על חיידקי המעי ובריאות הנפש

ידע עתיק ותובנות חדשות

מאת שרון בנרף

"זה כמו לרקוד עם שד, שמחבק ולא עוזב… כן הוא תמיד רעב, אני הולך ומתרחק…" שרים רמי פורטיס וברי סחרוף, ונראה שאין מדויק ממשפט זה לפתוח את מאמרנו החמישי והאחרון בסדרה העוסקת ב'ליחה החוסמת את פתחי הלב'… אז האם יש קשר בין רעב שלא מרפה, לתחושה ש 'שד מנהל את העניינים במקומי'…? כיצד זה מתקשר לאוטיזם, להפרעות אכילה, לחרדות ול ocd…? ומה יש לסינים ולאנשי המעבדה לומר על כל זה…?
במאמרים הקודמים עסקנו בתיאור התופעה 'ליחה החוסמת את פתחי הלב' כפי שמוצגת ונסמכת על הכתבים הסינים. במאמר זה, אני מבקשת לגשת לידע עכשיווי על אודות תופעות מנטאליות הנוכחות יותר ונחקרות יותר בעת האחרונה, דוגמת אוטיזם, סכיזופרניה, ocd, הפרעות אכילה ועוד. מאמר זה אינו עוסק בתיאור הפתולוגיות הנ"ל, אלא במציאת המכנה המשותף לכולן, הן מבחינת מופען והן מבחינת הגורמים להן, והצלבה בין הידע החדש אודותיהן לבין הידע הסיני הקדום…

לפני עשרים שנה, אוטיזם נכח בשיעור של 1:10,000 ילדים במדינות המערב. כיום, נוכחות התופעה במדיניות מערביות נמצאת בשיעור של כ 1:150 ילדים!1 אוטיזם היא באמת דוגמה קיצונית בשיעורי הגדילה שלה, אך כמוה עוד לקויות מנטאליות רבות נוספות 'תופסות תאוצה' בעידננו. עיקר הידע התיאורטי בפרק זה, נסמך על מחקר עיוני וקליני רב שנים של הד"ר נטאשה קאמפבל-מק'ברייד, רופאה נוירולוגית ותזונאית, אם לילד אוטיסט בעצמה. במהלך חקירתי ה'מערבית' הגעתי למספר תובנות 'סיניות', אותן אשתף לקראת סוף המאמר.

מתחילים בקטן- נכנסים למיקרוסקופ

בשנים האחרונות אנו עדים למגמה הולכת וגדלה, של מחקרים העוסקים בחיידקים, באופן פעולתם, בתקשורת ביניהם ובהשפעתם על בריאות האדם. בתוך מגמה זו, אנו עדים גם למחקרים רבים העוסקים ספציפית בהשפעתם של החיידקים על בריאותו הנפשית של האדם. מחקרים בעשור האחרון חשפו קשרים מובהקים בין נוכחות חיידקים מסוימים (או העדר נוכחות של חיידקים חיוניים) לבין תחושות רעב ושובע, התנהגות מינית, התנהגות טורדנית כפייתית, חרדה, עלייה בתאונות דרכים (!) ועוד2. כעת, כאשר אנו באים לבחון כיצד התנהגות של 'ליחה החוסמת את פתחי הלב' מתבטאת במחלות המתגברות במאה ה 21, ידע חדש זה על אודות החיידקים, יכול לשפוך אור מעניין לחקירתנו.

על חשיבותה של פלורת החיידקים במעי לבריאות האדם

בשנים האחרונות, שני מחקרים מעניינים שפכו אור על רכיביו של חלב האם, הידוע כחיוני להתפתחות מערכת החיסון אצל התינוק. מחקר אחד, אשר בוצע ע"י פרופ' ברוס גרמן3 , גילה כי 21% מהסוכר בחלב האם אינו בר עיכול ע"י אף תינוק אנושי. מתוך הבנה כי החלב האנושי הוא תוצר של מיליוני שנות אבולוציה מתוחכמת, וכי כנראה שלא מדובר כאן ב'טעות', הסיק גרמן כי אותו סוכר לא מיועד עבור התינוק, אלא עבור אחד מ"דייריו". לאחר שנות מחקר רבות בהן ניסה להאכיל חיידקים רבים בחומר זה המופרש מחלב האם, ללא הצלחה, גילה כי תת זן אחד, בשם Bifidobacterium Longum החל לשגשג הודות לחלב האם. זן זה הגיע למחקרו בשלב מאוד מאוחר בניסוי, כיוון שכמעט ואינו נוכח בגופם של בני אדם בוגרים. בשלב זה הצליב פרופ' גרמן את מחקרו עם מחקר אחר, אשר בוצע ע"י ד"ר ג'רמי קוניג4 . מחקרו של קוניג, אשר בדק את פלורת החיידקים בצואת תינוקות, גילה כי החיידק הרווח שם הוא אותו תת זן נדיר העונה לשם ביפידו (מעתה נכנה אותו כך).

גרמן המשיך במחקרו, מחוזק ע"י ממצאיו של קוניג, וגילה כי אותו ביפידו הוא היחיד אשר מסוגל לעכל את אותם סוכרים מחלב האם, ודבר זה מעניק לו יתרון על פני החיידקים האחרים, אשר נדחקים החוצה. דבר זה קורה בדיוק בתקופה בה לתינוק אין שום הגנה מפני פולשים- הוא חסר מערכת חיסון, נוגדנים ומצי קיבה, ורק הביפידו מגן עליו מבפנים. "אמהות מגייסות צורת חיים אחרת כדי שתעשה בייביסטר לתינוקות שלהם… " אומר גרמן5 . מסתבר, שחשיבותם של חיידקי המעי בתחילת החיים היא מהותית לאין שיעור, ואם לא מצליחים לייצב פלורת חיידקים תקינה ב 20 הימים הראשונים (!) להולדת התינוק, מערכת החיסון שלו נידונה להיות מאותגרת לשארית חייו6.

פלורת החיידקים במעי מורכבת משלוש קבוצות7 :

פלורה חיונית– קבוצת החיידקים הגדולה ביותר באדם בריא. (מעתה ואילך כאשר אכתוב 'פלורת המעי'- אתכוון לפלורת החיידקים החיונית).
פלורה אופורטוניסטית– באדם בריא מספרם של החיידקים האופורטוניסטים מבוקר ע"י הפלורה החיונית. כאשר הפלורה החיונית חלשה, מספרם של החיידקים האופרטוניסטים יכול לצאת משליטה, ולגרום נזקים למערכות הגוף השונות.
פלורה חולפת– חיידקים המגיעים אלינו מן המזון. כאשר הפלורה החיונית תקינה, הם אינם גורמים נזק כלל, אך כאשר היא חסרה, הם עלולים לגרום לפתולוגיות.

תפקידיה של הפלורה החיונית8 :

צינור העיכול מצופה מעיין שכבת 'דשא' של חיידקים, המהווה מחסום טבעי מפני פולשים, מזון לא מעוכל, פרזיטים ורעלנים. ללא מחסום פיסי זה, היו 'מכורסמים' קירות המעי ע"י הפולשים השונים. מעבר להיותם מחסום פיסי כנגד הפולשים, פועלים חיידקי הפלורה החיונית כנגד הפולשים גם ע"י הפרשת חומרים דמויי אנטיביוטיקה, נוזלים אנטי פטריתיים וחומרים אנטי ויראליים. חיידקי הפלורה החיונית מעוררים את מערכת החיסון להגיב כראוי לפולשים, מורידים את ph המעי ל 4-5 ומייצרים סביבה לא נוחה עבור החיידקים ה'רעים', הם מנטרלים טוקסינים, ניטראטים, מתכות כבדות, היסטמינים, חומרים קרצינוגנים ורעלים נוספים. כמו כן הם מדכאים תהליכים היפרפלסטיים (=גידוליים) במעי.

כאשר הפלורה החיונית אינה תקינה המעי חשוף לוירוסים (מחיסונים או מן הסביבה), לפטריות, לפרזיטים, לטוקסינים למיניהם, ולעלייה בפלורה האופורטוניסטית. כמו כן, כאשר הפלורה החיונית אינה תקינה, המעי לא רק בלתי מוגן, אלא גם סובל מתת תזונה. הפלורה החיונית הנמצאת באפתיליום מעכלת את המזון, ומפרקת אותו לחומרים החיוניים לריפוד המעי. נוסף לפירוק המזון, 60%-70% מאנרגיית המעי מופקת מן הפעילות הבקטריאלית החיונית. פלורת מעי משובשת תגרום לחוסר הזנה של המעי, דבר אשר יוביל לשינוים דגנרטייבים בדפנות צינור העיכול, ויחליש עוד יותר את יכולת הספיגה של המעי. כמו כן, השינויים באפיתיליום בעקבות חוסר הזנה זה, יכולים להוביל לבסוף לתהליכים סרטניים. פלורה חיונית חזקה הכרחית לעיכול חלב וחיטה (על כך נרחיב כשנעסוק במחלות מנטאליות עכשוויות), עיכול חלבונים, התססת פחממות ושבירה של סיבים ושל מולקולות שומן. תוצרי הלוואי של פעילות הפלורה במעי, חיוניים להובלת מים, מינראלים, ויטמינים, וחומרים חיוניים נוספים, דרך קירות המעי לזרם הדם. חלק מן החיידקים חיוניים אף ביצירה עצמה של ויטמינים ומינרלים רבים (!).

כאשר פלורת המעי נפגעת, גם למזון הכי איכותי בעולם, אין סיכוי להיספג9 … (פעמים רבות מתן של סיבים כתוסף, כאשר הפלורה החיונית חסרה, מסוכן ומזיק למערכת העיכול, כיוון שמשמש כר לחיידקים ה'רעים' לשגשג וע"י כך מחריף מצבים דלקתיים במעי). לרוב האנשים בעלי פלורה חיונית לא תקינה, יש אנמיה בדרגות שונות, והם חסרים מינרלים וויטמינים רבים (החוסרים הנפוצים ביותר הנם: מגנזיום, אבץ, סילניום, נחושת סידן, מנגן, גופרית, זרחן, ברזל, אשלגן, נתרן, ויטמינים B1,B2,B3,B6,B12,D.A.C, חומצה פולית, חומצה פנטוטונית, אומגה 3,6,9, חומצות שומן, טאורין, חומצה אלפא קטוגלוטרית , גלוטטיון ועוד). גם כאן, השלמת חוסרים ע"י תוספים לבדם אינה יעילה ולעיתים עלולה אף להזיק, כיוון שכל עוד הפלורה החיונית החלשה, התוספים ישמשו כמזון דווקא לחיידקים האופרטוניסטים, תופעה הנפוצה מאוד בתוספי ברזל, למשל.

הגורמים המחלישים את פלורת חיידקי המעי

ישנם מספר גורמים הידועים לנו כ'אויבים' לפלורת המעי החיונית10 , אשר נוכחותם בחיי התרבות המערבית מועצמת משנה לשנה:
אנטיביוטיקה– מיום היוולדנו אנו צורכים כמויות גדולות של אנטיביוטיקה, הן דרך תרופות מרשם והן דרך המזון. החיות מהן אנו ניזונים, מקבלות אנטיביוטיקה תדיר, ודרכן אנו מקבלים יומיומית גם אנטיביוטיקה, וגם זני חיידקים אשר פיתחו עמידות כנגדה… גם פירות וירקות מרוססים באנטביוטיקה, אותה אנו צורכים יומיומית. יצור האנטיביוטיקה ע"י תעשיית התרופות עלה תוך ארבעים שנה, מכמה מאות של טונות בשנת 1950, לכמה אלפים של טונות בשנת 1990! נתון מרשים לכל הדעות… מחקרים הראו שהאנטיביוטיקה הרסנית לפלורת המעי החיונית ולרקמות גוף נוספות. האנטיביוטיקה מתמירה חיידקים, פטריות ווירוסים מסוימים משַפירים לפתוגניים, ומאפשרת להם לחדור רקמות ולגרום מחלות. עצם השימוש באנטיביוטיקה גורם להתעצמותם של הזנים העמידים בפניה, דבר הגורם לתעשייה לפתח אנטיביוטיקה קיצונית יותר. לבסוף, האנטיביוטיקה הופכת את מערכת החיסון לפגיעה יותר, דבר הגורם לאנשים לצרוך יותר אנטיביוטיקה, וכך נוצר לו 'מעגל רשע' המחליש עוד ועוד את מערכת החיסון הטבעית שלנו*.

תזונה– התזונה העכשווית מוּנעת כיום יותר משיקולי נוחות מאשר משיקולי הזנה. צריכה מרובה של מזונות סוכריים ומעובדים, גורמת לפטריות מסויימות (קנדידה במיוחד) ולחיידקים מסויימים (דוגמת סטרפטוקוק וסטפילוקוק) לשגשג. כמו כן, הפחמימות הפשוטות מעודדות נוכחות של תולעי מעי ופרזיטים נוספים. תזונה המבוססת על סיבים ממקור דגני (כגון דגני בוקר) פוגעת בפלורת המעי ובחיוניותו, במטבוליזם הגוף בכלל, ומעלה את הסבירות לתסמונת המעי הרגיז, לסרטני מעי, לחוסרים תזונתיים ולבעיות נוספות. (סיבים ממקור של ירקות או פירות עדיפים לפלורת המעי).

הנקה הנה חיונית לבניית פלורת המעי של הרך הנולד, והיא ההזדמנות היחידה להרבות על מצע המעי שלנו את מגוון החיידקים הדרושים לפלורה החיונית. הנקה נכנסת ויוצאת מן האופנה תדיר, וגם כאשר היא 'אפנתית', אין ספק שעידן וורקוהולי כשלנו, מונע ממנה להיות בַּמשך האופטימלי ביותר עבור התינוק. אכילה מופרזת, צומות והרעבה אשר נעשו בצורה ממושכת, משבשים את פלורת המעי ויוצרים שרשרת של בעיות רפואיות.

מחלותשיבושים בפלורת המעי נגרמים גם בעקבות מחלות זיהומיות (כגון הידבקות בסלמונלה) מחלות כרוניות (אנדוקריניות, נוירולוגיות ועוד) וטיפולים רפואיים (כגון ניתוחים, כימותרפיה, טיפולים הורמונליים ועוד).

סטרס– סטרס קצר טווח גורם באופן מיידי לשיבוש בפלורת המעי, אך לרוב היא משקמת את עצמה בחלוף הסיטואציה. סטרס ממושך, לעומת זאת, יכול להוביל לנזק קבוע לפלורה החיונית.

גורמים נוספיםמאמץ פיסי, זקנה, אלכוהוליזם, זיהום אוויר, חשיפה לרעלים, גורמים עונתיים, חשיפה לקרינה רדיואקטיבית ולאקלימים קיצוניים משפיעה על הפלורה החיונית.

כל הגורמים אשר צייַנו כאן, משבשים את פלורת המעי. היא נכשלת בהגנה מהפלורה האופורטיניסטית ומהפלורה החולפת, דבר הגורם לשרשרת שיבושים במעי ובגוף כולו. השיבוש הנו שונה מאדם לאדם, ועד לרגע זה אין למדע דרך לחזות את האופן בו תשתנה הפלורה בהתאם לגורם המשפיע. עם זאת, ידוע כבר כי הנזק לפלורת המעי עובר בתורשה מהאם לתינוק, ומועבר לדורות הבאים. ככל שהנזק מועבר ומשתרש, כך הוא נעשה עמוק יותר.11 ד"ר קמפבל, מדגימה את המסקנה הקודמת דרך נסיונה הקליני:

"…הנה תרחיש נפוץ אשר אני רואה בקליניקה… לסבתא יש בעיות עיכול קלות עקב חוסר איזון בפלורת המעי… היא מעבירה פלורה המשובשת במצב מתון לבתה, והיא גם מחליטה לא להניק אותה, כי ההנקה לא אפנתית באותה עת. כתוצאה מכך, הבת סובלת מאלרגיות, מיגרנות, pms ובעיות עיכול. היא לוקחת גלולות מגיל 16, אשר פוגעות בפלורת המעי שלה, מקבלת כמה סבבים של אנטיביוטיקה לאורך השנים, וניזונה ממזון-מהיר. לאחר עשור של גלולות היא מביאה ילדים לעולם, להם היא כבר מעבירה פלורת מעי משובשת במצב חמור. הילדים מפתחים בעיות עיכול ובעיות חיסוניות, המובילות לאקזמות, אלרגיות, אסתמה, אוטיזם ובעיות למידה…"12

נשמע מוכר…?

כאשר יוצא לנו לטפל בכמה דורות רצוף בקליניקה, אנחנו נחשפים לא אחת למחלות שונות אצל בני אותה המשפחה, אשר נראה כי מבחינה אנרגטית יש להם אותו השורש והם עוברים בתורשה ולובשים צורות שונות. הידע אודות פלורת המעי בהחלט מאיר בצורה מאוד מעניינת את אותה תורשה…
סינים_קטן

ממצאים משותפים לבעיות מנטאליות שונות

ייתכן וייראה תמוה הדבר, כי בעיצומה של סדרת מאמרים העוסקת בבעיות מנטאליות, הקדשנו פינה מכובדת לסקור את פלורת החיידקים במעי… איך אין זו שגגה, שכן ככל שהעמיקה חקירתי בנושא, כך התחוור לי הקשר ההדוק בין מצב מערכת העיכול שלנו, לרַבות האוכלוסייה המיישבת אותה, לבין מצבנו הנפשי והמנטאלי. מחקרה של ד"ר קמפבל, אשר עבדה עם מאות ילדים הלוקים באוטיזם, סיכזופרניה, הפרעות קשב וריכוז ותופעות מנטאליות נוספות, חוזר ומדגיש את חשיבותה של מערכת העיכול, כמקור לכל התופעות הנ"ל.
ד"ר קמפבל מצאה כי אצל מרבית מטופליה, ישנם אחוזי חפיפה גבוהים (30%-50%) בין שתיים או שלוש מן הפתולוגיות הבאות: אוטיזם (PDD), הפרעות קשב וריכוז (ADD), היפראקטיביות (ADHD), דיספרקסיה (הפרעת שליטה בגפיים, מעיין 'מגושמות'), אלרגיה, אסתמה, אקזמה. עוד גילתה קמפבל כי אקזמה חריפה בילדות, התפתחה בהמשך לאוטיזם, במקרים רבים מאוד (!), וכי אוטיסטים רבים סובלים מאלרגיה, אסתמה, אקזמה, דיספרסיה ודיסלקציה. כמו כן גילתה כי רבים מן הילדים הנ"ל, נוטים להתמכרויות לחומרים, בהגיעם לגיל ההתבגרות, ועוד הוסיפה וגילתה, כי רבים מהם מאובחנים בהמשך חייהם כסכיזופרניים, דכאוניים או דו קוטביים13 . אצל כולם מצאה מכנה אחד משותף אשר חזר על עצמו: בעיות במערכת העיכול. לדידה של קמפבל, מערכת העיכול של הילד הנה המפתח להתפתחותו המנטאלית. קמפבל טבעה מושג GAPS– Gut And Psychology Syndrome ובתוכו היא מכלילה את כל הסובלים מהתופעות אשר תוארו בפסקה זו, ובנוסף לכך גם את הסובלים מהפרעות אכילה, מ ocd ומתופעות נוספות.

"כל המחלות מקורן במעי" (היפוקרטס)14

ילדי הGAP

קמפבל מצאה כי לכל ילדי ה GAP בעיות עיכול חמורות, כגון כאב בטן, נפיחות, גזים, שלשול, עצירות וחוסרים תזונתיים. בעיות העיכול התחילו לרוב עם הגמילה מחלב האם והמעבר לפורמולה תחליפית בשילוב צירוף מזונות חדשים לתפריט. רובם של ילדי ה GAP מתעקשים על תזונה מאוד ספציפית, המורכבת בעיקר ממזונות מתוקים ועמילניים (כגון בצקים, בננות, מעדני חלב וכו') ומסרבים לשאר המזונות (ובעיקר לירקות, בשר, ביצים, דגים ופירות השונים מבננה). ילדים אוטיסטים רבים הגבילו עצמם לתזונה של 2-3 רכיבים בלבד(!) אשר רק אותם הסכימו לאכול. הוריהם של המטופלים מדווחים (לאחר שהתבקשו לבדוק…) כי ברוב המקרים ישנה צואה לא נורמלית, היכולה להתבטא כשלשול ועצירות לסירוגין, מזון לא מעוכל בצואה הניכר לעין מוחשית, ריח חריף, צואה נוזלית וקצפית עד כדי אי אפשרות להתאפק, צואה חומצית השורפת לילד, צואה חיוורת וצפה (מעידה על קושי לפרק שומנים). במקרים רבים ישנם מצבים חריפים של עצירות, בהם הילד מתרוקן בתדירות של כל 5-7 ימים, ואז ישנה יציאה גדולה וכואבת מאוד, הגורמת לו פחד מההתרוקנות ואצירת הצואה– דבר שמחמיר את העצירות, וחוזר חלילה. במקרים אחרים, ישנם כאבים של גזים הגורמים לצרחות באמצע הלילה, אדרבא אצל ילדים אוטיסטים המתקשים לבטא את הכאב, ומוצאים דרכים אחרות להקלה מפניו (תנוחות שונות, הצמדות לרהיטים, התפרצויות זעם, סירוב לאכול ועוד).

לַרוב, ילדים כאלו אינם נשלחים לבדיקה אצל הגסטרואנטרולוג, אך כאשר הם כן, ברוב המקרים מתגלה בבדיקת רנטגן "הצטברות צואה עם סינדרום של גלישת יתר"15 הכוונה היא שכמות אדירה של צואה ישנה, נדבקת לדפנות צינור העיכול ונאחזת שם לשנים, ע"י כך היא הופכת מצע לפרזיטים, בקטריות, פטריות ווירוסים לשגשג ולהפוך סובסטנטים רעילים, אשר לבסוף יסתובבו בזרם הדם של הילד. מספר מחקרים מן השנים האחרונות, הראו כי לרבים מן הילדים האוטיסטים יש- Ileal Lymphoid Nodular Hyperplasia & Nonspecific Colitis כלומר, הגדלת יתר של תאי לימפה (Payer's Patch) ומופעים שונים של קוליטיס. החוקרים מצאו לימפוציטים רבים (כנראה שהגדלת בלוטות הלימפה היא בין השאר אחד הגורמים לכאבי הבטן) ושאריות של הווירוס הניתן בחיסון כנגד צהבת (MMR)**, לצד דרגות חומרה שונות של דלקתיות המעי- 'כרסום' של הממברנה המוקוזלית (=רירית) במעיים, אבצסטים מלאי מוגלה, כיבים עם הצטברות צואתית. לעיתים הקומפלקס הדלקתי היה כה גדול, כמעט עד לכדי חסימת מעי. החוקרים מציינים כי המופע היה דומה לעיתים למחלות קרוהן ולעיתים לקוליטיס, אך היו דברים שחזרו במופע והיו ספציפיים לאותם ילדים אוטיסטים שנחקרו.

"המקור הראשוני לאי שפיות טמון בקיבה ובמעיים" (הפסיכיאטר פיליפ פינאל , 1807)16

הרפואה המערבית כיום מטפלת בבעיות נפשיות באמצעות תרופות פסיכיאטריות. תרופות אלו מצליחות להפחית את הסימפטומים, אך אינן מרפאות את החולה מן המחלה. בנוסף לכך, לרבות מהן יש תופעות לוואי דומיננטיות. למעשה, התרופות הפסיכיאטריות מרגיעות רק 15%-25% מן התסמינים17, מה שמשאיר 75%-85% מהתסמינים לא מטופלים. קמפבל מציינת, כי לפני העת בה שלטה תעשיית התרופות בעולם הרפואה, פסיכיאטרים עדכנו לעיתים תכופות, כי מעבר לבעיות הנפשיות המטופל גם סובל מחולַיים פיסיים רבים. הבעיות העיקריות המתועדות ברשימות הפסיכיאטרים הן בעיות עיכול, בעיות קרדיו-וסקולריות, סכרת, זיהומים בריאות ובמערכת האורוגניטלית, ומחלות אוטואימוניות. בספר פסיכיאטריה משנת 1937 מצויין כי "יש לערוך בדיקה גופנית מקיפה, מאחר וסכיזופרנים נוטים לסבול מחוסרים תזונתיים18. מחקרים חדשים מאשרים טענה זו, ומראים כי ישנו מחסור רב של ויטמינים ומינרלים, בקרב חולי סכיזופרניה. מעודד לדעת, כי בעשור האחרון, למעלה מ 20,000 סכיזופרנים טופלו בהצלחה רבה בקליניקות של רופאים בארה"ב ובקנדה, ע"י התאמת תזונה והשלמת תוספי תזונה (בעיקר ע"י השלמת ויטמנים B3, B12,C וחומצה פולית)19 .

מחקרים רבים מצאו חפיפה בין סכיזופרניה לצליאק (!), ומטפלים רבים כבר גילו כי תסמיני הסכיזופרניה משתפרים, כאשר מסירים דגנים מן התפריט ***(!). כמו כן נמצא כי בתרבויות אשר לא צרכו דגנים, לא הייתה סכיזופרניה, עד אשר הן אימצו את התזונה המערבית. דוגמא טובה לכך היא אירלנד, אשר עד לשנת 1845 בה חל משבר הרעב הגדול, לא צרכה דגנים ולא היו בה מקרים של סכיזופרניה ולא של צליאק. מאז שהתחילה לצרוך דגנים, נמצאת אירלנד באחד המקומות הגבוהים בעולם, בחולי צליאק ובחולי סכיזופרניה.

סמים במזון

בשנות ה 70 התגלה כי הגלוטן, המתפרק מחיטה, והקזאין, המתפרק מחלב, הופכים לאופייאטים (סמים פסיכואקטיביים, ממשפחת האופיום) במערכת העיכול (!). כאשר החלב והחיטה מגיעים לקיבה, מיצי הקיבה מפרקים אותם לפפטידים, חלקם בעלי מבנה הדומה למורפין (נקראים Casomorphins ו- Gluteomorphins). כאשר הם מגיעים להמשך העיכול במעי הדק, הם נחשפים למיצי הלבלב ומפורקים ע"י אנזימים, בדפנות המעי. שלב זה הנו חסר אצל אנשים בעלי פלורת מעי חלשה, וכך, המולקולות דמויות המורפין, נספגות לזרם הדם מבלי שעברו שינוי, וגורמות לבעיות רבות, במיוחד לבעיות בתפקודים מוחיים ובתפקוד מערכת החיסון. מחקרים רבים מראים על קשר בין חולי אוטיזם, סכיזופרניה, פסיכוזות, דכאון ואף הפרעות קשב וריכוז, וחולי מחלות אוטואימוניות, לרמות גבוהות של מורפין בגוף. (מולקולות המורפין הנ"ל חוצות גם את ה Blood-Brain-Barrier). אופייאטים אלו התגלו ברמות גבוהות בשתן של חולי סכיזופרניה ושל אוטיסטים. ד"ר קמפבל מצאה שלרבות מן האמהות לסכיזופרנים ישנן בעיות הקשורות לפלורת המעי. כמו כן היא מצאה שרבים מן הסכיזופרנים לא הונקו בילדותם, וכך פיתחו פלורת מעי ומערכת חיסון חלשות. כמו כן מצאה קמפבל, ששנים לפני שהתפרצה הסכיזופרניה, סבלו ילדים אלו מבעיות עיכול, אלרגיות, אי סבילות למזונות מסוימים, אקזמות, אסתמה, חוסרים תזונתיים, חיסוניות חלשה, היפראקטיביות, קשיי ריכוז, דיספרקסיה, דיסלקציה, עייפות, חוסר נחת, שינה לא טובה וסיוטים. כל התופעות הנ"ל נמצאו מאוד נפוצות בהיסטוריה הרפואית של סכיזופרנים, ומעידות, לדידה של קמפבל, על שיבושים בפלורת המעי.

הבה נסכם את עיקרי הסיבוכים הנובעים מחולשה של פלורת חיידקי המעי:

כאשר פלורת המעי מוחלשת, חלים בגוף שלושה שיבושים מרכזיים:
1. נפגעת יכולת העיכול וההזנה- האדם מגיע לחוסרים תזונתיים.
2. נפגעת חיסוניות הגוף.
3. רעלים מופרשים ממערכת העיכול לזרם הדם (רעלים מצואה ישנה הנמצאת בדפנות המעי, רעלים המופרשים ע"י החיידקים האופורטוניסטים אשר כַּמותם במעי יצאה משליטה, רעלים ממולקולות מזון אשר לא פורקו היטב, דוגמת החלב והחיטה אשר הופכים למורפין בגוף) וחלקם אף חודרים למח.

"יש לנו תחושה שהתודעה שלנו, אי שם במח, היא זו שמנווטת את הגוף שלנו בעולם… הוירוסים והמיקרובים שחיים בתוכנו, לטוב ולרע, הם השותף הסודי לכמעט כל דבר שאנו עושים…" (ד"ר שרון מועלם)20

כיצד ממשיכים מכאן?

הנתונים שמוצגים כאן ללא ספק מטרידים. עצם המחשבה, שיכולנו למנוע, או לפחות לווסת, כ"כ הרבה סבל נפשי, ע"י איזון תזונתי, גורמת לנו (לפחות לי) להרים גבה אל מול כל המחקרים האלו. באמת יכול להיות שזה ממש כאן, מתחת לאף שלנו? באמת יכול להיות שמחלות כסכיזופרניה הן הפיכות, כפי שטוענת ד"ר קמפבל, וההפך ממה שרבים מן הפסיכיאטרים יגידו…? באמת יכול להיות שאוטיזם אשר מאובחן בגיל מוקדם, ומקבל טיפול תזונתי ופרוביוטי הולם, יכול פשוט 'להיעלם'? כיצד ניתן לדעת אם מה שקורה בצינור העיכול הוא אכן הגורם, או שמא זו פשוט עוד צרה ה'מתלבשת' על מבנה נפשי אשר מלכתחילה היה מעורער? כדי לחפש עוד תימוכין, הלכתי לבדוק באותו מקום שמזכיר לנו עד כמה הדיקור עובד… והגעתי לזירת בעלי החיים… (ולשם הפרוטוקול, אני לא מעודדת ניסויים בהם…). מחקר אשר ביצע פרופ' חוויאר בארבו, מצא שתזונה המלאה בחיידקים פרוביוטים, משפיעה על אישיותם של העכברים, והופכת אותם לפחדנים פחות ורגועים יותר21 . בהמשך מחקרו, הוא גילה שתזונה זו גרמה לעכברים לפתח במוחם יותר קולטנים למוליך העצבי GABA- מנגנון הדומה לנעשה בתרופות נגד חרדה (!). כאשר ניתק בארבו את העצב המחבר בין מערכת העיכול למוחם של העכברים הללו- נעלמו הקולטנים לאותו מוליך עצבי. מחקר אחר, אשר בוצע ע"י החוקר השוודי סוון פטרסון, ובו הוא גידל עכברים בתנאים סטריליים ללא חיידקים, גילה כי ללא החיידקים התעצב מוחם של העכברים בצורה חלקית, הם איבדו את יכולתם ללמוד דברים חדשים, סבלו מהעדר אנרגיה והפגינו אפאטיות מוחלטת למתרחש סביבם22 ללא ספק, אי אפשר להתכחש לדמיון בין התנהגויות עכבריות אלו, לבין אוטיזם והפרעות מנטאליות נוספות. אז עכשיו, אחרי שהלכנו ללמוד מבעלי החיים את הצ'י של התופעה, הגיע הזמן לעבד את כל הידע יחדיו.

'ליבי במזרח ואנוכי במערב'- סינתזה בין המדע לפרספקטיבה הסינית

בתחילת סדרת מאמרים זו עסקנו בהבנה של הסינדרום 'ליחה החוסמת את פתחי הלב' ובניסיונות להעמיק את המקור לו. את המשך הסדרה הקדשנו לקשר בין פלורת המעי, מערך התחומים בשליטתה, הגורמים המחלישים אותה, והתופעות המנטאליות הגדלות בתאוצה בעקבות כך, בעידן זה. כעת אנסה לחבר בין שני עולמות אלו.

גילינו כי הכתבים הסינים מתארים 'ליחה החוסמת את פתחי הלב' כמצבים של ערפול מסוים בהכרה הצלולה. במקביל לכך, אנו ערים לערפול זה בפתולוגיות עכשיויות כגון אוטיזם (קהות לסביבה), סכיזופרניה (מחשבות שווא), הפרעה טורדנית כפייתית (מחשבות החוזרות על עצמן), הפרעות אכילה (התכחשות למחלה) וכן הלאה.

עוד גילינו, כי הכתבים הסינים משייכים את אחד המקורות ל'ליחה החוסמת את פתחי הלב' לתזונה קרה ולחה, ובמקביל גילינו כי בקרב האוטיסטים חלה משיכה עזה (ואף הגבלת תפריט) למזונות מתוקים עמילניים (הפוגעים בפלורת המעי).
בנוסף, מציינים הכתבים כי פחד עמוק מתיש את הדם וגורם ל'רוחות' לברוח ולליחה לתפוס את מקומן, ומציעים שגם חולשת דם ראשונית עלולה לגרום לאותה תוצאה. במקביל, גילינו כי בהפרעות מנטאליות רבות, פלורת המעי הפגועה גורמת לחוסר הזנה של הדם, ואף חמור מזה, לשוטטות חופשית בזרם הדם של טוקסינים, אשר דלפו מן המעי.

במאמר העוסק בנקודות דיקור, גילינו שנקודות דיקור רבות על מרידיאני המעי, משמשות למצבים מנטאליים, ממש כשם ששינויי תזונה ואיזון חיידקי פלורת המעי, סייעו למטופלים בעלי הפרעות מנטאליות.
במאמר העוסק במנגנון הבקרה, העליתי את הסברה כי הליחה החוסמת את הפתחים, הנה הקצנה של מעגל הבקרה, הקצנה המתבטאת במיסוך המחשבתי (אדמה, ליחה) המגיע בעקבות פחד גדול (מים, קור).

בזמן לימודי הרפואה הסינית שלי, קיבלנו דגש רב על התיאוריה של המורה לדיקור פטר ואן קרבל23, ולפיה מחלות אוטואימוניות הן תוצר של 'חום' ריאקטיבי (=תגובתי), אשר התלקח כתוצאה מחדירה של 'קור'. אותו קור, לפי תיאוריה זו, מגיע לרוב דרך אנטיביוטיקה, ותרופות נוספות, מצבי מצוקה או רגש קיצוניים, ולרוב עובר בתורשה. לא יכולתי שלא להשתומם מן הדמיון הרב בין אותם גורמי חדירת קור המוצגים ע"י ואן קארבל, כיוצרים מחלות אוטואימוניות, לגורמים המוצגים אצל ד"ר קמפבל כפוגעים בפלורת המעי (אנטיביוטיקה, תזונה ורגשות קיצוניים) ויוצרים תופעות מנטאליות, אשר גם הן, מחלחלות בתורשה.

הדמיון בין שתי תאוריות אלו, בשילוב השערתי על אודות מנגנון הבקרה, גרם לי לשער השערה נוספות, המייצרת מנגנון משולב: ייתכן, וכאשר קור עמוק חודר לאדם מסויים (חרדה או רגש קיצוני אחר, אנטיביוטיקה או תרופות אחרות, חיסונים, תזונה לחה וקרה) הוא פוגע לו בפלורת חיידקי המעי, אותה פלורה אשר אחראית בין השאר הן על הזנתו, הן על חיסוניותו והן על תפקודיו המנטאליים. ב'קור', על פי הרפואה הסינית, יש שתי דרכים אפשריות 'להילחם'- או לסתור אותו ע"י 'חום', או לווסת אותו ע"י ה'אדמה'. ייתכן, ואנשים שונים, מגיבים שונה לחדירת הקור, ובעוד שאצל אחד הקור יגרום לחום ריאקטיבי, אשר יתבטא כמחלה אוטואימונית, אצל האחר הקור יגרום למיסוך ע"י האדמה, אשר יתבטא כתופעה מנטאלית.

מנגנון_מחלה

אסטרטגיה טיפולית

בהתאם לתיאוריה של ואן קארבל24 כאשר חדר קור עמוק לגוף, ופגע ברמה החיסונית של הגוף עד לרמת מחלה אוטואימוניות, שלוש האיכויות המרכזיות המקושרות למצב זה הן איכות הכליות (המקושרות לקור), איכות הכבד (המקושר להגנה) ואיכות המרידיאן החודר, ה- Chong ׁ(המקושר למידע  והשפעות עמוקות, העוברות בתורשה). לא אתיימר כרגע (ואולי גם לא עוד עשרים שנה…) למפות בצורה סכמטית את המרידיאנים המעורבים במצבי 'ליחה החוסמת את פתחי הלב' , אך אני יכולה לציין שמופעים שראיתי שחוזרים על עצמם הנם שקע בלשון באזור איברי האדמה (המעיד על חולשת צ'י), סגלגלות בפנים, בעיקר באזורי המחמם התחתון (המעידה על קור או על תקיעות דם עמוקים), ואיכות פתולוגית בעמדת המעי הדק בדופק (המקושר לאיכויות אש, מים ואדמה, להזנה האמהית, וכמובן, לספיגה מן המזון). אין לי ספק שעל אף המופעים השונים אצל המטופלים השונים, והדרכים השונות לגשת לתחילת תהליך, כל טיפול במצבים של ליחה מנטאלית יצטרך לערב חיזוק דם ותפקודי המעי (הן ע"י דיקור והן ע"י תזונה, פרוביוטיקה וצמחים), פינוי הליחה, הנעה אשר תוביל לסילוק הקור השורשי, וחיזוק הלב.

במהלך כתיבת סדרת מאמרים זו, ראיינתי שתי נשים יקרות, אימהות חד הוריות לבנים אוטיסטים (אינן מכירות זו את זו), ושאלתי אותן מה 'הקפיץ' קדימה את הטיפול בבן. אחת סיפרה שכאשר קלינאית התקשורת הציבה לו גבולות ברורים, זה דרש ממנו 'לצאת' מן המיסוך שלו ולבצע את מטלותיה כדי לקבל 'צ'ופר'. זו היא בעיניי דוגמא להצלחת המתכת לפרוץ את הליחה. האם האחרת תיארה את המצב כ "זה כאילו האזור של החרדה במח ממש ממש גדול, והאזור של התקשורת ממש ממש קטן. עבדנו על הפחתת החרדה והרבה עבודה דרך מגע ומישוש". זו דוגמה בעיניי לאיזון הציר אש-מים. (שתי האמהות, אגב, העידו על אתגרי תזונה ועיכול אצל ילדיהן, ושתיהן מצאו שעבודה עם מים, כגון בריכה, הרגיעה את הילד).

אני מניחה שאסטרטגיות שונות יכולות 'לפרוץ את הליחה', ושאסטרטגיות שונות תוכלנה בהמשך לחזק את הלב ואת הכליות ואת הקשר ביניהם, ואף לפזר את הקור העמוק, לכשיתגלה, בהמשך התהליך. עבודה עם תזונה, כפי שציינתי, הכרחית בעיניי ליצירת התקדמות בתהליך. מעבר לכל אלו, הדבר שנראה לי הכי חיוני, הוא הנוכחות בַּרגע עם המטופל. מנסיון חיי, משני צדיה של המחט, אין דבר אשר יותר חודר מיסוך, מאשר מבט, יד מושטת, ואוזן קשבת. גם בכתבים הסינים, מיוחסת לַנוכחות בַּרגע, חשיבות רבה להצלחת הטיפול. בפרק 22 של ה Ling Shu, נאמר:
"בטיפול במצבי שיגעון, על המטפל להיות נוכח בחדר לכל אורך הטיפול, ועליו לקחת בחשבון, כאשר הוא מתכנן את בחירת הנקודות לטיפול, שעל המטופל להיות מצוי תחת השגחתו המתמדת"25

בפרק 13 של ה Su Wen נאמר:
"בזמן האבחנה, סגור את הדלת ואת החלון, ("וקשור עצמך למטופל"- לפי תרגומים מסוימים), כדי שדעתו של המטופל לא תהיה מוסחת. שאל אותו על הגורמים והסימנים למחלתו. היה קשוב לרגשותיו, עשה מאמץ לעקוב אחר הנאמר. ("דבר זה חיוני, כדי לגרום למטופל להרגיש נינוח ולא להיות בעוינות"- לפי תרגומים מסוימים). כך תוכל לחבר את כל התמונה, להתחבר לרוח (SHEN), ולדעת אם הנפש תרפא או תאבד"26

בעיני אין יפה מפסקה זו, לחתום איתה את סדרה המאמרים ברוח של תקווה…
ובאשר לכלבתי האהובה, אשר בזכותה התחלתי בחקירה זו…  עקב נטייתה לאכול 'מתנות' שחתולים השאירו ברחוב, ולצד הידע שרכשתי על חיידקי המעי, התחלתי להוסיף לה פרוביוטיקה לתזונה… בשילוב עם דיקור ופרחי באך מצבה השתפר פלאים… אך אם להיות כנה, כשנהיה ארץ עם פחות בּוּמים ברקע, ב"ה, מצבה ישתפר אף יותר…

שרון בנרף B.ed F.A. Dip.Ac.CH מטפלת ברפואה סינית עתיקה (דיקור, צמחי מרפא, תזונה) בקליניקת המרכז לרפואה מסורתית על פי שיטת TEF ואחראית תחום העיכול במרכז.  יוצרת ShenNong Jewelry– תכשיטים בהשראת הרפואה הסינית. [email protected].

למעבר לחלקו הראשון של המאמר- כשהדרך מטושטשת- ליחה החוסמת את פתחי הלב
למעבר לחלקו השני של המאמר- באמאמש'ךָ- על פחד, ערפול מחשבתי ומעגל הבקרה הסיני…
למעבר לחלקו השלישי של המאמר- גן נעול, לא שביל אליו לא דרך… צמחי מרפא לטיפול בליחה החוסמת את פתחי הלב
למעבר לחלקו הרביעי של המאמר- לפזר את הערפל… נקודות דיקור עיקריות לליחה החוסמת את פתחי הלב

הפניות ומראי מקום: 

1. MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 34-39 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. P 1-8. 2010. Print.
2. הוברמן, אורן. איך החיידקים שולטים בנו. מוסף כלכליסט. 2 בפברואר 2012. רשת.
3. שם,שם
4. שם,שם
5. שם, שם
6. MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 27 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. 2010. Print.
7. MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 15-26 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. 2010. Print.
8. שם,שם
9. שם,שם
10. MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 34-39 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. 2010. Print.
11.שם, שם
12.שם, שם
13. MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 5-14 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. 2010. Print.
14.שם,שם
15.שם,שם
16.שם,שם
17. MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 71-76 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. 2010. Print.
18.שם,שם
19.שם,שם
20. הוברמן, אורן. איך החיידקים שולטים בנו. מוסף כלכליסט. 2 בפברואר 2012. רשת.
21.שם,שם
22.שם,שם

23. שיעורי CCTM, תכנים מאת פטר ואן קרבל, בהעברת מרצים שונים, הפקולטה לחקלאות- רחובות.
שם,שם.24
25.Lu, Henry. A Complete Translation Of THE YELLOW EMPEROR'S CLASSIC OF INTERNAL MEDICINE AND THE DIFFICULT CLASSIC. Ling Shu Chapter 22. P 847-853. Vancuver: Academy Of Oriental Heritage. 1985. Print.
26.Lu, Henry. A Complete Translation Of THE YELLOW EMPEROR'S CLASSIC OF INTERNAL MEDICINE AND THE DIFFICULT CLASSIC. Su Wen Chapter 13. P 25. Vancuver: Academy Of Oriental Heritage. 1985. Print. תרגום בהתייעצות עם ניצן אורן, ממספר תרגומים שונים.

בבליוגרפיה לסדרת המאמרים

רגע לפני קריאה- דקה על טרמינולוגיה ומושגים במאמר
לשם נוחות הקריאה השוטפת, בחרתי לכתוב את סדרת המאמרים במושגים עבריים, ולצמצם מושגים לועזיים. עם זאת יש לציין, כי קיים פער תכני עמוק בין הביטוי העברי לשם הסיני, וכך לדוגמא, כאשר אני כותבת 'טחול' איני מתייחסת רק לאיבר עצמו, אלא לאיכות כולה, כפי שמתבטאת בביטוי Pi ובמרידיאן Zu Tai Yin. נוסף לכך, רוב החומר אשר נקרא לצורך סדרת מאמרים זו כתוב באנגלית. לרוב תרגומים מסינית לאנגלית. התרגומים לעברית הם שלי, והשתדלתי שיהיו נאמנים למקור עד כמה שניתן.

רשימה בבליוגרפית
דאור, דן. שבעת הממריצים. האיש היפה- תרגום 5 שירי פ'ו. הוצאת קשב לשירה. 2010. דפוס.
דפנה, סלעית. קורס פורמולות קלאסיות. רחובות: הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. 2012. דפוס.הוברמן, אורן. איך החיידקים שולטים בנו. מוסף כלכליסט. 2 בפברואר 2012. רשת.
סמינר הכשרה למצבי פוסט טראומה- ארגון 'מדקרים ללא גבולות'- אפריל 2014.
צוות מורי המסלול לרפואה סינית. נקודות ומסלולי דיקור. רחובות: הדפסת הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים. 2012. דפוס.
שיעורי CCTM, תכנים מאת פטר ואן קרבל, בהעברת מרצים שונים, הפקולטה לחקלאות- רחובות.

MD.Dr, Campbell-McBride, Natasha. Gut And Psychology Syndrome. P 34-39 .Pennsylvania: Maple-Vail Book Manufacturing. 2010. Print.
Deadman, Al Khafaji & Baker. Manual Of Acupuncture. England: Journal Of Chinese Medicine Publications. 2007. Print.
Deadman P. & Al Khafaji M. A Treatment Of Psycho-Emotional Disturbance By Acupuncture With Prarticular Reference To Du Mai. Journal Of Chinese Medicine No.4. 7 January 1995. Web.
Ph.d Dharmananda, Subhuti. What Is Phlegm Mist Affecting The Orifices Of The Heart? An Examination Of a TCM Perspective on Causes Of Stroke. 1 Dec 2014. ITMonline. Web.
Ellis, Wiseman & Boss. Grasping The Wind. Brookline: Paradigm Publications. 1989. Print.
Maciocia, Giovanni. Foundations of Chinese Medicine: A Comprehensive Text for Acupuncturists and Herbalists 2nd edition: Identification Of Patterns According To The Internal Organs. Elsevier: 2005.print.
Lu, Henry. A Complete Translation Of THE YELLOW EMPEROR'S CLASSIC OF INTERNAL MEDICINE AND THE DIFFICULT CLASSIC. Vancuver: Academy Of Oriental Heritage. 1985. Print.
Qi, Wu (translator). Chinese English Addition YELLOW EMPEROR'S CANON OF INTERNAL MEDICINE.Beijing: China Science & Technology Press. Print. 1997.
Rochat De La Vallee, Elisabeth withFater Claude Larre. Kidney. Sandra Hill: Monkey Press. 2001. Print.
Rochat De La Vallee, Elisabeth withFater Claude Larre. Spleen And Stomach. Sandra Hill: Monkey Press. 2004. Print.
Dr. Xu, Benny. The Ghost Points. Alberta Collage Of Acupuncture & Traditional Chinese Medicine. 13 Jan 2013. View at 20 July 2014. Web.

לעיון נוסף
ברנוביץ', עופר. ליחה- הסוואה והתגוננות. חוברת הכנס 'סוכרת ומחלות מטבוליות' –מרץ 2013. אתר האגודה לריפוי סיני מסורתי. רשת.
גינגולד, חנה. ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב (תרגום). הוד השרון: הוצאת 'אסטרולוג. 2008.
מנוע חיפוש צמחים. אתר 'עלעלים'. יולי 2014. רשת.
מנוע חיפוש צמחים. אתר בי"ס 'תמורות'. יולי 2014. רשת.
מנוע חיפוש צמחים. אתר 'ראן צמחים'. יולי 2014. רשת.
קבוצת דיון מקרים ברפואה סינית. פייסבוק. רשת.
תודה לאייל שפרינגר, מיכאל ליטבק, מרים רייך, עופר ברנוביץ' ועפרה ברעלי על ההפניה למקורות.
תודה לשרון חסיד-אדמוני על הרבה השראה.
תודה לניצן אורן על הסיוע עם התרגומים!
תודה ל-א' ול-ש' ,לביאות של ממש, שהסכימו לשתף אותי בתהליך שהן עוברות בגידול הגורים שלהן…
ותודה לגורה שלי, שהתחילה את כל הסיפור הזה…

*אין לראות במאמר המלצה גורפת להימנע מאנטביוטיקה, ויש לערב רופא בכל החלטה טיפולית או כזו העוסקת בשימוש בתרופות.
** כמו כן, אין לראות במאמר המלצה גורפת להימנע מחיסונים, ויש להתייעץ עם רופא בכל החלטה תרופתית שהיא.
*** ובהמשך לאזהרותינו… אין אנו ממליצים בשום אופן לקבל החלטות תזונתיות ללא סיוע מאיש מקצוע המוכשר לכך.

מומלצי החודש