מהו הכורכומין הכי יעיל?

מאת אייל שפרינגר

כורכומין הוא אחד התוספים הפופולאריים ביותר כיום. אני פוגש אותו רבות במסגרת מפגש עם מטופלים אונקולוגיים, מטופלי מחלות מעי דלקתיות, מחלות פרקים, סוכרת, ועוד.
הכורכומין, הוא מרכיב ממשפחת הפוליפנולים התורמים לצבעו הצהוב של שורש הכורכום.

מדוע התבלין לא תמיד מספיק?

ריכוזו של הכורכומין באבקת שורש הכורכום הטחון נע לרוב סביב 2.5-5% ממשקל השורש, כך שכדי שנוכל לצרוך גרם אחד של כורכומין ביום יש לצרוך לפחות 20 גרם אבקת כורכום, משימה שלא רבים יכולים לעמוד בה.
כאשר משתמשים בכורכומין למטרות רפואיות, המינונים אף עולים למספר גרמים ביום, והאופציה של אבקת השורש הגולמי נותרת מאחור.

קשיי ספיגה

כבר בשלב מוקדם להופעת הכורכומין בשדותינו (במדפי הפארם וחנויות הטבע), התגלה כי ספיגתו אל מחזור הדם נמוכה וכי שילובו עם מרכיבים כגון שומן ופיפרין (אלקלואיד האחראי לטעם החריף של הפלפל השחור והפלפל הארוך) משפרים את ספיגתו וריכוזו של הכורכומין בדם לאחר צריכתו.
הגילוי של השילוב בין כורכומין פלפל ושומן היה בהחלט אירוע משמח, אשר גרם לתחושת ניצחון זמנית של רבים מחסידי הרפואה המסורתית שאמרו לכולם: "אמרנו לכם, ההודים יודעים מה הם עושים כשהם מערבבים עם הכורכום עם שמן ותבלינים נוספים". גם אני חגגתי עם כולם את ניצחון השכל הטוב, החירות, האחווה והתזונה המסורתית.
אולם, מסתבר כי שמחת הניצחון הייתה מוקדמת מידי.

CROWD
מליונים חוגגים את גילוי השילוב בין כורכומין פיפרין ושומן 🙂

אם אתם חושבים שעם גילוי הפיפרין והשומן הנחוצים לספיגת הכורכום הסתיים הסיפור, הרי שטעות בידיכם ואינכם מכירים את הטבע האנושי הנוטה לסבך את הדברים בתהליך של הפיכת כל מה שטוב, לטוב עוד יותר.
השילוב של תכונות מרפא מופלאות המיוחסות לכורכומין, לצד ספיגה נמוכה ברירית מערכת העיכול, הביאו למירוץ טכנולוגי בין חברות התוספים בדרך לייצור הכורכום הניספג ביותר והצרכנים המבולבלים ביותר.
כורכום
לעשות סדר בתוספי הכורכום

כדי לנסות לעשות סדר אספתי כאן את האופנים העיקריים בהם כורוכומין מעובד ונימכר לציבור הרחב. הרי הם לפניכם על פי רמת הספיגה המיטבית המיוחסת להם*:

השיטה הוותיקה: כורכומין + פיפרין

הפיפרין או בשמו המסחרי ' Bioperin' מפחית את פירוק הכורכומין בכבד וברירית המעי הדק, ובכך הופך אותו לזמין יותר לרקמות הגוף האחרות ברמה המגיעה לפי 1.5 ביחס לכורכומין ללא פיפרין.
זוהי הטכניקה המוכרת ביותר להגברת היעילות של תוספי כורכומין אך היא איננה בהכרח היעילה ביותר ואחוזי הספיגה ביחס לטכניקות חדשות נמוכים יחסית.
חשוב לדעת כי הפיפרין עלול להגביר גם ספיגה של תרופות ובכך להפוך את השפעתן לחזקה יותר, להגביר שיתון (זהירות לבעלי לחץ דם נמוך) ולהמריץ הפרשת חומצות קיבה (בעלי האולקוס, היזהרו).
ניתן להשיג בקלות תוספים כאלה בחנויות הפארם ובתי הטבע בארץ.

יותר יעיל: שילוב של כורכומין עם שמנים מצמח הכורכום (BCM-95)

שיטת עיבוד זו עשויה להגביר את זמינות הכורכומין עד לפי 7 ביחס לכורכומין נקי ופי 6 ביחס לשילוב של כורכומין, פיפרין ולציטין (המתפקד כחומר השומני). המוצר של Life Extension נפוץ בין מטופלים אונקולוגיים ומעובד בשיטה זו.

עוד יותר יעיל: כורכומין עם לציטין מועשר בפוספטידיכולין (Phosphatidylcholine)

טכניקת עיבוד זו הופכת את הכורכומין למסיס במים ובשומן גם יחד.
מחקר קטן על בני אדם שנערך עם סוג כזה של כורכומין הצביע על עלייה של כורכומינואידים במחזור הדם פי 29 ביחס לכורכומין רגיל. מוצר שכזה נימכר למשל ע"י חברות Dr.Best , חברת NOW וחברת Thorne research

כנראה הכי יעיל (כרגע): כורכומין עם נשא הידרופילי (אוהב/מסיס במים) בתוספת נוגדי חימצון וניגזרות של תאית

כאן מדובר על שילוב של כורכומין בחומר נשא המאפשר לכורכומין להיספג בקלות בסביבה המימית של המעי.
ניסוי שנערך אודות שימוש בטכניקת מיצוי זו הצביע על הגברה בספיגה של 4490% ביחס לכורכומין עם פוספטידיכולין (הגברה של 690%) וביחס לכורכומין עם שמני כורכום (30%). חשוב לציין כי לקיחת הכורכומין במחקר זה התבצעה ללא שילוב עם מזון שומני, כך שניתן במחקר ייתרון לכורכומין המסיס במים. מוצרים של חברת Natrol או של חברת Vibrant Health מעובדים בטכניקה זו וניתנים להובלה לארץ.

אני מקווה שהמאמר הזה ענה לרבים על שאלות ביחס ליעילות ספיגת תוספים שונים של כורכומין.
מכיוון והתחום הזה מתפתח כל הזמן, וכולנו יכולים תמיד ללמוד ולהשתפר, אשמח להערות ולמידע נוסף אודות יעילות (מוכחת במחקרים על בני אדם) ביחס לשיטות עיבוד שונות של כורכומין.

שאלות רבות עדיין אינן פתורות ומכוסות בערפל צהוב של אבקת כורכום, למשל:
כיצד הרפואות מסורתיות מבינות ומסבירות את השפעתו של הכורכום?
מה מקומו בטיפול של של שורש כורכום שלם ביחס לתוסף כורכומין?
והשאלה אחרונה היא, האם כורכומין מתאים לכל מטופל?

*המידע מבוסס על אתר מקצועי בשם Consumerlab המציג ממצאי מעבדה ומחקר אודות תוספים שונים.

תמונה_אייל
אייל שפרינגר, עוסק בתזונה ורפואה מסורתית. מלמד את קורס ההתמחות למטפלים בתזונה סינית-מאקרוביוטית וקורס "לבחור בתזונה" למטופלים. ממחברי הספר בישולחיים.
רוצים ללמוד איתי? האם אתם מעוניינים שאכתוב על נושא מסויים?
צרו איתי קשר וספרו לי: [email protected]

אין להשתמש במידע המוצג במאמר או באתר לצורך טיפול בבעיות רפואיות.
הכתוב כאן איננו מיועד להחליף טיפול רפואי. כל אדם העושה שימוש בידע המוצג באתר עושה זאת על אחריותו בלבד.

לעיון נוסף:
לעבור את היום בראש צלול
הספרים שאנחנו אוהבים
חלב זהב – הכנה ביתית של משקה כורכום

מומלצי החודש