צ'אטני כוסברה

מאת אייל שפרינגר

ממרחים ומטבלים דוגמת צ'אטני כוסברה, מקפיצים את המזון שלנו מדרגה הן מבחינת הטעם והן מבחינה טיפולית.

בהקשר הקולינרי, מטבלים יכולים לשמש כמגרי תיאבון, המספקים גיוון בדמות טעם ארומה ומרקם, במיוחד כשמזון כבד וזקוק לריענון.

בקשר התזונתי-בריאותי, מטבלים מאפשרים לנו לעשיר את הארוחה בתוספת תזונתית מרוכזת, העשויה להדגיש השפעות טיפוליות, לאזן את המנה, או לספק לגוף תוספת של ויטמינים, מינרלים ומרכיבי תזונה פעילים נוספים.

לפיכך, ניתן להבין כיצד כמעט כל המטבחים המסורתיים מתאפיינים במטבלים פיקנטיים המלווים את הארוחה. המתכון המוצג כאן הוא מתכון למטבל צ'אטני מרענן על בסיס כוסברה, חומר גלם נפוץ מאוד במטבחים באזורים החמים של העולם.

מרכיבים לצ'אטני כוסברה:

צרור נדיב של עלי כוסברה טריים

ספל מים קטן

חצי ספל קוקוס טחון טרי או מיובש

מעט פלפל ירוק חריף – לפי הטעם

חתיכת ג'ינג'ר טרי בגודל פרק הזרת, קצוצה דק

כפית גהי

½ כפית זרעי כמון

½ כפית זרעי חרדל שחורים

קמצוץ אבקת הינג (תבלין הודי)

4 עלי קארי -טריים או יבשים. ניתן להחליף ב-8 עלי נענע

½ לימון ליים

¼ כפית מלח

הכנת הצ'אטני

להפריד את העלים מענפי הכוסברה כדי להשתמש בעלים (כאשר הכוסברה טרייה, אני נוהג לקצוץ את כל הצרור ולהשתמש גם בגבעולים). להניח את העלים במעבד מזון עם המים, הג'ינג'ר, אגוז הקוקוס, והצ'ילי (מי שלא אוהב חריף – אז בלי צ'ילי). לטחון עד לקבלת ממרח. ניתן להוסיף מעט מים אם רוצים שיהיה נוזלי יותר.

במחבת לחמם את הגהי ולטגן בו את זרעי הכמון והחרדל עד שהם מתחילים להתפצפץ, להוסיף את עלי הקארי וההינג ולטגן עוד מעט. לצנן ולהוסיף לכוסברה הטחונה.

להוסיף מיץ לימון-ליים ואת המלח ולערבב. ניתן להגיש לצד דגנים, ירקות וקטניות או לצד דגים.

אפשר לאכסן במקרר ל2-3 ימים, או להקפיא חלק מהממרח לשימוש בעתיד.

המתכון מנקודת מבט מסורתית

צ'אטני הוא מטבל הקשור למטבח ההודי, אומה למודת חום ולחות. כאשר הצ'אטני מבוסס על כוסברה הוא נחשב כבעל איכות מקררת המתאימה לאיזון החום והלחות של הקיץ. השילוב עם זרעי הכמון, הגהי, הצ'ילי והג'ינג'ר הופך את הממרח למאוזן המווסת את כל הדושות, עדיין עם דגש על קירור חום הקיץ.

מעניין לציין כי ההתייחסות של הרפואה  הסינית לכוסברה מעט שונה, והשוני הזה כרגיל, תורם להבנה של חומר הגלם וההשפעה המיוחסת לו. אם כן, על פי הרפואה הסינית, הכוסברה היא דווקא חמימה וחריפה. ניראה על פניו כי יש כאן סתירה ביחס למקורות האיורוודיים.

כוסברה על פי הרפואה הסינית

הסינים מציינים כי הכוסברה היא צמח-מזון מיוחד המסייע וממריץ את העיכול הנוטה להיחלש בסוף הקיץ, מסייע לעיכול דגנים, ומווסת את חמשת האיברים המלאים. הכוסברה מחזקת במצבים של חולשה ואף פותחת את פתחי הלב. כלומר, לכוסברה מיוחסת השפעה מצלילה ומעוררת על התודעה.

הסינים מסבירים כי בתקופות בהן האקלים לח וחמים, הלחות יכולה להצטבר באיברים, בלב, בטחול ובדם ולגרום למחלות שונות המתאפיינות בחום ובלחות. הכוסברה, למרות היותה חמימה על פי הרפואה הסינית, מתאפיינת גם בריחניות חודרת, הריחניות הזו המסלקת "גורמים מרושעים" הנפוצים באקלימים חמים ולחים. ומפזרת את הליחה הפתוגנית המלווה בחום. באופן שכזה הכוסברה תומכת ב"חום" התקין של הגוף המתאפיין בעיקר בעיכול תקין, בעודה מסלקת חום פתוגני ומטפלת במחלות המתאפיינות בסימפטומים חמים. על כן ניתן לזהות שימוש בכוסברה בטיפול במחלות בעלות אופי חם כגון מחלות עור, מחלות חום עם התבטאות עורית, נטרול ריחות גוף רעים ונטרול "רעילות" של דגים ובשר כאשר היא מלווה מזונות אלו או נצרכת אחרי אכילתם.

מטפלים בעלי רקע של רפואה סינית מכירים את האבחנה של "טחול" חלש וקר כאשר ה"כבד והדם" חמים- מצב מתסכל שקשה לטפל בו משום שכל אחד מה"אברים" הללו זקוק למענה תזונתי אחר. כוסברה היא אחד מאותם מזונות/צמחים מופלאים שיודעים להפוך את היוצרות להחזיר את אברי מרכז הגוף לתפקודם התקין- להמריץ את הטחול-לבלב ולהרגיע ולקרר את הכבד והדם. למעשה האפקט המיוחד הזה לא מפתיע כאשר מבינים שהכוסברה שייכת למשפחה מכובדת היודעת להחזיר דברים למסלולם, משפחת הסוככיים.

כאשר המתכון ניתן כחלק מטיפול, ניתן לשלב אותו בהתאם לאבחנה מבדלת לטיפול במצבים כגון מחלות עיניים, לחץ דם גבוה, מחלות עור, חוסר תיאבון ועצירות.

הכוסברה והצ'אטני המבוסס עליה הם באמת מתנה נפלאה להתמודדות עם החום והלחות של תקופת סוף הקיץ.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק

לעיון נוסף:

מזונות מקררים ומייבשים 

מתכונים מקררים ומייבשים

תזונה לקיץ 

 

 

מומלצי החודש