ירקות מוקפצים

מאת דיאנה בוטבה גרטנר

המנה לקוחה מהמטבח הדרום אסיאתי בו משתמשים בירקות ירוקים לאורך כל השנה… לרוב מוגשת מנת חלבון מהחי, כשלצידה ירקות עליים המבושלים בישול קצר (קייל, צ'וי סאם, כרוב סיני, גרגר הנחלים וכן הלאה), וכמובן גם אורז… הירקות העליים מסייעים בעיכול המנה ומוסיפים לה רעננות!

מנה זו נוצרה כחלק מסדנת בישול אביבי 🙂

צוי_קטן_סאם
(בתמונה: הירק הסיני צ'וי סאם)

רכיבים:
– 1 כרישה
– 1 בצל
– 3 בצלים ירוקים
– 1 גזר חתוך לרצועות דקות
– חופן נבטי מאש (או נבטים מסוג אחר)
– 1 סלרי
– 3 עירית
– צ'וי סאם (ירק סיני), אם אין, אפשר תרד
– שעועית ירוקה צרפתית (היא יותר דקה), אם אין אפשר רגילה או שעועית שלג
– 2 כפות שמן שומשום מכבישה קרה
– רוטב סויה תמרי
– רוטב מירין (יין אורז מתוק לתיבול, מומלץ להשיג מירין אמיתי ולא תחליף המבוסס על סוכר תירס)

– לימון (אפשרות)

לבישול: מחבת ווק אסייתית, או מחבת רגילה במידה ואין ווק.

דיאנה_קטן_מאש

אופן ההכנה:
– חותכים את הבצל, הכרישה,הגזר והסלרי לרצועות דקות
– מקפיצים בווק את הירקות עם שמן שומשום. מתחילים עם הבצל והגזר, לאחר מכן מוסיפים את הסלרי ,הכרישה, השעועית הירוקה והמאש. זמן ההקפצה- כחמש דקות.

לאחר כמה דקות מוסיפים להקפצה את הבצל הירוק, העירית והצ'וי סאם (או התרד, במידה ואין צ'וי סאם).
– מכסים ומבשלים לעוד כ-5 דק'.
– ניתן להגיש עם כמה טיפות לימון 🙂

בתאבון!!!

בראי הרפואה המסורתית

הבישול בהקפצה נפוץ באזורים החמים של דרום מזרח אסיה. ההקפצה באופן כללי, מקנה למזון איכות קלילה, שומרת על קרירותו, מרככת את הסיבים במזון כך שספיגתו תהיה טובה יותר. הבישול הקצר מפחית את הפגיעה בחומרים המזינים במזון.
האיכות הכללית של המנה היא של הנעת צ'י ודם וטיהור רעילות, עם דגש על עלים הירוקים, ועל הנעה כלפי מעלה.
זוהי מנה יחסית מאוזנת מבחינת קור וחום:
הכרישה, הבצל והבצל הירוק – מחממים ומניעים צ'י.
הגזר – חמים, מחזק טחול, משפר עיכול.
המאש – קריר,מטהר חום ורעילות, עובד על כבד וכיס מרה. ההנבטה של המאש תורמת לאפקט האביבי, המניע כלפי מעלה.
השעועית הירוקה – מחזקת טחול וכליות.
הסלרי – קריר, מייבש לחות שהצטברה, מטהר חום.

לאחר אבחנה מבדלת, מנה זו יכולה להיות מתאימה למצבי חום ורעילות כגון אקנה, דלקות ואלרגיות.

דיאנה בוטבה גרטנר– מתגוררת בהונג קונג. בוגרת לימודיי איורוודה ותזונה מקרוביוטית. מקיימת סדנאות תזונה ובישול בריא, ומעבירה סיורים 'כיצד לקנות בריא' בסופר. מייעצת בצ'י קונג טיפולי. לדף הפייסבוק של דיאנה לחצו כאן.

למעבר למתכוני אביב ולמעבר למתכוני ירקות
למעבר למאמר כבד עליו- על תפקודו של הכבד בראי הרפואה הסינית, ומדוע הוא נוטה להתקע…
לקביעת תור בקליניקת 'המרכז לרפואה מסורתית'

מומלצי החודש