תבשיל מאש וירקות הודי

מאת אייל שפרינגר

מאש וירקות מוכן

דאל, מאש מקולף וחצוי, הינו אחת הקיטניות הנפוצות למאכל בהודו. המאש בשילוב עם ירקות ותבלינים כגון כורכום, זרעי חרדל ועלי כוסברה יכול לשמש כמזון טיפולי למחלות "עודף" הפוגעות במרכז הגוף.

הדאל מתאים כמזון מקרר ומייבש לימים הלחים והחמים המופיעים באביב או לקראת סוף הקיץ.

מרכיבים לתבשיל מאש וירקות

2 כוסות המורכבים מירקות החתוכים לחתיכות בגודל נגיסה: גזר, קישוא, שעועית ירוקה, דלעת בהתאם לאבחנה האישית של הסועדים.

2 כוסות של מאש או מונג-דאל (מאש הודי מקולף) אחרי השרייה של לילה.

1 כף שמן בכבישה קרה או גהי

1 כפית זרעי כמון

1/2 כפית זרעי חרדל שחור

חופן עלי כוסברה טריים וקצוצים

שתי שני שום קצוצות

קורט אבקת הינג

1/4 כפית אבקת כורכום

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל אדום חריף טחון

הכנת תבשיל מאש וירקות 

-להשרות את המאש ללילה.
-לקלף את רוב הקליפות של המאש על ידי שפשוף הקטניות זו בזו.
-להניח את המאש והירקות בסיר, לכסות במים ולהביא לרתיחה. להמשיך לבשל על אש בינונית-קטנה כאשר הסיר מכוסה חלקית במכסה. לערבב מדי פעם עד שהמאש והירקות מתרככים ולהקפיד שהתבשיל לא יידבק לדפנות הסיר.

בסיר נפרד לחמם את השמן או הגהי, וכאשר השמן מתחמם, להוסיף את זרעי הכמון והחרדל. לערבב עד שהזרעים מתפוצצים מהחום.

להוסיף לשמן את השום, ההינג והכוסברה ולבשל עד שהשום מתרכך.

לערבב לתוך תערובת התבלינים המטוגנת את המאש והירקות המבושלים. לערבב פנימה את הכורכום המלח והפלפל החריף. להביא לרתיחה/ביעבוע, להסיבר מהאש ולהגיש לצד דגן.

איזון התבשיל

להפחתת האיכויות המחממות, ניתן להפחית את השימוש בשום, פלפל חריף, חרדל והינג, ובמקביל להגביר את כמות הכוסברה, להדגיש שימוש בירקות כגון שעועי ירוקה וקישוא, ואף להוסיף מעט נענע.

האיכות הטיפולית של תבשיל מאש וירקות

כאמור התבשיל מאזן מצבים של חום ולחות, ולאחר אבחנה מתאימה ושליטה במרכיבי התבשיל ניתן לההשתמש בו כחלק מטיפול בלחץ דם גבוה, כאבי ראש, תסמונת מטאבולית ומחלות עיניים.

 

מא שוירקות מבט מלמעלה

 

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

לעיון נוסף:

מתכוני מטבחים מסורתיים, כולל מתכונים הודיים לליווי הדאל
מתכוני קטניות

מזונות מקררים ומייבשים

מומלצי החודש