מוק: דייסת טף אתיופית

מאת בעז קירשנבום

דייסת מוק, מתכון בסיסי במטבח האתיופי, חמימה מזינה ומשביעה. ניתן לאכול את הדייסה לארוחת בוקר כמזון כמזון טיפולי מחזק לילדים, לחולים, לנשים לאחר לידה ולשבים ממסעות. טעמה אגוזי ומעט אדמתי.

את קמח הטף ניתן לקנות בשווקים, בחנויות תבלינים המתמחות במזון אתיופי, או בחנויות טבע.

מרכיבים(לשתי מנות):

4 כפות גדולות של קמח טף

5 כוסות מים

קורט מלח

שיהיה מעניין:

2 כפיות פשתן טחון

כפית חמאה

כפית קינמון

חצי כפית הל

אופן הכנה:

מרתיחים בסיר קטן 4 כוסות מים.

בנפרד מערבבים את קמח הטף בכוס מים קרים עד ליצירת תערובת נטולת גושים.

עם הרתיחה, מוזגים קמח הטף המעורבב במים בהדרגה אל תוך הסיר תוך כדי ערבוב. באופן הזה נוצר מרקם חלק ללא גושים. מנמיכים את האש לרמה בינונית-נמוכה, ומשגיחים על הסיר תוך כדי עירבוב תכוף.

לאחר כמה דקות הנוזל "יעלה" (בדומה להכנה מסורתית של קפה שחור), ואז יש להנמיך את עוצמת האש למינימום, ולהמשיך לבשל עוד כ15-20 דקות תוך ערבוב מתמיד משום  שהמוק נוטה להדבק לתחתית.

הדייסה מוכנה כאשר המרקם צמיגי ודומה לג'לי. ניתן להתנסות ביחסי הקמח והמים בהתאם לטעם ולדרגת הסמיכות הרצויה.

ניתן לתבל במעט מלח בלבד וללגום בהנאה. תוספות אפשריות נוספות: קינמון, הל, המתקה במעט דבש או חמאה (ניתן להחליף בשמן קוקוס). ישנן גרסאות בהן מוסיפים לבישול 'תלווה' (פשתן) לאחר קליה וטחינה.

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית:

הטף הינו דגן קטן וקדום שמקורו באתיופיה, שם מקום גידולו העיקרי עד היום. הטף איננו מכיל גלוטן, בעל חלבון מלא, עשיר במיוחד בויטמיני B1, B2, B3, B5, B6  ובמינרלים מגנזיום, מנגן, ברזל, אשלגן, וזרחן.

העמילן שבדייסת הטף הוא בעיקר עמילן עמיד, שהינו פחמימה המתעכלת באיטיות על ידי גופנו ומהווה מזון עבור חיידקי המעי.

על פי תכונותיו נראה שהטף הינו דגן יאנגי, חמים ויבש.  צורת הבישול במים מאזנת אותו עם איכויות ייניות ומזינות. המתכון מתאים למטופלים אנמיים או טבעונים הזקוקים לתוספת חלבון מינרלים וברזל.

נכתב על ידי בעז קירשנבום, עורך האתר

לעיון נוסף:

הכנת אינג'רה ביתית – מא' ועד ת'

מתכונים מחממים ומייבשים

 

מומלצי החודש