עג'ה בלכּראת'

לביבות כרישה מהמטבח הלובי

מאת שרון בנרף

את לביבות הכרישה הטעימות הללו נוהגים להגיש כחלק מברכות המזון של ארוחת ערב ראש השנה. הכרישה- כּראת', מייצגת על שולחן החג את הברכה 'שיכרתו אוייבנו', ומעבר לכך, כשהכרישה מגיעה בצורת קציצות, היא פשוט ממש ממש טעימה בלי קשר לאויבים.

רכיבים (מתאים לכ- 10 לביבות):
2 גבעולי כרישה יפים
2 ביצים
2 כפות קמח (בהתאם להמלצת המטפל- אני בחרתי בקמח חיטה מלאה)
קורט מלח
קורט פלפל שחור
אפשרות- גהי (בהתאם להמלצת המטפל).

אופן ההכנה:
1. חותכים כל גבעול ל 3-4 חלקים.
2. ממלאים סיר מים ומבשלים את הגבעולים החתוכים למשך כ 10-15 דקות.
3. לאחר שהגבעולים התרככו, מוציאים אותם מהמים וקוצצים דק במעבד מזון.
4. מערבבים בקערה את הכרישה הקצוצה, הקמח והביצה.
5. מאדים מעט מים על המחבת, או לחלופין מחממים את הגהי על המחבת. מבשלים מעל את הבלילה שיצרנו. ניתן לבשל אותה כמקשה אחת (כמו פשטידה) או להכין מראש לביבות קטנות. המעוניינים בכך, מוסיפים מן המלח והפלפל.
6. מדי פעם יש להפוך בין הצדדים החשופים לאש.
7. כאשר הלביבות מקבלות גוון זהבהב ומרקם מעט יותר 'קשוח' הן מוכנות לאכילה.

בראי הרפואה המסורתית

הכרישה מייבשת, מחזקת Yang ומפזרת מצבי ליחה ותקיעות דם. מתאימה לשימוש באביב כצמח מניע, ובסתיו כצמח חמים ומייבש.
המנה משלבת את הטעמים מתוק, חריף ומלוח, ועל ידי כך מאפשרת הנעה חימום ומעט לחלוח.
המנה מתאימה לכל אותם אנשים שעם בוא הסתיו מרגישים קור, יובש, גירוי בדרכי הנשימה וכאבי פרקים.
בהתאם לאבחנה, מנה זו יכולה להתאים למצבים של ליחה כגון אסתמה או ברונכיטיס.

שרון בנרף B.ed F.A. Dip.Ac.CH מטפלת ברפואה סינית עתיקה (דיקור, צמחי מרפא, תזונה) ומנהלת תחום עיכול במרכז.

לעיון נוסף:

מתכוני מטבחים מסורתיים
מסורות ריפוי בקרב יהודי לוב

מומלצי החודש