיפים:
1כפית שומשום לבן טחון
מעט ג’ינג’ר טרי מגורר
קמצוץ פלפל שחור (עדיף פלפל שחור ארוך)
וריאציה 2: ראגי קיצ’רי עשיר ומזין לבוגרים עם יותר חלבון, וירקות לשיפור יציאות והעשרת חיידקי המעי
-
הוספת ירקות: גזר, דלעת, בצל, בטטה קישוא או ירקות אחרים
-
תיבול נוסף: כוסברה טחונה, מעט גרם מסאלה
- הפחתת כמות האורז ביחס לראגי
- הגדלת כמות הגהי עד לכף לתבשיל. המרקם הוא פחות דייסתי ויותר תבשילי.

מתכון ראגי קיצ'רי בראי הרפואה המסורתית
ראגי הוא אחד המזונות הצמחיים העשירים ביותר בסידן:כ-340 מ”ג סידן ל-100 גרם קמח יבש.
בנוסף הראגי מכיל ברזל, מגנזיום וסיבים תזונתיים. המדד הגליקמי של הראגי נמוך יחסית. לכן הוא מתאים למטופלים הנמנעים מחלב וגלוטן וזקוקים להעשרה תזונתי בדגש על סידן. השילוב עם עדשים משפר פרופיל חלבוני ואילו הקלייה והבישול הממושך מפחיתים חומצה פיטית ומשפרים זמינות מינרלים.
מנקודת מבט איורוודית הראגי נחשב לכבד, מזין, בונה רקמות ובמיוחד את רקמת העצם, מקרר במידה ולכן מתאים במיוחד לעונות חמות או לילדים/בוגרים המציגים סימני חום.
למרות שהראגי נפוץ בתזונת ילדים, הוא עלול להכביד אם נצרך ללא תיבול מתאים, ללא בישול ודילול במים, לכן תיבול עדין כגון כמון וג’ינג’ר לצד העשרה שומנית הינם חיוניים לצורך עיכולית.
בעידן בו תזונת הילדים וגם תזונה לנשים המתמודדות עם אוסתיאופורוזיס נוטים להיות מונוטוניים ומתמקדים בעיקר במוצרי חלב, ניתן להיעזר בראגי כדי להרחיב את ההיצע התזונתי ולהציע מקור עשיר של סידן ומינרלים גם מהצומח.
המחבר:
אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.
מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube
במידה והמתכון עניין אתכם ואתם רוצים להמשיך ללמוד איתי, אני מזמין אתכם להצטרף אלי כבר עכשיו ל"זרם" וליהנות משפע של ידע עמוק ומשנה חיים.

