לא על החילבה לבדו- תזונה בזמן הנקה

מאת אפרת שחף

חילבה

מזונות מומלצים לשיפור איכות, כמות וזרימת חלב אם על פי הרפואות המסורתיות

הנקה וחלב אם ידועים כבעלי יתרונות רבים ומשמעותיים מבחינה בריאותית לאם ולתינוק.
אפילו משרד הבריאות מעודד וממליץ על הנקה מלאה, אוסר על חלוקת דוגמיות של תרכובות מזון ליולדות בבתי החולים ובמרפאות, ומחייב את צוות בתי החולים לסייע בהנקה לכל יולדת תוך זמן קצר מרגע הלידה.

מצבי חוסר ועודף

על מנת לפשט את הנושא אפשר להתייחס לבעיות ההנקה השונות כנגרמות ממצבי חוסר וממצבי עודף. נשים הסובלות ממצבי חוסר ידווחו בדרך כלל על הרגשת אי נוחות בחזה ומיעוט חלב, חולשה, עייפות, יובש, כאבי גב תחתון, רזון ומחשבות מרובות.
נשים הסובלות ממצבי עודף יתלוננו בד"כ על כאבים חזקים יותר המלווים בלחץ וגודש בחזה, שינויים במצב הרוח, עצבנות, התפרצויות זעם ומיגרנות. בהמשך המאמר אתן דוגמאות למזונות מיוחדים המעודדים ומשפרים את איכות וכמות החלב באופנים המתאימים למצבים השונים.

למי החילבה מתאימה?

תוסף חילבה מהווה"תרופת הסבתא" לענייני הנקה השגורה לרוב בפי צוות בתי החולים, המרפאות ואחיות טיפות חלב. אולם, השימוש בחילבה על פי נקודת מבט מסורתית עשוי להיות בעייתי כיוון שלמרות שכדורי החילבה אכן יכולים לסייע בשיפור ההנקה, הם אינם מתאימים לכל יולדת ואף יכולים להחמיר את המצב כאשר נלקחים מבלי להתייחס לסיבה שגרמה לקשיים בהנקה.

החילבה, צמח ממשפחת הפרפרניים הינה בעלת איכות חריפה, מרה ומחממת.
מתאים לנשים לאחר לידה הסובלות מסימפטומים של קור, עייפות, חולשת כליות וחוסר איזון הורמונאלי.
החילבה מחזק את האספקט ה Yang של הכליות, בלוטת יותרת הכליה ובכך מגביר את ייצור חלב האם.
חילבה אף משפיע על הדושות: מוריד קאפה וואטה, מעלה פיטה.
בנוסף, החילבה ידוע כצמח שמטפל במחלת הסוכרת, מפחית רמות סוכר בדם, מפחית כולסטרול, עוזר בשריפת שומנים ומשפר תיאבון.
החילבה איננו מתאים לנשים בזמן ההריון, בשל השפעתו הממריצה על הרחם.

מומלץ לצרוך כף זרעי חילבה ליום, לאחר שהושרו במים למשך הלילה.
כדי להימנע מהריח הלא נעים שהחילבה מפיץ, יש להשרות את החילבה מספר פעמים. מתכוני חילבה ניתן למצוא כאן וכאן.

מזונות נוספים לתמיכה בהנקה

מזונות מלחלחים למצבי חסר

מוצרי חלב 

נחשבים למזון Yin קיצוני, איכותם קרה ולחה, הם מורידים פיטה וואטה ומעלים קאפה. מוצרי החלב משתייכים לאלמנט המתכת בשל צבעם הלבן ומלחלחים את הריאות והמעי הגס. מטפלים במצבים של חום ויובש, שיעול יבש, ועצירות על רקע יובש, הנפוצה אצל נשים לאחר לידה.
מוצרי החלב נחשבים למזון מרכזי וחשוב ברפואה האירוודית, הממליצה למניקות לשתות שלוש כוסות חלב חם ביום בתוספת דבש. את מוצרי החלב מומלץ לצרוך בטמפ' החדר או לערבב עם מעט מים חמים, או להוסיף תבלינים בעלי איכות מחממת כדוגמת קינמון.

גהי
הגהי היא חמאה אשר מוציאים ממנה את שארית החלב. בעלת איכות קרירה ומלחלחת, מחזקת ומזינה את הגוף ברמה עמוקה, מחזקת את ה Ojas, את ה Jing. מחזקת ותומכת בפריון, במערכת העיכול, במוח ובמערכת העצבים, ובמערכת ההורמונאלית. את הגהי מומלץ לשמור בקירור וניתן להוסיף אותה לבישול, טיגון ואפייה כיוון שאינה מתחמצנת בקלות. מתכונים עם גהי ניתן למצוא כאן, כאן וכאן.

שקדים
צמח ממשפחת הוורדיים, בעלי איכות מתוקה, חמה ומלחלחת.
השקדים מטפלים באיברי המתכת (ריאות ומעי גס) ומלחלחים אותם. מתאימים למצבים של שיעול ועצירות מיובש. מחזקים ומזינים Jing, מחזקים ומלחלחים את Yin הריאות והכליות.
מזינים ומרגיעים את הלב, משקמים את מערכת העצבים ומערכת הרבייה. מומלץ לאכול את השקדים לאחר שעברו השרייה במים וקולפו, דרך הכנה זו טובה גם לטיפול בנשים הרות הסובלות מצרבת.
בנוסף, ניתן לגוון ולהכין משקה שקדים או יוגורט שקדים.
מומלץ שלא לאכול שקדים מולבנים, כיוון שההלבנה נעשית בתהליך כימי.

חסה
מתוקה, מרה ומקררת.
מחזקת Qi ודם, מטהרת חום ובונה את ה Yin.
תומכת בתפקוד הבלוטות ההורמונאליות ומגבירה ייצור חלב אם.
בנוסף, משתנת, מפחיתה רמות סוכר בדם ומרגיעה.
את החסה מומלץ לאכול לאחר שבושלה קלות.
הרמב"ם בעצמו המליץ לאכול את החסה מבושלת, בטענה שהיא מזינה יותר מהבלתי מבושלת.

שיבולת שועל
מתוקה, מרירה, חמימה ומלחלחת.
מרבה חלב אם, מחזקת את הQi, את ה Yin, ואת אלמנט האדמה. מחזקת את מערכות החיסון, הרבייה והעצבים. מטפלת בכולסטרול גבוה, בבעיות מפרקים על רקע יובש, ומרגיעה נפש.
מומלץ לקנות גרגירי שיבולת שועל ולבשל אותם כפי שהם, או לגרוס לאבקה שתשמש להכנת דייסה. ניתן למצוא מתכוני שיבולת שועל כאן וכאן.

שטאוורי-אספרגוס הודי
ממשפחת השושניים, מר, מתוק ומקרר.
מוריד ואטה ופיטה, מעלה קאפה.
הצמח נפוץ בשימוש ברפואה האירוודית במיוחד לטיפול בנשים, וזאת הודות לפעילותו המאזנת את המערכת ההורמונאלית. השטאוורי תומך בפוריות האישה ומסייע למהלך הריון ולידה תקינים, מחזק לאחר הלידה ומעודד איכות, ייצור וזרימת חלב אם. את השטאוורי ניתן לצרוך כקפסולות, להוסיף לבישולים או לשתות כחליטה. לרכישת שטאוורי.

מזונות מניעים למצבי עודף

שומר

ממשפחת הסוככיים, ארומאטי, מתקתק ומחמם.
השומר מכיל פיטואסטרוגנים, הורמונים צמחיים, המשפיעים על פעילות הורמוני המין בגוף, ועל ידי כך תומך בייצור חלב אם. בנוסף, מחזק את מערכת העיכול, מטפל בבעיות עור, מניע את Qi הכבד ומסייע במצבי רוגז ודיכאון. לשומר איכות מכווצת שעשויה לסייע לנשים לחזור למידתן טרום ההריון. את השומר מומלץ להוסיף לתבשילי דגנים וקטניות או לשתות זרעי שומר כחליטה.

האג'ואן

ממשפחת הסוככיים, מר, חריף ומחמם.
משויך לאלמנטים אש ואדמה.
נפוץ בשימוש ברפואה האירוודית, וידוע כצמח התומך בהנקה וייצור חלב אם.
מניע Yang לעבר פלג גוף עליון, מקנה מיקוד ומטפל במצבים של ליחה שחוסמת את המחמם העליון, דוגמת חסימות בשד, ליחה בריאות וערפול מחשבתי. בנוסף משכך כאבים ומטפל במצבים של עייפות וחולשת מערכת העיכול. את האגואן מומלץ לשלב עם מזון מתוק/לח כדוגמת בטטה, גזר ומוצרי חלב.

לסיכום

בבואנו לטפל בבעיות בהנקה, או בכלל לאזן את הגוף באמצעות תזונה, כמובן שלא ניתן להתבסס רק על חומרי הגלם, אלא יש להתחשב גם באיכויות המזון ובאופן הכנתו. יש להרבות במזונות בעלי מרקם נוזלי כדוגמת מרקים ודייסות, לצרוך כמות מספקת של שמנים איכותיים בכבישה קרה, ולהימנע ממזונות בעלי איכות חמה, מייבשת וחריפה. חשוב לי להדגיש שבמידה וצורכים את המזון המתאים בכמות הנדרשת, ולאחר שנעשתה אבחנה נכונה ומדויקת, לרוב ניתן להגיע לתוצאות הרצויות ולפתרון הבעיה.
ודבר אחרון- כמו בכל כלל, יש יוצאים מן הכלל-נושא ההנקה חשוב, אך לא בכל מחיר. יש לוודא שחוויית ההנקה מגיעה לאם ממקום שלם ונכון, ולא מייצרת מתחים נוספים המחלישים אותה.

בבליוגרפיה

Michio and Aveline Kushi. Macrobiotic Pregnancy and care of the Newborn. Tokyo and New York. Japan Publications, Inc.1984
Pitchford, Paul. Healing with whole foods. California: North Atlantic books. 1993. Print
Ayurvedic Tips for Breast Feeding Diet. Health News&Views. 20 JULY 2010. 19.5.2013
Care for Breastfeeding Mother. Jiva Ayurveda. 19.5.2013

הרצאות קורס התמחות למטפלים בתזונה סינית מקרוביוטית, בהנחיית אייל שפרינגר.
מאמילק – בנק חלב אם קהילתי חינמי http://www.momilk.co.il/MainPage.aspx

אפרת שחף (Dip.Ac. CH) מטפלת ברפואה סינית עתיקה, תזונה סינית מקרוביוטית, צמחי מרפא, שיאצו וטווינא.  [email protected] .

למעבר למתכון בורגול עם גהי ודבש
למעבר למאמר הדרך להריון באמצעות תזונה מסורתית
טיפול בפריון ובבריאות האשה במרכז לרפואה מסורתית על פי שיטת TEF

מומלצי החודש