אפקט החסה

מאת אייל שפרינגר

חסה מסולסלת

החסה היא ירק עתיק השייך למשפחת המורכבים. מקורה של החסה התרבותית הוא בחסת המצפן: Lactuca virosa, צמח בר המשמש למאכל ולמרפא, בעל השפעה מרגיעה על מערכת העצבים ודרכי הנשימה התחתונות.
השפעתה הרפואית של החסה התרבותית דומה לזו של חסת המצפן אם כי חלשה ממנה.
טעמה שך החסה מתוק ומר, והיא מייצגת את עונת האביב והקיץ. הטעם המתוק מצביע על האיכות המזינה והמחזקת של ירק זה. הטעם המר מדגיש את האיכות המנקה והמטהרת שלה. ברפואה הסינית רבים מהצמחים המחזקים הינם בעלי טעם מתוק ומר בו זמנית.

שימושים טיפוליים עיקריים לחסה

החסה משתנת, מרגיעה, מייבשת מצבי לחות כמו בצקת ומקלה על תסיסה במערכת העיכול. חסה מכילה את כמות הסיליקון הרבה ביותר בין הירקות הנפוצים. העלים החיצוניים הינם העשירים ביותר מבחינת רכיבים תזונתיים כמו כלורופיל, ברזל, וויטמינים A  ו-C ומגנזיום. תכולת החלבונים בירק תורמת לבניית רקמת סחוס, עידוד צמיחת שיער, מעודדת הפרשת מיצי עיכול ומרה ומשמשת לעידוד ייצור חלב אם ולהגברתו. החסה שהשפעתה מקררת יעילה אף בטיפול בטחורים על רקע חום, למצבי שתן דל וחם (שתן צהוב וצורב) או דם בשתן.
החסה מכילה מרכיב הנקרא Lactucarium המרגיע את העצבים בלי לפגוע בעיכול.

החסה במאקרוביוטיקה

במקרוביוטיקה משתמשים בחסה מבושלת להזנת חולי סכרת, או כמזון למטופלים עם כבד בעל תפקוד לקוי. החסה מעודדת ייצור ושימוש בגליקוגן וייצור אינסולין.
אכילת חסה יעילה אף לטיפול באנמיה: החלבונים בצמח זה מעודדים היווצרות המוגלובין בתאי הדם האדומים. המאקרוביוטים משתמשים בה לתמיכה בתפקוד בלוטות השונות כמו בלוטות הלימפה, בלוטת התריס, יותרת  המוח, יותרת הכליה, שחלות, בלוטות החלב והגופיף הצהוב החיוני לשמירת הריון בשלביו הראשונים.
זרעי החסה: הינם חסרי טעם וריח, ניתן לפזרם על מאכלי דגן וקטניות. הזרעים מותווים מסורתית לטיפול בבעיות כבד כליות וקיבה, כאשר בצורתם המונבטת מתאימים יותר לבעיות כבד. לזרעים אנרגיה מרוכזת-יאנגית.
אין להשתמש בזרעים במקרים של מחלות עיניים. עודף אכילת חסה עלול לגרום לסחרחורות ולתחושה של חוסר קרקוע.

מדוע כדאי לבשל אותה?

יש לזכור כי חסה טריה קשה לעיתים לעיכול ואכילתה יוצרת גזים במערכת העיכול. כדי להימנע מתופעה זו מומלץ לשלב את החסה בבישול. כמו כן, שימוש טיפולי במזון, צמח או תבלין כדאי שיעשה בעצה אחת עם מטפל/ת בעלי ידע וניסיון. החסה היא אחד הירקות הבודדים אשר ניתן לשלבם עם פירות באותה ארוחה.

כל התכונות שהוזכרו לעיל הופכות את החסה לירק נפלא בעל איכויות מרפא רבות. החסה מיטיבה במיוחד עם הנשים בשל תכונותיה: חיזוק הדם, ריבוי החלב, שיפור תפקוד הבלוטות ההורמונליות, עזרה בוויסות משק הסוכר וההתגברות על הצורך במתוק.

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

לעיון נוסף:

מתכון חסה מוקפצת

מומלצי החודש