קיצ'רי אביבי של מאש וגריסי פנינה

מאת גבריאל פליישמן

באביב הכל פורח… השמש החמה ממיסה את מה שהצטבר במהלך החורף, ואנו חווים פריחה גם בגופנו, עם תופעות כגון אלרגיות והצטננויות…

בחורף, ה"קאפה" (שילוב של אלמנטים אדמה ומים בגוף) מצטברת: אנחנו אוכלים יותר ופעילים פחות. החום האביבי 'ממיס' את הקאפה שהצטברה לכל אורך החורף, וזו מתבטאת באלרגיות, הצטננויות, ליחה, תחושת כבדות וכן הלאה… על כן, לקראת האביב מומלץ לצרוך תזונה מנקה ולא מכבידה, להמנע ממזונות וממשקאות קרים וכבדים, וממוצרי חלב. בהקשר הזה, הקיצ'רי נחשב מזון מזין וקל לעיכול. המתכון הנ"ל הוא מהיר הכנה וטעים להפליא: גריסי הפנינה והמאש הם בעלי איכות מנקה, מצננת, מייבשת ומפחיתה את קאפה דושה. והכורכום הנלווה אליהם הוא תרופה מצויינת לאלרגיות ולהפחתת קאפה בכלליות…

מצרכים:
חצי כוס מאש מושרה ללילה
חצי כוס גריסי פנינה
בצל בינוני חתוך לקוביות גסות
שן שום אחת פרוסה
שני גזרים קלופים וחתוכים לפרוסות עבות
חופן צימוקים שחורים
2 ס"מ שרש כורכום טרי (או חצי כפית כורכום יבש)
1 ס"מ שרש ג'ינג'ר טרי
3 כפות שמן זית או גהי

תבלינים לפי הטעם: פלפל שחור, זרעי כמון, מלח סלעים (מומלץ באופן כללי במקום מלח רגיל!)

אופן ההכנה:
מבשלים את המאש יחד עם הג'ינג'ר קצוץ במשך כ-15 דק' בסיר לחץ קטן או בסיר רגיל, עם מכסה פתוח.
מסירים את הקצף שמצטבר.
לאחר כ-15 דקות מסננים ושומרים את המים.
באותו הסיר מטגנים בצל וגזר עד להשחמה קלה.
מוסיפים את התבלינים השלמים (התבלינים שאינם טחונים) לטיגון קל של דקה – זהירות שלא ישרף!
לאחר כדקה מוסיפים את המאש המסונן ומערבבים.
אחרי דקה נוספת, מחזירים את המים ששמרנו.
מוסיפים את שאר הרכיבים + כוס וחצי נוספות של מים, מתבלים לפי הטעם וסוגרים את הסיר.
בסיר לחץ משך הבישול הוא כ-15 דק. בסיר רגיל – כחצי שעה. מומלץ להוסיף כוסברה טרייה בהגשה.

בראי הרפואה המסורתית:

המנה הנה קלה לעיכול ומזינה, בעלת איכות מנקה, מצננת (אם כי התבלינים המחממים מאזנים איכות זו) ומייבשת. היא מתאימה במיוחד לאביב ולמצבים של עודף, במיוחד עודף לחות בגוף, היכולים להתבטא כאלרגיות, הצטננויות, עודף משקל וכו'.
המאש היא קטנית מעולה לכך, כי היא מנקה ומזינה. כשמבושלת כראוי היא נחשבת קלה לעיכול.
גריסי הפנינה מצננים, מייבשים ומפחיתים קאפה.
הכורכום הוא חמים, מייבש, ובאבחנה מתאימה מצויין כתרופה לאלרגיות.
הגזר אף הוא נחשב חם ויבש.
הצימוקים מזינים, מניעים כלפי מטה, ונחשבים טובים לתודעה. הטעם המתוק באוכל חשוב לתחושת הסיפוק.
התבלינים באיורוודה, על פי רוב מחזקים עיכול ומחממים. תפקידם הוא לאזן את המנה.

בתאבון!!!

המתכון באדיבות גבריאל פליישמן, מטפל באיורוודה, בשלן צמחוני וטבעוני, ומנחה סדנאות תזונה ובישול לפי האיורוודה. לאתר של גבריאל ולעמוד הפייסבוק שלו.

אומללים מהאלרגיה? תוהים אם יש לכם עודפי קאפה? רוצים להציע שדרוג משלכם למתכון?
מוזמנים לכתוב לנו כאן בתחתית הדף 🙂

למעבר למתכוני אביב
למעבר למאמרים ומתכונים איורוודים באתר
לקביעת תור בקליניקת 'המרכז לרפואה מסורתית'

מומלצי החודש