תבשיל שעועית שחורה

מאת ג'סיקה הלפרין ואייל שפרינגר

תבשיל שעועית שחורה ושורשים- טעים, מזין ומחזק את המעמקים…

רכיבים:
500 גר' שעועית שחורה
1 אצת קומבו (חתוכה לגודל 5 על 5 ס"מ)
1 שורש פטרוזיליה
1 שורש סלרי
2 גזרים
5 גבעולי סלרי
1 בצל גדול
2 ליטר מים
1 כף זרעי כוסברה
1 כפית זרעי כמון
2 כפיות קצח
1 כף מלח ים אטלנטי גס
3 כפות שמן זית בכבישה קרה
1 כוס כוסברה קצוצה/בצל ירוק קצוץ

אופן הכנה:
1. משרים את השעועית במים למשך הלילה.
2. מסננים את המים, מניחים את השעועית בסיר מרק יחד המים (החדשים) והאצה, ומבשלים למשך כשעה .
3. קוצצים את הירקות לקוביות קטנות מאוד, ומניחים אותם בסיר אחר בתוספת מעט מים, התבלינים והמלח. מאדים את הירקות.
4. מעבירים את תערובת הירקות לסיר עם השעועית, מוסיפים את השמן וממשיכים לבשל עוד כחצי שעה.
5. מגישים עם כוסברה או בצל קצוץ לפי הטעם.
בתאבון!

המתכון בראי הרפואה המסורתית

השעועית השחורה וירקות השורש הם מזונות של אלמנט המים, ומחזקים את המחמם התחתון ואת הכליות השולטות בו. השעועית השחורה מוגדרת כמזון התומך בYIN הכליות, ומצטיין בפעילות סופחת המסייעת לשימור משאבי ה YIN של הכליות. השעועית השחורה מכילה נוגדי חימצון רבים והרכב ייחודיי של סיבים תזונתיים התומך בבריאות המעי הגס. באוכלוסיות הניזונות באופן קבוע משעועית שחורה, שכיחות סרטן המעי הגס נמוכה באופן משמעותיי מאוכלוסיות מקבילות החיות בקרבתן ואינן ניזונות ממזון זה. לאחר אבחנה מתאימה, מנה זו יכולה לשמש כמנה טיפולית למגוון בעיות אשר מקורן במחמםם התחתון- כגון בעיות פריון, חוסר דם, גלי חום של גיל המעבר, נטייה להפלות, ודליפת זרע.  ניתן לאכול שעועית שחורה בחורף, כדי לחזק את הכליות בעונה זו, אך גם בקיץ כדי לתמוך בצ'י הכליות הנוטה להיחלש דווקא בעונה זו. המתכון הנ"ל מתאים במיוחד לחורף בשל נוכחות השורשים. גרסה קיצית של שעועית שחורה מכילה מרכיבים המתאימים לעונת הקיץ כגון עגבניות או תירס.

המנה הוצגה כחלק מסדנת 'בישולחַיים'- תזונה לטיפול במצבי סרטן, ומתייחסת לסרטני המחמם התחתון, דוגמת סרטן המעי הגס.

המתכון באדיבות ג'סיקה הלפרין (Dip.Ac) מטפלת ברפואה סינית עתיקה (Stems & Branches) ובתזונה סינית-מקרוביוטית, בעלת רקע במסעדנות ובבישול גורמה, עוסקת בהדגמת בישול סיני-מקרוביוטי, ואייל שפרינגר, מייסד המרכז לרפואה מסורתית, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית.

לעיון נוסף:
סיכום ההרצאה בישולחיים-תזונה למצבי סרטן
למעבר למתכוני קטניות
לקביעת תור בקליניקת המרכז לרפואה מסורתית.

מומלצי החודש