מעדן סלק, קוזו ואומבושי

סתיו רחום

המתכון מעדן סלק, קוזו ואומבושי נולד מתוך מסע וחקירה לשיקום של כלל מערכות הגוף ומערכת העיכול בפרט.

במתכון מוצגים מספר רכיבי מזון התורמים, על פי גישות התזונה המסורתיות, לשיפור תנועתיות מערכת העיכול, המרצת אש העיכול הזנה וחיזוק.

המנה בעלת איכויות מחטאות ומלחלחות, מרקמה רך, מקרקע ועשיר. המנה מסייעת במקרים של פגיעה בריריות מערכת העיכול ובמצבי עצירות. כמו כן, נעשה שימוש ברכיבים אלו ברפואה המסורתית בטיפול במצבי חוסר דם. המתכון מציע אפשרות לצרוך מזונות מרפאים אלו ברמת ריכוז ודחיסות גבוהה ולכן גם השפעתם תהיה עוצמתית וממוקדת.

מרכיבים:

5-4 סלקים אדומים מאודים או מבושלים

1-2 כפות גהי – לפי הטעם

שומשום שחור

קרם קוקוס

חתיכת ג'ינג'ר טרי מגורר

כפית אבקת קוזו (ניתן להשיג בחנויות הטבע או באתר אמאזון)

כפית שטוחה משחת אומבושי (ניתן להשיג בחנויות הטבע או באתר אמאזון)

מלח הימלאיה

פלפל שחור

אופן ההכנה:

  1. קילפו את הסלקים וחיתכו אותם לקוביות.
  2. אידוי / בישול הסלקים: שימו מעט מים בתחתית הסיר ומעל הסיר שושנת אידוי פשוטה. על שושנת האידוי הניחו את הסלקים ואדו אותם  במשך 20 דקות או עד לריכוך. לחילופין ניתן לבשל בישול קצר בסיר עם מים.
  3. את הסלקים המאודים מכניסים לבלנדר או מעבד מזון וטוחנים עד לקבלת עיסה חלקה.
  4. את התערובת החלקה מכניסים לסיר בישול עם מכסה או למחבת עם מכסה ומחממים על אש קטנה.
  5. ברבע כוס עם מים קרירים מערבבים כפית אבקת קוזו עד להמסת האבקה ולקבלת נוזל לבן אחיד וסמיך. מוסיפים את הקוזו לסיר עם הסלק הטחון ומערבבים.
  6. ממיסים כפית ממרח אומבושי ברבע כוס מים חמימים, מערבבים היטב ומוסיפים לסיר הבישול.
  7. מוסיפים את הגהי ומערבבים.
  8. מוסיפים 3 כפות קרם קוקוס או יותר (לפי הטעם), ומערבבים כמה דקות על אש נמוכה עד שהתערובת תהיה אחידה.
  9. מגררים את הג'ינג'ר הטרי מעל ומערבבים.
  10. מתבלים במלח הימלאיה ובפלפל שחור ויוצקים לקערת הגשה. מוסיפים מעל 1-2 כפות שומשום שחור כתוש.

אפשר לפזר מעל מעט עלי כוסברה קצוצה / פטרוזיליה / בצל ירוק – מה שאוהבים.

טעים  גם בטמפרטורת החדר 🙂

בתיאבון.

מרכיבי המנה מנקודת מבט מסורתית

הרכיבים במנה תומכים במיוחד בבריאות המעי הגס. אחד הרכיבים הדומיננטיים במנה הוא הסלק האדום שמלחלח, משפר את תנועת המעיים, מקל על עצירות מחזק ומעשיר את הדם. הסלק מסייע לשמירה על בריאות הכבד.

השומשום השחור הוא זרע וצמח מרפא מהרפואה הסינית. מותווה לטיפול באנמיה, האטת הזדקנות, שיפור צמיחת השיער ואף הוא מטפל בעצירות.
הקוזו משמש כמזון רפואי למצבי חולשה, חום גבוה, בעיות עיכול, לחץ דם גבוה ושיפור זרימת הדם. ניתן להוסיף קוזו לתבשילים נוזליים כמו מרק ודייסה.

לאומבושי יש השפעה אנטי דלקתית טבעית, ממריץ את תפקוד הקיבה, ומשמש כטיפול מנע בזיהומי מערכת העיכול. טעמו החמוץ ממריץ עיכול, מקל על מצבי גזים ובחילות.
פלפל שחור וג'ינג'ר הם תבלינים המגבירים את אש העיכול, בעלי השפעה מניעה, מפזרת ומחממת. הם מסייעים להגברת התיאבון, לטיפול בכאב ובמצבי ליחה. שילובם במנה מאזן את שאר המרכיבים הקרים והכבדים.

על הכותבת:

סתיו רחום, מורה ליוגה ברוח שיטת איינגר יוגה, ומתמחה בלימוד אוכלוסיות מיוחדות. למדה יוגה ואיורוודה בארץ ובהודו, סטודנטית לרפואה סינית.

לדף הפייסבוק לתרגול יוגה המותאם למתמודדים עם תסמונת המעי הרגיש, קרוהן וקוליטס לחץ כאן.

לקריאה נוספת:

משקה קוזו חבושים

על חיידקי המעי ובריאות הנפש- ידע עתיק ותובנות חדשות

שיקום מערכת העיכול

מומלצי החודש