ממרח חזרת (חריין)

מאת אייל שפרינגר

בתמונה: חזרת (בורוד) עם חלקים אקזוטיים מהגפילטע פיש.

את החזרת לפסח נהגנו לאכול במספר צורות:
הצורה הגולמית לקשוחים מכולם, חתיכת שורש הנלעסת היטב בפה(אל תנסו את זה בבית).
לקשוחים פחות: חזרת לבנה מגוררת עם קצת מיץ לימון.
הגרסה הקלאסית המוכרת לחלק מהקוראים ניקראה אצלינו "חזרת לאורחים" ויועדה למתחילים וחברים חדשים במשפחה, אשר צריכים לעבור תקופת הסתגלות וחניכות.

למענכם אציג את החזרת למתחילים וכל העושה בה שימוש, עושה זאת על אחריותו בלבד.
כחלק מארוחת החג מומלץ לשלב את החזרת לצד מאכלי דגים ובשר. איכותה החריפה המייבשת והמניעה מסייעת לעיכול מזונות כבדים אלו, ומאזנת את איכותם הלחה.

מרכיבים
100 גר' שורש חזרת
50 גר' סלק מבושל
מיץ מלימון אחד

הכנה
מגררים בפומפיה דקה את שורש החזרת המקולף, ואת הסלק המקולף.
מוסיפים את מיץ הלימון, מערבבים, ומאכסנים מיד במקרר בכלי אטום לאויר (צנצנת לחמוצים של פעם).
לאכול מעט בכל פעם ולהקפיד שלא לפתוח את הצנצנת לזמן רב מידי.

הערה: גירור החזרת בפומפיה היא הדרך הקלאסית והמומלצת ביותר על ידי הדור הותיק. הבעיה נעוצה בצריבת העיניים המתלווה לתהליך ההכנה. למקצרי הדרך ניתן להשתמש במעבד מזון, או במטחנת בשר.

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית

צבעה הלבן וטעמה החריף-מריר של החזרת מצביעים על שייכותה לאלמנט המתכת. הטעם החריף מסייע להמרצת אברי המתכת והעץ: הכבד, כיס המרה, הראות והמעי הגס.
החזרת יכולה לסייע, כחלק מטיפול מותאם אישית לטיפול ומניעה של מגוון מחלות בדרכי הנשימה: סינוסיטיס, אלרגיות נשימתיות, צרידות על רקע ליחה או שיעול. לחזרת יכולת לסייע בטיפול במחלות נוספות כגון חולשת עיכול וחוסר תיאבון, זיהומים בדרכי השתן עם אבחנה של קור ולחות, זרימת דם הקפית ירודה, טפילים, ראומטיזם וגאוט.
השילוב של החזרת החריפה עם הלימון החמוץ והסלק המתוק, מדגישים את ציר העץ -אדמה-מתכת המופיע במודל חמשת השינויים של הרפואה הסינית, ציר הקשור ליכולת ההתמודדות של האדם עם חיי היום יום.

אייל שפרינגר Dip.Ac.CH מייסד המרכז לרפואה מסורתית, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית.

לעיון נוסף:
מתכוני תבלינים
מתכוני אביב
מאמר: חזרת, צמח מרפא על שולחן החג
אודות הטיפול התזונתי במרכז לרפואה מסורתית

מומלצי החודש

מתעניינים? השאירו פרטים. נחזור מהר!