מטבל סלק תפוח פיקנטי

מאת אמבר רוגע

ממרח סלק תפוח אחת הממרחים שתוכלו להכין

בעבודת המטבח חייבים לחשוב על האסתטיקה לא פחות מאשר על מבחן הטעימה… יש מטבלים ששווה להכין רק בשביל הצבע… ויש מטבלים שאולי לא נראים מרגשים כל כך, אך גדולתם מתגלית כשטועמים אותם…

את המטבל הזה יצרתי כדי לענות גם על הטעם וגם על הצבע.
למטבל צבע דרמטי המוסיף עניין לכל מנה חיוורת עם טעם מתקתק-פיקנטי שמקפיץ את טעמן של מנות פשוטות.
עובד טוב יחד עם ירקות מאודים, אורז פשוט ותבשילי דגנים אחרים.
המטבל מתאים לעונת הסתיו ולתחילת תקופת הרוחות היבשות… רכיביו מביאים לגוף לחות עדינה יחד עם טעמו החריף אשר יוצר הנעה החוצה המאזנת את תנועת ההתכנסות של הסתיו.

רכיבים (לכ-2 כוסות מטבל):
1/2 קילו סלק
1/2 תפוח קטן
1/2 בצל בינוני
1-2 שיני שום
1 כף שמן חמניות בכבישה קרה
3 כפות רוטב סויה
1-2 תמר מג'הול, מגולענים וקצוצים
כ- 3/4 כפית כמון טחון
1/2 כפית אבקת ג'ינג'ר
1/2 כפית טימין יבש
1/4 עד 1/2 כפית מלח
כ- 1/3 כפית פלפל שחור
1 כף שמן זית
כ1 כף מיץ לימון
אפשרות: 1/3 כפית צ'ילי יבש

הוראות הכנה:
1. מבשלים את הסלקים בקליפתם, עד אשר הם מתרככים ומזלג חודר אותם בקלות. מצננים ומקלפים, חותכים לקוביות בינוניות. שומרים כוס אחת ממי הבישול.
2. פורסים חצי תפוח לפרוסות דקות.
3. מטגנים קלות את הבצל עד להזהבה, מוסיפים את השום וקוביות הסלק, פרוסות תפוח דקות ורוטב סויה, וממשיכים בטיגון.
4.  מוסיפים מעט ממי בישול כך שהחומרים לא יישרפו. מנמיכים את האש ומכסים במכסה.
5. מוסיפים תמרים, אבקת כמון, אבקת ג'ינג'ר, טימין, מלח ופלפל.
6. מוסיפים עוד נוזלים למניעת חריכה, מבשלים עוד כ-5 דקות במכסה סגור על אש נמוכה.
7. מפסיקים את הבישול, מוסיפים מיץ לימון ושמן זית, וטוחנים בבלנדר יד או במעבד מזון.
אפשר להגיש לצד ירקות מאודים, אורז פשוט ותבשילי דגנים אחרים.
בתאבון!!!

בראי הרפואה המסורתית

המתכון מזכיר את סגנון המטבח ההודי, המשלב תבלון רב לטעמי היסוד. הוא מכיל רכיבים מתוקים-חמוצים כגון סלק, תמרים, לימון ותפוח המאזנים את יובש עונת הסתיו ותורמים ללחלוח, לצד רכיבים חריפים כגון שום, ג'ינג'ר ופלפל שחור המניעים ומסלקים עודפי ליחה. עם אבחנה מתאימה המתכון יכול להתאים למצבי חולשה, אנמיה, עצירות, נשירת שיער, קור, ולמצבים בהם יש לאזן את הואטה דושה בעיקר בעונת הסתיו.

אמבר
אמבר רוגע– שפית מזון בריאות צמחוני-טבעוני, משלבת את הנסיון והידע שצברה בעבודתה במטבחים רבים ברחבי העולם, כמו גם השפעות של שיטות תזונה מרפאות מסורתיות – מקרוביוטיקה, איורוודה ואחרות. שפית פרטית ומנחת סדנאות בישול, יצרנית ממתקים אורגניים ובעלת קייטרינג בוטיק קטן. בוגרת קורס תזונה אצל אייל שפרינגר.

לעיון נוסף:
מתכוני ממרחים ורטבים
כדורי תמרים לחיזוק היולדת
למאמר משלוש יוצאת אחת… על שלוש הדושות בבסיס הרפואה ההודית

מומלצי החודש