ממרח זעתר

מאת אייל שפרינגר

עם בואו של שיא החורף ולידת האביב המתרחשת במסתרי ימי הגשם והקור, שיחי הזעתר (אזוב מצוי) נמצאים בתהליך של לבלוב והתחדשות.
הזעתר מנצל את הגשמים ומחליף את עלי הקיץ הכמושים, הקשים והחריפים, בעלים רחבים יותר, עסיסיים ובעלי חריפות מתונה. האזוב (זעתר) מוגדר כיום כצמח מוגן אשר אין לקטוף אותו בשטחי הבר, אולם אם נאסוף ממנו בתוך שטחי יישובים או שנגדל אותו בגינה, נוכל ליהנות ממתכון פשוט זה אשר ערך בריאותי בצידו.
את המתכון למדתי מבני העדה הכורדית החיים האזור מגורי, משמרים מסורת של שימוש בצמחי בר ונוהגים להכין ממרחים מסוג זה בחורף ובתחילת האביב.

מרכיבים:
צרור גבעולים רכים של זעתר (אזוב מצוי)
1/4 כפית מלח ים/סלעים
כף סומסום שחור או לבן (אפשרות)
1/2 כפית אבקת סומאק אמיתי (להשיג בחנויות המתמחות בצמחי מרפא)
שן שום קטנה (אפשרות)

אופן ההכנה:
ניתן להכין את המתכון רק מ3 מרכיבים- אזוב, מלח ושמן זית, כאשר הוספת שאר המרכיבים היא בגדר אפשרות בלבד.
מפרידים את עלי האזוב, ואת הקצוות הרכים של הגבעולים מהחלק הקשה בגבעול. מכניסים את העלים וקצות הגבעולים הרכים למטחנת תבלינים בצירוף המלח וטוחנים את האזוב למרקם של פירורים. ומידה ורוצים לעשיר את המתכון ניתן להוסיף בשלב הזה סומסום, סומאק, ושן שום כתושה.
מוסיפים לתערובת שמן זית במזיגה איטית תוך כדי ערבוב עד שמקבלים מרקם של ממרח.
ניתן למרוח את הממרח על לחם, למלא בו ירקות או דפי בצק, להוסיף לדגנים או פסטה, למרוח על דגים או סתם לאכול עם כפית.

מנקודת מבטה של הרפואה המסורתית:

איכותו של הזעתר חמה ויבשה, כמו רבים מבני משפחת השפתניים, השפעתו מתמקדת בחלק הגוף העליון והמרכזי. לאחר אבחנה מתאימה ניתן להשתמש במתכון זה לטיפול ומניעה של נזלת ומחלות דרכי נשימה הנפוצות בחורף ובתחילת האביב, לחידוד המחשבה ולמניעת בעיות זיכרון.

נכתב ע"י אייל שפרינגר, מייסד המרכז המרכז לרפואה מסורתית ומנחה קורס ההתמחות למטפלים בתזונה סינית-מקרוביוטית.

לעיון נוסף:
מתכוני ממרחים
מתכוני אביב
טבלת איכויות של מזונות על פי הרפואה הסינית

מומלצי החודש

מתעניינים? השאירו פרטים. נחזור מהר!