תבשיל במיה וירקות אחרים

מאת אייל שפרינגר

תבשיל במיה וירקות

כשחושבים על מתכון במיה, בדרך כלל יש שם עגבניות. אומנם, השילוב של במיה והעגבניות הינו הגיוני מאחר ושני הירקות מבשילים באותה העונה. עם זאת השימוש בעגבניות לא מתאים לכל אחד. מטופלים רבים עם סימפטומים של צרבת, שלשול או מחלות פרקים יכולים להנות מהבמיה גם ללא עגבניות. לשם כך נולד המתכון הזה.

מרכיבים:

300 גרם במיה שלמה שטופה ו"מקולפת זנב". רצוי להשתמש בבמיה צעירה שאיננה סיבית.
100-150 גרם גזר חתוך לגפרורים עבים בעובי 1/2 ס"מ
100-150 גרם שעועית ירוקה חתוכה למקטעים באורך 5 ס"מ
2-3 גבעולי סלרי פרוס דק
1 פרסה (כרישה) פרוסה לרצועות
3 כפות שמן שומשום
מעט מים (לפי הצורך)
1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורד
כ-2 כפות רוטב סויה תמרי

זרת של ג'ינג'ר טרי קצוץ

חצי כפית פלפל צ'ילי אדום יבש טחון

שן שום קצוצה
מלח (לפי הצורך)

אופן ההכנה:
לחמם את שמן הסומסום במחבת או בווק. להוסיף את השום, הכרישה והג'ינג'ר ולהקפיץ עד להתרככות השום.

להוסיף למחבת על פי הסדר את הגזר, השעועית הירוקה הבמיה וחצי כפית מלח.

להקפיץ מעט את המרכיבים, להוסיף מעט מים ולכסות את המחבת עם מכסה. להנמיך את האש לגובה בינוני ולהמשיך לבשל כ5-10 דקות, עד להתרככות הבמיה והשעועית. (ניתן לבדוק את התרככות הירקות על ידי דקירתם עם סכין קטנה).

בדירת התרככות במיה עם סכין

בדיקת רכות הבמיה על ידי דקירתה בסכין

לקראת סיום הבישול מוסיפים את הסלרי, מעט רוטב סויה ומערבבים.

מגישים עם לימון אותו ניתן לסחוט על הירקות.

המתכון בראי הרפואה המסורתית

הבמיה היא ירק קר וחלקלק על פי הרפואה הסינית. כדומה למזונות חלקלקים רבים, הבמיה משמשת כחלק מטיפול במצבי של ליחה חמה שניתקעה ברקמות. הבמיה משמשת ברפואה הסינית לטיפול בכיבים, גידולים והצטברויות מוגלתיות, לטיפול בשתן צורב והפרעות במתן שתן, להקלה על לידה ולקידום הנקה. המתכון יכול לשמש כתוספת לתזונה המטפלת במצבים אלו על ידי שינוי והתאמת המרכיבים הנוספים המלווים את הבמיה.

אייל שפרינגר: מייסד אתר TEF, מנחה הקורס למטפלים בתזונה סינית-מאקרוביוטית וממחברי הספר "בישולחיים".

 

לעיון נוסף:

מתכוני ירקות

מזונות מלחלחים לתמיכה במטופלי סרטן

מומלצי החודש