מרק מלוח'יה

מאת דקל צבי

את המתכון הזה גיליתי באדיבות עדליה שחשפה אותי לנפלאות העלים הירוקים הללו. "אני דואגת לפני הבישול לסגור את כל החלונות בבית", כך סיפרה לי בפגישתנו בה היא מסרה לי חופן עלים רעננים ושטופים של עלי מלוכיה והפצירה בי להכין מנה של מרק מלוח'יה שכל בני המשפחה יתאהבו בה.

"מדוע לסגור את החלונות ?!" אני תוהה עם עצמי ומיד שואל את עדליה.

"בשביל לא לגרות מדי את העוברים ושבים אשר עוברים ליד חלון המטבח ולא יזכו לטעום מהמלוח'יה שלי…"

המלוח'יה היא מרק עלים המבוסס על מלוכיה נאכלת, צמח הגדל בר באזורינו ומוכר היטב במטבח המצרי.

שמו של המתכון קשור במילה מלכים כי המלוכיה נחשב למזון מלכים! פשטות ועושר יחדיו.

רכיבים למרק מלוח'יה צמחוני:

2 בצלים ענקיים

צרור כוסברה

5 שיני שום קצוצות

1 ק"ג עלי מלוכיה טריים קצוצים בעזרת מחראטה* או סכין חדה רגילה (להשיג בעונה / ללקט..)

3 עגבניות מגוררות ללא קליפה

מיץ מלימון אחד גדול

לימון פרסי אחד (אפשר להסתדר גם ללא)

מלח, פלפל – לפי הטעם

כפית בהרט

כפית חוויג' למרק

* מחראטה -סכין קמורה בעלת שתי ידיות עץ.

אופן ההכנה:

  1. מאדים/מטגנים קלות את הבצלים בסיר. מוסיפים את העגבניות המגוררות, הכוסברה הקצוצה וממשיכים לבשל שתי דקות נוספות. מוסיפים מים עד לחצי גובה הסיר ומביאים לרתיחה.
  2. מוסיפים את המלוכיה והתבלינים ומבשלים על אש נמוכה.
  3. במחבת נפרד מאדים קלות/מטגנים במעט שמן את השום עד שמזהיב (מבלי שיישרף!) מוסיפים את השום ומיץ הלימון למרק. מבשלים בערך חצי שעה (עד שכל העלים רכים מאד).

מומלץ להגיש עם אורז בסמטי.

*במתכון המקורי שמים ציר ממרק עוף/בשר במקום המים.

בראי הרפואה המסורתית:

המנה מבוססת על צמח המלוכיה (Corchorus olitorius) – ירק המוגדר על ידי המקרוביוטיקה כירק מסוג YIN בעל יכולת לחלוח והזנה אשר משפיעה על המעיים והכבד.

המלוכיה גדלה ברוב חודשי העונה החמה (מאי-ספט') וכבר בשלב החיתוך שלה ניתן לשים לב לריריות הסמיכה המופרשת ממנה (צמחים ריריים מסוג שכזה נקראים צמחים מוצילאגיים).

המלוכיה עשירה בבטא קרוטן התומך בריריות התקינה של מערכת העיכול, הנשימה ושיקום כיבים במערכת העיכול.

טכניקת הבישול תומכת בהזנה ולחלוח ומדגישה את האפקט הטיפולי של המנה כמתאימה למטופלים הסובלים מחום פנימי/לחות חמה במחמם התחתון והאמצעי. המנה מתאימה למצבי חום בקיבה. הטעם החמוץ המאפיין את המנה הוא אשר תורם להמרצת העיכול והקיבה, התבלינים גם הם תורמים להמרצה העיכולית.

באבחנה מבדלת יכולה המנה להתאים למצבי עצירות וטחורים. כאשר המתכון מוכן ללא התבלינים הוא יכול להתאים גם למצבי מעי רגיז או דלקתיות במעיים.

המתכון באדיבות דקל צבי מטפל במרכז הרפואי איכילוב – תזונה אינטגרטיבית מבוססת מחקר לטיפול בסרטן.

בוגר המרכז "מזרח מערב", בעל התמחות בבי"ח Zhejiang Provincial of TCM למחלות עיכול.

בוגר תזונה מקרוביוטית על פי שיטת TEF, אייל שפרינגר.

בעל תואר ראשון בתזונה קלינית, האוניברסיטה העברית.

מטפל בקליניקה פרטית ברמת חן, ר"ג – [email protected] 052-3875125

למתכוני מרק נוספים

מרק להזנת YIN הכבד – מרק דומה עם מרכיבים מעניינים אחרים

סיפורה של ספירולינה – מאמר אודות אצת הספירולינה

מומלצי החודש