סיפור מקרה: הטיפול באי פיריון

מאת אפרת שחף

אלת פריון

אי פריון ותזונה

נשים רבות מתמודדות עם קושי להיכנס להריון, ומנסות להיעזר בתזונה לשיפור סיכוייהן להרות.
בכלי המדיה השונים מצביעים על הקשר החזק שבין "תזונה בריאה ונכונה" ליכולת להרות, אך המלצות התזונה הן בד"כ כלליות מאוד ללא אבחנה מתאימה. כך יוצא שנשים אשר בעיות הפריון שלהן נובעות מגורמים שונים כגון שחלות פוליציסטיות, אנמיה, או אי ספיקת צוואר הרחם, מקבלות את אותן המלצות התזונה.
גישות הטיפול המסורתיות לתזונה כגון הרפואה הסינית, המקרוביוטיקה והרפואה האיורוודית טוענות כי אין "תזונה לפוריות" המתאימה לכל הנשים, אלא תזונה מבוססת אבחנה, התומכת באישה במקום בו היא זקוקה לחיזוק באופן המותאם אישית למצבה.
המקרה שלהלן מציג טיפול תזונתי באשה עם בעיות פריון אשר הותאם לה באופן אישי על פי אבחנה מבדלת.

סיפור המקרה

ה', בת 35 התמודדה במשך שנה וחצי עם קושי להרות. לאחר התנסות בדיקור והומיאופתיה, ולפני פנייה לטכניקות טיפול כגון הזרעה וIVF, היא החליטה לנסות כיוון חדש.
ה' הגיעה למרפאה לאחר התלבטות קצרה, משום שחששה מהמחויבות הכרוכה בטיפול התזונתי. לאחר ששמעה ממכרה על תהליך החלמה החיובי שעברה בזכות השינוי התזונתי, ובשל רצונה הרב להרות, החליטה לנסות את הטיפול התזונתי על פי הגישה הנהוגה במרכז לרפואה מסורתית, ולקחת חלק פעיל בריפוי שלה.

מצבי רקע

ה' סבלה מתופעה הנקראת היפרתירואיד (פעילות יתר של בלוטת התריס) על רקע אוטואימוני (מחלת גרייבס), מצב אשר התחיל לפני כ3 שנים ומתבטא בדפיקות לב מואצות גם בזמן מנוחה, ירידה במשקל, צמא רב במהלך כל היום והלילה, תחושת חום, הזעה מרובה ויובש בעיניים שהפריע לה בעבודתה מול המחשב. קרוב לוודאי שמצב זה בו כל הגוף פעיל מידי וחסר מנוחה היה בין הגורמים לבעיית הפריון. בבדיקות דם ה TSH (ההורמון הממריץ את פעילות בלוטת התריס) היה נמוך מ 0.01, תוצאה המאשרת את פעילות היתר של בלוטת התריס.
סימפטום נוסף אשר התלווה לפעילות היתר על הבלוטה הוא עצבנות רבה לאורך כל שעות היום, אשר פגעה מאוד באיכות חייה וביחסיה עם בן זוגה.
בנוסף, התלוננה כי ה' כי הבטן נפוחה מעט, ללא קשר למה שהיא אוכלת, גם כאן הסיבה היא פעילות היתר של המעי המונעת את התמצקות הצואה.
במקביל לסימפוטומים הללו ה' דיווחה על קושי רב בהתעוררות בבוקר, כנראה בשל העייפות הרבה אשר נילוותה למצב הסוער.

טיפול תרופתי

ה' קיבלה פרופיל טיוציל, תרופה המפריעה לסינתזה של הורמוני בלוטת התריס הניתנת גם לנשים הרות.

רקע תזונתי בתקופה שלפני הגעה לטיפול

התזונה שנהגה ה' לאכול התבססה בעיקרה על מזונות בעלי איכות חמה ומייבשת, וכללה כמות גדולה יחסית של חלבון מהחי: בשר בקר/עוף פעם ביום, ביצים וטונה אשר נחשבים מזונות כבדים ומחממים הפוגעים בתנועה החופשית של הQI והרגשות.
שאר התזונה כללה מזונות בעלי איכות חמה ו'תוקעת' כגון טחינה, גבינות קשות, ומזונות בעלי איכות יבשה כגון לחם קלוי וסלטי ירקות טריים.

אבחנה 

המצב של ה' מוגדר כמצב YANG, חם ויבש.
האיברים הפנימיים שהוגדרו כמעורבים במצבה היו הכבד והכליות שהוגדרו עם אבחנה של חוסר באיכות הYIN המלחלחת והמזינה. האיברים הללו שולטים על פי הרפואה הסינים באיכויות המזינות והמקררות של הגוף: הדם, נוזלי הגוף וההורמונים הנשיים. איברים אלו לוקחים חלק חשוב בתהליך יצירת החיים. כאשר האיכות הYIN, הקרה, המלחלחת, המרגיעה והמעגנת שלהם נפגעת מופיעות תופעות של חום, יובש, צמא והזעה בעיקר בפלג הגוף העליון.
הפגעה בכבד הייתה משמעותית במיוחד. נוסף לאבחנה הבסיסית של חוסר YIN, הכבד אובחן גם במצב של תקיעות. על פי הרפואה הסינית, הכבד אחראי על תנועה ועל זרימה חלקה של צ'י ודם בכל הגוף. תנועה זו עוזרת ומשפיעה על תפקודם של שאר האיברים בגוף וגם על היכולת לחוות את מגוון הרגשות מבלי "להיתקע" ברגש מסוים.

הטיפול שניתן

עקרון הטיפול שנבחר היה לתת לה' תזונה אשר תקרר, תרגיע, תלחלח ותזין אותה, ניתן להשיג השפעה כזו על ידי בחירה במזונות בעלי איכות YIN, מקררים ומלחלחים, תוך כדי שילוב חלק מהמזונות הגויטרוגניים (המעכבים את פעילות בלוטת התריס).לפני הכניסה להריון חשוב לאזן את פעילות היתר של הבלוטה, כיוון שמצב זה עשוי להוביל לסיבוכים שונים במהלך ההיריון כמו אחוז גבוה יותר של הפלות ספונטניות, לידה מוקדמת, מוות תוך-רחמי, משקל לידה נמוך, ורעלת הריון.
הומלץ על אכילת מזון נוזלי כדוגמת דייסות ומרקים בשל כמות הנוזלים הגדולה המאזנת את אבחנת היובש.
הירקות הפכו לחלק המרכזי בתפריט בשל איכותם המקררת המיטיבה עם הכבד, בעוד שהחלבון מהחי המחמם הופחת ל3 פעמים בשבוע.
מרכיבים משמעותיים בתפריט היו מזונות המזינים במיוחד את ה YIN ותורמים ללחלוח ולקירור: טופו, במיה, מנגולד, תרד, מלפפון, חיטה קישוא בננות ואבוקדו. במיקרים בהם ה' נירתעה משימוש באחד ממיני המזונות הללו, מצאנו עבורה תחליף טעים יותר אשר עדיין מתאים למסגרת הטיפול.
השתייה הקבועה של ה' הפכה ממים וקפה לחליטת מליסה, צמח בעל איכות קרה ומייבשת, המרגיע ומטפל בהיפרתירואיד.

מהלך הטיפול

לאחר חודש בו התמודדה עם קושי להקפיד על אכילה לפי האחוזים שהומלצו במבנה הצלחת חלו מספר שינויים:
-ללא דפיקות לב מואצות.
-פחות עצבנית.
-פחות צמאה.
-פחות חם לה.
לאחר 3 חודשים נוספים ה' התקשרה אלי וסיפרה בהתרגשות גדולה שהיא בתחילת ההיריון ומצפה לבן!!
אומנם ה TSH עדיין היה נמוך אך עלה לתחומי הנורמה 0.38

מה ניתן ללמוד מהמקרה על טיפול באי פריון?

מקרה זה מציג את חשיבות התאמת התזונה המותאמת אישית לצרכי המטופל. מקרים אחרים של אי פריון אובחנו בקליניקה בצורה אחרת לגמרי וטופלו באמצעים אחרים, ואף מנוגדים לדרך הטיפול במקרה זה (למשל שימוש בתזונה מחממת ומייבשת, במצב של קשיי פריון על רקע קור ולחות.
האישה על פי הרפואה הסינית היא התגלמות ה-YIN: לחות, רכות ויכולת להכיל. הטיפול שקיבלה ה' עזר לה לזכות במתנה גדולה. פרט לעצם הכניסה להריון, הידע הרב שה' רכשה בטיפול לעולם לא ילך לאיבוד וימשיך ללוות אותה בהמשך חייה, ויסייע לה לשמור על הבריאות הגופנית ונפשית שלה ושל משפחתה החדשה.

אפרת שחף, Dip.Ac.CH, מטפלת בנשים בשלבי החיים השונים.
מתמחה בתזונה על פי עקרונות הרפואה הסינית והמקרוביוטיקה, בשילוב עם כלי טיפול מעולם הרפואה הסינית: דיקור, צמחי מרפא ומגע.

מומלצי החודש