הגדרת מזונות על פי Yin ו-Yang במאקרוביוטיקה

מאת אייל שפרינגר

מזונות Yin Yang

תאוריית ה-Yin וה-Yang מהווה חלק בלתי נפרד מעולם המושגים בסין, יפן ובמדינות אסייתיות רבות. חלוקת המזונות ל-Yin ו-Yang מתבטאת במיוחד בעולם המאקרוביוטיקה. הגדרת מזון כYin או כYang במקרוביוטיקה מבוססת בעיקר על האפקט הטיפולי של המזון:

מזונות Yin הינם מזונות שהשפעתם על הגוף תהיה לרוב מרחיבה, מרפה, מלחלחת או מקררת. מזונות מסוג Yang השפעתם הפוכה ולרוב מרכזת, יוצרת טונוס, מייבשת או מחממת. כדי ללמוד עוד על הבסיס לחלוקה הזו, מוזמנים לקרוא מאמר אודות Yin ו-Yang במאקרוביוטיקה.

ריכזתי כאן עבורכם את קבוצות המזון העיקריות וניסיתי להציגן בצורה מדורגת מהמזונות ה-Yin ביותר אל המזונות המתונים הנמצאים בין Yin ו-Yang וכלה במזונות Yang ביותר. כמובן שחלוקה זו היא גסה מאוד, בין השאר משום שהיא מכילה מגוון מזונות שונים ומנסה להשוות ביניהם. עם זאת חלוקה זו מהווה בסיס טוב לתחילת עבודה עם רעיון זה של Yin ו-Yang בתזונה.
שימו לב כי החלוקה הזו איננה עוסקת בהגדרת מזון כבריא או לא בריא, או בתכונות מרפא ספציפיות המיוחסות לכל מזון, אלא רק בחלוקה לפי מודל ה-Yin וה-Yang שמהווה רק אחת הדרכים להגדרת מזון והשפעתו.
מטופל שיאובחן כיותר מידי Yin יקבל תפריט הכולל מזונות מתונים עם נטייה קלה לכיוון ה-Yang, ומטופל שאובחן כיותר Yang יקבל תפריט הכולל מזונות מתונים עם נטייה קלה לכיוון ה-Yin. המזונות המתונים הנימצאים בשימוש תכוף בקליניקה הודגשו באות מעובה ברשימה המצורפת:

מזונות ומרכיבים בעלי איכות Yin קיצונית:

רוב התרופות והסמים: אלו שהינם בעלי אפקט מקרר, מחליש, ומרפה. למשל: אנטיביוטיקה, משככי כאב,  גלולות למניעת הריון, חשיש.
מזונות עתירי כימיקלים, מעובדים מאוד, ומהונדסים גנטית. (על פי המקרוביוטיקה פוגמים במבנה ובתפקוד המאורגן והסדיר של הגוף והנפש ולכן נחשבים Yin)
אלכוהול (הרחבת כלי דם, הרפיה)
סוכר, דבש, מולסה, מייפל, סטיויה, ממתיקים מזוקקים (הטעם המתוק הוא מרפה ומרחיב על פי רוב רפואות המזרח)
משקאות מעוררים או ארומטיים, קפה, משקאות קלים או מוגזים
תבלינים וצמחי תבלין (זוהי הגדרה גסה, ישנם תבלינים בעלי איכות מכווצת ומגבירת טונוס וכאלה שמרפים)
שמנים מזוקקים, מרגרינה, מיונז
פירות, ירקות, ומקורות שומן טרופיים (עתירי סוכר או מים ואשלגן ולכן מרפים, מקררים ומרחיבים)

מזונות מתונים יחסית מה-Yin אל ה-Yang

פירות מאקלים ממוזג
מיני צומח פרימיטיביים: אצות מים מתוקים, פטריות,שרכים שמרים ועובשים
חלב, גבינה רכה
יוגורט
אורז לבן, קמח לבן, כל הדגנים המלוטשים

מים מסוננים
מים מינרלים (יותר מרוכזים במינרלים ביחסמלמים מסוננים/מזוקקים)
משקאות לא מעוררים ולא ארומטיים (למשל חליטות על בסיס דגנים)
ממתיקים על בסיס דגנים (לתת שעורה, סירופ אורז, אמאסאקה)

שמנים בכבישה קרה
אצות ים
ירקות שהינם פרי או ירקות עליים ירוקים
ירקות עגולים
ירקות שורש
קטניות (שעועית, אפונה יבשה, עדשים, חומוס)
אגוזים מאקלים ממוזג כגון פקאן ואגוז מלך (לעיתים האגוזים מופיעים במקום ייני יותר ביחס לקטניות בשל נפחם הגדול יותר) 
זרעים שומניים (סומסום, דלעת)
דגנים מלאים
מוצרי קמח אפויים המבוססים על דגנים מלאים (הדגש הוא על טכניקת האפייה המייבשת ומכווצת) 
דגי מים מתוקים (אגמים יותר Yin ונחלים יותר Yang)
פירות ים (יש הבדלים ביניהם על פי אופי התנועה, הגודל והעומק בו הם חיים)
דגי ים לבנים

מזונות Yang , מתחילים מה-Yang המתון אל ה-Yang הקיצוני

דגי ים אדומים או כחולים (סלמון, טונה-עשירים יותר במינרלים ביחס לדגים הלבנים)
הודו
עוף (קטן יותר מהודו)
גבינות צהובות
בשר יונקים (כבש, בקר, חזיר-הבקר הכי Yin)
ביצים (חיה שלמה במקום מאוד קטן)
ביצי דגים, קוויאר (קטנים יותר) 
איברים פנימיים (קטנים ומרוכזים ביחס לחיה)
גבינות קשות, ישנות ומעושנות מאוד
באופן כללי: מזונות מהחי שהינם מומלחים, מעושנים, אפויים, צלויים, קלויים, קראנצ'ים-אלו הן דרכי הכנה מאוד יאנגיות.
תרופות מסויימות (כמו אלטרוקסין, אינסולין, אדרנלין, רבים מסוגי הכימותרפיה)
מלח ים
מלח מזוקק (מלח שולחני)-המלח מייצג את קצה הדירוג כ-Yang קיצוני (נתרן נחשב לתמצית הYang, ומלח עשיר בו במיוחד)

במסגרת למידה מעמיקה יותר של עקרונות המאקרוביוטיקה, ניתן ללמוד לזהות גם את יחסי הYin/Yang בתוך קבוצות המזון המזון: למשל למצוא את היחס בין השורשים השונים, בין הפירות השונים וכד'.

לעיון נוסף:

Yin ו-Yang הבסיס לריפוי מסורתי

רשימת עזר של מזונות וחומרי גלם

מזונות מחממים ומייבשים

 אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המאמר עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מומלצי החודש