סוף עונת התפוזים

(או מה ניתן לעשות עם קליפת המנדרינה…)

מאת סלעית דפנה

מזה אלפי שנה, קליפת המנדרינה משמשת בתרבות הסינית כצמח מרפא. בתהליך ההכנה, מקלפים הסינים את הקליפה ומייבשים אותה במשך שנה תמימה, לפני שניגשים להשתמש בה לריפוי בעיות שונות. המנדרינה שייכת למין ההדרים, משפחת הפיגמיים ומקורה הסיני נירמז בשמה. הקלמנטינה המוכרת לנו, עלתה ארצה בסוף המאה ה 19, על מנת להחיות את החקלאות העברית, והיא קרובת משפחה של המנדרינה הסינית.

קליפת המנדרינה- אז מה היא בעצם עושה…?

התכונות הבולטות בקליפת המנדרינה, המכונה בסינית Chen Pi ('קליפה זקנה'), הן החריפות, המרירות והארומטיות שלה. בנוסף, היא מחממת ומשפיעה על האיברים: ריאות, טחול וקיבה. המינון היומי המומלץ לצריכה של הקליפה (בצורתה המקורית מיובשת, לא כאבקה או ככדורים) הוא כ 3-9 גרם ביום לאדם בוגר.
בהרבולוגיה הסינית, משתייכת קליפת המנדרינה, לקבוצת הצמחים המווסתים את הצ'י . היא מסדירה את הצ'י באזור המרכז והסרעפת ונותנת לו כיוון נכון, מניעה סטגנציה, מסייעת לתפקודי הטחול, מייבשת ומתמירה ליחה, ומפסיקה שיעול. תכונות אלו הופכות אותה ליעילה בבעיות רבות, כגון: בחילות, הקאות, נפיחות ותחושת מלאות בבטן, גיהוקים, שיהוקים, תחושת מחנק בחזה, חוסר תאבון, שיעול ליחתי עם כיח לבן, עייפות וצואה רכה.  יש לזכור כי איכותה מייבשת, ולכן היא אינה מתאימה בשיעול יבש או ללקיחה לאורך זמן. הפעילות שלה הינה מתונה, ולכן חשוב לתת אותה במצבים קלים. במצבים קשים יותר, יש לשלבה עם צמחים אחרים.

כיצד משתמשים בקליפה?

לעומת קליפת המנדרינה, אשר מייבשת את הליחה, פרי המנדרינה עצמו מייצר ליחה ויכול להחמיר שיעול. לקליפת המנדרינה עצמה, ישנם שני צדדים: החיצוני כתום והפנימי לבן. לרוב, משתמשים בשני צדי המנדרינה, אך במקרים מסוימים בוחרים להשתמש בצד הכתום בלבד (Ju Hong), אשר הנו מייבש יותר.
ניתן לייבש את הקליפות בתנור, על חום נמוך (50 מעלות) במשך כשעתיים. יש לאחסן את הקליפות במקום מוצל, יבש וקריר (ניתן לאחסן גם במקרר). אני ממליצה להשתמש בהן כחליטה (לשים 1-2 גרם בכוס מים רותחים) ולשתות לאחר ארוחה כבדה. (כמובן שעדיף להמנע מלכתחילה מהכבדת יתר באכילה… ) הקליפות תעזרונה בעיכול המזון, ובמניעה של תחושת המלאות והעייפות שלאחר האוכל. חשוב לא להפריז בשימוש בקליפות המנדרינה, ולא לשתות אותן במצבי חום (דוגמת מצבי מחלת חום, מצבים דלקתיים, בגיל המעבר או כאשר ישנן תחושות חום אחרות בגוף) ובמצבי יובש.
יש לשים לב, כי משתמשים בקליפות של מנדרינה בשלה ולא מנדרינה בוסר. בנוסף, יש לציין כי הכתבים הסינים מתייחסים לקליפות מנדרינת טנג'רין, ולא לפרשנויות ארצישראליות שלנו, כגון  קלמנטינה…

תוצאות מחקריות על קליפת המנדרינה

השפעותיה הפרמקולוגיות של קליפת המנדרינה, מתייחסות ל:
• מערכת העיכול
• השפעה אנטי-אסתמתית
• אנטי-דלקתיות
• השפעה על מערכת הקרדיו-ווסקולרית

מחקרים אשר נעשו בצמח, הוכיחו את יעילותו במקרים הבאים:
• מרקחת של 30 גרם Chen Pi ו- 6 גרם Gan Cao (שורש ליקוריץ) טיפלה בהצלחה ב- 85 נשים מתוך 88 אשר סבלו מדלקת שד אקוטית.
• הצמח הוכיח יעילות רבה בטיפול באבני מרה ב 134 מטופלים.
• מריחת משחה המופקת מהצמח' הוכיחה יעילות רבה בטיפול בכוויות מדרגה ראשונה ושנייה. המשחה הוכחה כמשככת כאב, אנטי-דלקתית ובעלת אפקט ספיחה.
• מרקחת המופקת מהצמח Chen Pi ומצמחים נוספים (מודיפיקציה של הפורמולה הסינית Er Chen Tang ) הוכיחה יעילות רבה במטופלים הסובלים מברונכיטיס כרוני, המתאפיין בשיעול חמור בלילה. מתוך 33 מטופלים, 17 הרגישו הטבה משמעותית, 14 הרגישו הטבה בינונית ושניים לא הרגישו שינוי.

לסיכום, קליפת המנדרינה הנה תרופה ביתית מתונה, טעימה, וזמינה לנו 🙂 ייבוש הקליפות בעונת החורף ושמירתן, יכול להעניק לנו טיפול מניעתי ותומך, לאורך כל השנה.

ביבליוגרפיה:

Chinese Herbal Medicine – Materia Medica – 3rd edition / compiled and translated by Dan Bensky, Steven Clavey, Erich Stoger with Andrew Gamble.
Chinese Medical Herbology & Pharmacology / by John K. CHEN & Tina T. CHEN.
Tao Medic Pro 2009 – מערכת לניהול מידע שימושי ברפואה סינית / By DR. Ofer Rom N.D

סלעית דפנה, Dip.Ac.Herbs מטפלת ברפואה סינית, מחברת הספר צמחי מרפא סיניים.
מאמר זה לקוח בחלקו מהפרק "צמחים מווסתי צ'י" בספר.

הערת מערכת:

הצמח בטוח בדרך כלל לשימוש במידה ולא משתמשים בתרופות. קליפות הדרים וביניהן קליפת המנדרינה עלולות להשפיע על חילוף חומרים של תרופות שונות.

למעבר למאמר הצמחים שיזיזו לכם את הצ'י
איכויות המרפא של הרימון 

מומלצי החודש