מה עושים כשהילד לא גדל: טיפול בבעיות גדילה באמצעות רפואה ותזונה סינית

מאת אפרת שחף

בעיות גדילה בילדים

הרפואה הסינית רואה אותנו, את בני האדם, כעולם קטן, ומנתחת את כל התופעות וביניהן בעיות גדילה בילדים, באמצעות מודל חמשת האלמנטים: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים. כל אלמנט מקביל לתופעות שונות כגון איברים, פתולוגיות, צבעים, וטעמים. פגיעה וחוסר איזון בכל אחד מחמשת האלמנטים עלולים להתבטא בבעיות גדילה והתפתחות בילדים. במאמר זה אתמקד באלמנט האדמה, ובטיפול תזונתי בבעיות גדילה והתפתחות.

"בוא הביתה"

אלמנט האדמה מייצג את המרכז, את היציבות והביטחון, את האימא והבית, את תחושת השייכות והמשפחתיות. לא מספיק לגור באותו הבית ולשאת שם משפחה זהה בשביל להיות משפחה. המשפחה צריכה לתפקד ככזו ולהעניק לילד את תחושת הביחד, התמיכה, ההגנה, היציבות והחום להם הוא זקוק. מחקרים מצביעים שפגיעה במבנה המשפחה יכולה להתבטא בהפרעה בגדילת הילדים. אז, הרבה לפני שאנחנו בוחרים בקפידה את האוכל שיעזור לילד שלנו להדביק את עקומת הגדילה, חשוב שנסתכל פנימה ונבחן כיצד אנו מתנהלים כמשפחה.

"אמא אדמה"

אני נוטה להאמין שדברים לא קורים סתם כך. בריאות הילדים, גדילתם והתפתחותם התקינה תלויה במידה רבה בתזונת האם במהלך ההיריון, ובאורח החיים של זוג ההורים בשנים שקדמו להריון. הרי העובר הוא פרי יצירתם ומושפע מהחומר הגנטי של שניהם. (כאן נכנסת גם מעורבות אלמנט המים המקושר עם הגנטיקה).

למטבח ולאוכל כמובן ישנה חשיבות גדולה בחיזוקו של אלמנט האדמה, ומניסיון, הרבה פעמים כאשר מתחילים טיפול תזונתי, ולא משנה מהי הסיבה שלשמה המטופל הגיע, יהיה זה נכון להתחיל בחיזוק האדמה, המרכז. מטבח פעיל בבית ומקרר מלא בחומרי גלם המתאימים לבני המשפחה, מטבח שמבשלים בו אוכל ביתי, אוכל של "מאמא" ואוכלים בו ארוחות משפחתיות על בסיס יומי נחוצים לשם צמיחתו של הילד.

לא פעם אני שומעת מהורים המגיעים עם ילדיהם לטיפול, שהם לא מבשלים בבית ונדיר שהם יושבים לאכול ארוחה יחדיו. ובכן, כאן מתחיל הטיפול, לבשל בבית ואף לשתף את הילד בהכנת האוכל ובסידור השולחן, לאכול כולם ביחד את אותם המאכלים, לפחות בתחילת התהליך הטיפולי, על מנת להוות דוגמא לילד, ולהקפיד לעשות זאת על בסיס יומי.

כדי לטפל בילד יש לטפל בהורים

אחת השאלות החשובות כאשר אני פוגשת מטופלים היא מה הם אכלו אתמול? בטיפול תזונתי בילדים נמוכי קומה אני שואלת גם את ההורים אודות תזונתם. לאחרונה נתקלתי בהורה שסיפר לי שאכל לארוחת הערב  דגני כריות עם חלב!! לא הופתעתי כיוון שזה ה"אוכל" היחיד שביתו מוכנה לאכול, מבחינתה, אם זה טוב לאבא זה גם טוב עבורה. על ההורים להוות מודל לחיקוי עבור הילדים גם בנושא האוכל וההתנהלות סביבו.

מזון "חם" להתמודדות עם בעיות גדילה

לכל מזון ישנה אנרגטיקה המאפיינת אותו – חום/קור, ייבוש/לחלוח, הרחבה/כיווץ. חשיבות האנרגטיקה היא בדרך בה  משפיע המזון על הגוף. לדוגמא: מוצרי חלב הם קרים ולחים, לעומת בשר בקר שהוא חם ולח. כדי שיתרחשו תהליכים גופניים שונים, אנו זקוקים לחום נפשי ופיזי. החום גורם לתנועה ואילו הקור מכווץ ותוקע את תנועת הגדילה שבה אנו חפצים.

חישבו על עצמכם כשקר לכם ואתם מתכנסים בעצמכם על מנת להתחמם קצת, תנועת ההתכנסות הזו היא תנועת הכיווץ שהקור גורם לה. את החום הנפשי המגיע מהבית ציינתי בהרחבה בתחילת המאמר. את החום הפיזי, אנחנו מקבלים גם מהאוכל עצמו. ג'ינג'ר לדוגמא, הוא תבלין המייצג את אלמנט האדמה, איכותו מחממת, ממריצה, מחזקת את מערכת העיכול ומגבירה ספיגת מזון ותיאבון.

חיזוק מערכת העיכול להתמודדות עם בעיות גדילה בילדים

חולשת מערכת העיכול יכולה להתבטא בצורות ובדרגות שונות אצל ילדים שונים – השמנה, אכילה במשך כל היום, צורך במתוק, כאבי בטן, נפיחות בטנית, גזים, שלשול/עצירות, עייפות, חולשה כללית, בעיות בריכוז, נזלות, דלקות וגם בעיות גדילה, חוסר תיאבון וחוסר פתיחות להתנסות במאכלים חדשים. הטחול (sp) והקיבה (st) הם האיברים המשויכים לאלמנט האדמה ולהם תפקיד חשוב בהפקת אנרגיה מהמזון, אנרגיה לה אנו זקוקים עבור תהליכים רבים וביניהם גדילה והתפתחות תקינים.

גם הטחול וגם הקיבה זקוקים למזון בעל איכות מחממת ונפגעים בקלות ממזון מקרר. על מנת לחזק את מערכת העיכול ולהפיק אנרגיה מהמזון מומלץ לאכול אוכל בעל איכות אנרגטית מחממת, אוכל מבושל, ביתי, תבשילים, מרקים וקדירות שבושלו זמן רב עם מכסה סגור. בנוסף, חשוב להקפיד על אכילה מסודרת, 3 פעמים ביום בזמנים קבועים ולהקפיד על לעיסה טובה של האוכל.

צבעים הקשורים בגדילה

הצבע הכתום הוא המייצג את אלמנט האדמה לדוגמא: גזר, בטטה ודלעת. במחקר של האוניברסיטה העברית, ילדים נמוכי קומה שהרבו לאכול ירקות כתומים המכילים ויטמין A , גבהו ביחס שנתי כמעט כפול מילדים בני גילם שלא הקפידו על תזונה נכונה. המחקר הראה גם כי תזונה נכונה יכולה לשמש כתחליף הולם להורמוני הגדילה שלא תמיד מועילים,ועלולים אף לגרום לנזק.

טעמים

הטעם המתוק הוא המייצג את האדמה וגורם להתרחבות ולגדילה. על כן רצוי לאכול מאכלים שטעמם מתוק. אולם, יש הבדל בין הטעם המתוק הקיצוני של הגלידה שאיכותה קרה, לחה ופוגעת באדמה, לבין הטעם המתוק הטבעי והמתון המאפיין את הבטטה (sweet potato) בעלת האיכות המחממת והמחזקת את האדמה.

לסיכום

אוכל מתאים תומך בהרגשת היציבות והביטחון של הילד. חשוב לבנות את האדמה היציבה ממנה הילד יוכל לצמוח. יש להטמיע את השינוי בהדרגה ובמתינות כדי להימנע מ"רעידת אדמה". לא רק המזון חשוב, אלא גם בניית מרחב ופעילות משפחתית משותפת, שתהווה עבור הילד את הציר המרכזי לחייו.

מקורות:

1. ד"ר נמט דני ופרופ' אליקים אלון, "ילדים נמוכים- סיבה לדאגה?" , zap doctors הפורטל למידע רפואי, 12 בפברואר 2008. רשת.
2. ולמר, תומר, "רוצים ילד גבוה? תנו לו לאכול ירקות כתומים", nrg מעריב, 18 באוקטובר 2009, רשת.
3. Pitchford, Paul. Healing with whole foods. California: North Atlantic books. 1993. Print
4. הרצאות קורס התמחות למטפלים בתזונה סינית מקרוביוטית, בהנחיית אייל שפרינגר .

למעבר למתכון מרק דלעת – כתום, מחמם ומחזק אדמה

אפרת שחף (Dip.Ac. CH) מטפלת ברפואה סינית עתיקה, תזונה סינית מקרוביוטית, צמחי מרפא, שיאצו וטווינא. [email protected]

מומלצי החודש