התאמת תזונה לטיפול בסרטן בפלג הגוף התחתון- סרטן המעי הגס

מאת אייל שפרינגר

המים הם האיכות השולטת בפלג הגוף התחתון על פי הרפואה הסינית. המים מייצגים שקיעה מטה, נקיון, ושימור משאבי החיים העמוקים.

בהמשך לפרקים הקודמים, אשר התמקדו בסרטנים הפוגעים בפלגי הגוף העליון והמרכזי, אנו ממשיכים כעת לעמוד על את טיבם של סוגי הסרטן הפוגעים בפלג הגוף התחתון. נעשה זאת, דרך התבוננות בסרטן המעי הגס, ובמזונות המתאימים לטיפול בו ולמניעתו.
[מאמר זה הנו סיכום חלקה הרביעי והאחרון של סדנה, אשר הונחתה ע"י אייל שפרינגר וג'סיקה הלפרין בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית. לפני הקריאה, אנו ממליצים לקרוא את חלק המבוא: בּישלוחיים- תזונה לטיפול במצבי סרטן ולמניעתם, המעניק נקודת מבט כללית על התהליך סרטני, בראי הרפואות המסורתיות].

ממעמקים קראתי אליך, איכות סרטני המחמם התחתון ואיכות המזונות המתאימה לטיפול בהם

סרטן מסוג YANG
סרטני המחמם תחתון מוגדרים על פי המאקרוביוטיקה כבעלי איכות YANG. מרקמם של גידולים אלו לרוב דחוס וקשה. מיקומם בעומק הגוף, באיברים קומפקטיים כגון הערמונית, השחלות והרקטום, כלומר איברים בעלי איכות YANG. לכן, המזונות המסייעים לטיפול בסרטנים אלו ומניעתם יהיו מזונות בעלי איכות YIN המאזנת את איכות הYANG: מזונות בעלי דחיסות נמוכה, והשפעה פותחת ומרפה.

שימוש בשורשים
מבין המזונות בעלי איכות הYIN, חשוב לבחור כאלה אשר נודעת להם השפעה ספציפים על המחמם התחתון. לדוגמה: כל צמחי משפחת המצליבים הם בעלי איכות YIN קרירה ומרחיבה, אך החלקים העל קרקעיים דוגמת הברוקולי והכרובית, מותווים יותר לטיפול בפלג הגוף העליון, בעוד השורשים כגון הצנון והצנונית מותווים לטיפול בפלג הגוף התחתון.
על פי אותה גישה המייחסת לשורשים השפעה על המחמם התחתון, ניתן להשתמש בירקות שורש נוספים בעלי השפעה מנקזת, מייבשת או מקררת, כגון גזר, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, בצל וארטישוק ירושלמי.

שימוש במזונות ותבלינים מניעי דם
כאמור, המחמם התחתון הוא החלק הדחוס ביותר בגופנו. אורח החיים המודרני הכרוך בישיבה מרובה, מפחית את התנועה באיזור זה ואת זרימת הדם המקומית, ומגביר את הסיכוי לתחלואה. מנקודת המבט של הרפואה הסינית, זרימת הדם חיונית לבריאות הגוף בכללותו, ובמיוחד לבריאות אברי המחמם התחתון.

שני מבנים תפקודיים אחראים על פי הרפואה הסינית לזרימת הדם החופשית: מרידיאן הכבד, והמרידיאן החודר (CHONG), עוברים דרך המחמם התחתון ומשפיעים על בריאותו. איברים הפגיעים לסרטן כגון השחלות, הרחם ובלוטת הערמונית זקוקים לאספקת דם עשירה המשפיעה על תפקודם התקין.

צמחים מזונות ותבלינים מניעי דם משמשים ברפואה הסינית לטיפול באברי המחמם התחתון. מרכיבים אלו מסייעים לשמירת הבריאות של האברים, מטפלים במחלות כאשר הן מופיעות, ומסייעים בזמן הטיפול הכימותרפי לזרימת דם טובה יותר אל איזור הגידול וליצירת זמינות גבוהה יותר של התרופה לתאי הגידול. חלק מהמזונות והצמחים לטיפול במחמם התחתון, יהיו צמחים מניעי דם. דוגמה לתבלין שכזה הוא הצמח קורטם הצבעים (Hong Hua) ממשפחת המורכבים, המשוייך ברפואת הצמחים הסינית לקבוצת הצמחים מניעי הדם.

שימוש במזונות שומניים
במאמרים הקודמים בסדרה זו הצגנו את מודל שלושת המחממים, המחלק את הגוף ל3 חלקים בעלי תפקודים שונים.
למחמם התחתון שני תפקודים עיקריים: הראשון הוא הפרשה של כל מה שאיננו נחוץ לגוף. התפקוד השני הוא שימור משאבים.
המחמם התחתון נחשב ברפואה הסינית כמושב הכליות, המהוות את מאגר ה JING, אותו אוצר המהווה תמצית ותשתית לכל הקיום הגופני. ה JING מתבטא בגופנו בכל הרקמות והתפקודים המהווים תשתית לחיים: העצמות, מח העצמות, המוח, המערכת ההורמונלית ומערכת הרביה.

כדי להזין את כל אותן רקמות המכילות את אותו JING יקר, יש לחפש את מקורות הJING הטובים ביותר בטבע. חומר הגלם היקר ביותר עבור עולם החי והצומח הוא השומן. החיות מרכזות את השומן מתחת לעור כהגנה על הגוף, ועמוק סביב האיברים הפנימיים כדי להגן עליהם ולתמוך בתפקודם. הצמחים מרכזים את השומן בחלקים היקרים להם מכל, בזרעים המבטיחים את המשך השושלת.  חלק מרכזי בטיפול בסוגי סרטן של פלג הגוף התחתון, הוא שיקום וחיזוק ה JING, הכולל צריכה של שומנים איכותיים, ומקורות לויטמינים מסיסי שומן כגון וטמין D,A,K וE.
מזונות שומניים יטפלו במיוחד במצבים בהם נרצה ללחלח ולשקם רקמות. למשל, סרטן המעי הגס מוגדר פעמים רבות כבעל איכות של יובש. מרכיבים שומניים כגון חומצה בוטירית הנמצאת בחמאה ובגהי (חמאה מזוקקת), וויטמין D, ידועים כבר כבעלי השפעה מונעת לגבי סרטן המעי הגס. הליקופן המצוי במזונות אדומים דוגמת עגבניות, המסייע למניעת סרטני שחלות וערמונית, אף הוא מסיס שומן, וניספג היטב רק בנוכחות שומן בתזונה.

קבוצות נוספות של  מזונות וצמחים המתאימים למחמם התחתון:

מזונות המחזקים את YANG הכליות: YANG הכליות אחראי על התנועה בפלג הגוף התחתון. פעמים רבות מחלות המופיעות באזור זה נובעות מYANG כליות חלש. רבים מהשורשים ומהתבלינים תומכים בYANG הכליות. דוגמה לתבליט שכזה הוא אגוז מוסקט.
מזונות משתנים: ניתן להתייחס לסרטן בפלג הגוף התחתון כהצטברות של לחות. מזונות משתנים משמשים לטיפול בלחות בפלג הגוף התחתון. השורשים של משפחת המצליבים דוגמת הצנון, הצנונית והדייקון הם דוגמה למזונות משתנים המשפיעים על פלג הגוף התחתון.
מזונות וצמחים המחזקים את הטחול/לבלב: ברפואה הסינית נאמר פעמים רבות כי מחלות המתבטאות מתחת לטבור, נובעות למעשה מתפקוד לקוי של הטחול/לבלב. הסיבה לכך כי תפקודו הסיני של איבר זה, הוא תפקוד של הרמה והחזקה של רקמות הגוף ושל הנוזלים. חולשה של הטחול/לבלב גורמת לנוזלים להצטבר בפלג הגוף התחתון, ולהפוך ללחות או ליחה המהווים מצע להתפתחות הסרטן. מנגנון זה דומה למנגנון ה YIN FIRE, המוצג במאמר באתר זה. מזונות או צמחים לדוגמה התומכים בטחול/לבלב הם שורש אסטרגלוס, וג'ינג'ר יבש.

שימוש במזונות ריריים
המחמם התחתון הוא המרחב ה'דחוס' ביותר בגוף. בספר הBEN CAO GANG MU נאמר כי "מזונות ריריים יעילים לטיפול בדביקות". ניתן להתייחס לגידולים המופיעים במחמם התחתון, כמצב של ליחה דביקה, ה'נתקעת' במחמם התחתון. המזונות הריריים מסייעים לשיפור התנועה במחמם התחתון, במיוחד דרך המעיים ודרכי השתן, ולניקוי הגוף. כדי להבהיר את אופן הפעולה של המזון הרירי, ניתן לחשוב על קערה מלוכלכת במזון דביק, דוגמת טחינה, והשימוש בסבון שמירקמו רירי לניקוי הכלי.

תזונה למניעה ותמיכה בטיפול בסרטן המעי הגס

רקע כללי
נכון למועד כתיבת ההרצאה, סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים במערב. סרטן זה אחראי ל13% ממקרי המוות מסרטן בעולם המערבי. בעבר, המקור הנפוץ ביותר לסרטני מעי גס קטלניים היה איזור החלחולת ופי הטבעת. עם התבססות נורמות הבדיקה השגרתית של המעי הגס, הפכה הקרצינומה של המעי הגס העולה, המצויה בתחילת המעי הגס, וקשה יותר לבדיקה, להתבטאות המחלה הנפוצה והחמורה ביותר של סרטן זה. שכיחות המחלה נמוכה במיוחד בפינלנד, יפן, ובאוכלוסית הנוצרים המורמונים. יש הטוענים כי בשל התזונה הייחודית של אוכלוסיות אלו.

גורמי סיכון ומניעה ידועים לסרטן המעי הגס
גורמי הסיכון
הידועים ביותר להופעת סרטן המעי הגס הם: עישון, אכילה של בשר מעובד, צריכה עודפת של סוכר, רקע של מחלות מעי דלקתיות (קרוהן, קוליטיס), מיעוט בסיבים תזונתיים, ומוטציה מולדת בגן P53.
הגורמים מפחיתי הסיכון הידועים ביותר הם: סיבים מפירות וירקות, צריכה מספקת של סידן בתזונה, צריכה מספקת של ויטמינים D ו C, סלניום, ובטא קרוטן. נמצא גם מתאם מעניין בין צריכת תרופות נוגדות דלקת מסוג NSAID להפחתת הסיכון להופעת המחלה!

המעי הגס והתזונה המתאימה עבורו בראי הרפואה הסינית

כיווץ, שחרור ושזיפים כבושים ומשוחררים
המעי הגס הוא אחד מהאברים בהם מתבטאת איכויות המתכת והעץ.
שתי האיכויות מתבטאת במעי הגס בפעולות הכיווץ, הספיגה והספיחה, לצד היכולת להנעה, שחרור והתרוקנות.  מזונות המטפלים במעי הגס יהיו מזונות מכווצים המגבירים את הספיגה כגון ממרח אומבושי (שזיף יפני כבושים), בעל טעם חמוץ ואיכות מכווצת וסופחת, ומזונות מרפים דומת השזיף הטרי, המייצג את איכות העץ ובעל פעולה מרפה ומשחררת של המעי.

שפע, מיקוד ותזונה יפאנית
המעי הגס, יחד עם הקיבה
, בונים את השכבה הנקראת Yang Ming– "היאנג הבוהק".
שכבה זו מאופיינת באיכות של יובש ומתכתיות מחד, ושל שפע מאידך (עשירה בצ'י ודם). כאשר שכבה זו פועלת נכון היא מתמצתת את המזון ומתרגמת אותו כשפע לגוף.
המעי הגס הוא החלק בשכבת הYANG MING העוסק במיצוק וריכוז שאריות המזון.

מעניין לציין כי יפן היא בין המדינות הסובלות מהשכיחות הנמוכה ביותר של סרטן המעי הגס, והשכיחות הגבוהה ביותר של סרטן הקיבה. כלומר יפן היא מדינה שתושביה יודעים לטפל היטב בחלק אחד של שכבת ה YANG MING ולפגוע היטב בחלקה האחר. התזונה היפאנית, וגם התזונה המאקרוביוטית הקלאסית המבוססת על התזונה היפנית, מהוות בעיני ביטוי לתזונה המדגישה את שכבת ה YANG MING.
המאפיין הכללי של המזון היפני באופן כללי הוא השילוב בין מזון מלוח למזון מותסס, בין תזונה חלבונית, למזונות העשירים בסיבים, באצות ובמזונות ממשפחת המצליבים (כמו צנון דייקון, ווסאבי).  ריבוי הדגים, המלח, והטמפורה (טיגון עמוק), מחמם את הקיבה. במידה מועטה מזון זה עשוי לחזק את הגוף למנוע אנמיה, ולהגביר תיאבון. מזון כזה במינון גבוה כפי שנהוג ביפן, עשוי לגרום להופעת סרטן קיבה, או לחץ דם גבוה (גורם מוות נוסף הנפוץ ביפן).
קבוצת המזונות השניה מהמטבח היפני הכוללת את המצליבים, המזון הכבוש, הטופו העשיר בסידן, צירי הדגים והאצות, מסייעים לשמירה על בריאות מושלמת של המעי הגס ולמניעת סרטן המעי הגס.

שיקולים נוספים בבחירת מזונות לטיפול במעי הגס

איזון בין לחות ויובש: הטיפול במעי הגס דומה לטיפול בריאות, בנות הזוג של איבר זה במחמם העליון. שיקול מרכזי בטיפול בשני איברים אלו הוא איזון בין לחות ליובש. התאמת תזונה למעי הגס חייבת להיות מבוססת על אבחנה של לחות או יובש באיבר זה. מצבים של יובש, כגון צואה קשה ויבשה, יחייבו אסטרטגיות של לחלוח (אבקת קוזו למשל). מצבים של לחות במעי הגס, יחייבו שימוש במזונות מייבשים (שורשי מצליבים או כורכום). טעות נפוצה היא שימוש במזונות הידועים כאנטי סרטניים, אשר אינם מתאימים לאבחנה הספציפית. למשל שימוש בכורכום (יבש), כאשר יש סרטן במעי הגס במקביל לעצירות על רקע יובש.
חיזוק הכליות:  בתחילת פרק זה עסקנו בחשיבות מערכת הכליות הסינית, לשמירה על ההזנה, התנועה והבריאות הכללית של אברי המחמם התחתון. למעי הגס קשר מיוחד עם הכליות. קשר זה מתבטא במודל השעון הסיני, לפיו הכליות והמעי הגס ניצבים זה מול זה. המעי הגס מגיע לשיא פעילותו סביב השעה 5:00 בבוקר, ואילו הכליות פעילות בשעה 17:00 בערב. אחת המשמעויות הקליניות של מודל זה עוסקת ביחסי עודף וחוסר. כאשר המעי הגס נימצא ב'עודף' (למשל עצירות), הכליות תהינה ב'חוסר'. כלומר, מנקודת מבט פיזיולוגיות, הכליות תיאלצנה להתמודד עם תוצרי הפסולת התקועים במעי הגס ופוגעים בתפקודן. כאשר הכליות עצמן בחוסר, למשל חולשה בפעילות בלוטת האדרנל, תנועת המעי הגס, הפריסטלטיקה, תהיה איטית ותיווצר עצירות.

קשר נוסף בין המעי הגס לכליות מתבטא במודל חמשת השינויים: מעי הגס המתפקד באופן תקין, חיוני להזנת הכליות, כאיבר מתכת המזין איבר מים. ברמה הפיזיולוגית, הנוזלים, המינרלים, וויטמין הK המיוצר במעי הגס, חיוניים להזנת הכליות והרקמות הקשורות בהן כגון העצמות והמערכת ההורמונלית.

יחידת העילית של השורשים הלבנים

השורשים הלבנים הם המזונות המתאימים במיוחד למניעת מחלות של המעי הגס. השורשים הלבנים חולקים עם המעי הגס תכונות משותפות הקושרות אותם לתפקודו של המעי ולאלמנט המתכת. הצבע הלבן של השורשים, הטעם החריף של רבים מהם, מרקמם הקשה והיבש וריחניותם, קושרים בינם לבין אלמנט המתכת, שהוא האלמנט המרכזי של המעי הגס.

המעי הגס, אשר פתח היציאה שלו נקרא ברפואה הסינית 'הטבעת הלבנה', מתפקד כמו השורש של הגוף: בדומה לשורשים, הוא שוכן בחלק התחתון של הגוף, ובדומה להם תפקידו לספוג נוזלים ומינרלים. ניתן לומר כי המעי הגס הוא ה'שורש' המאפשר לנו יציבות וכוח לדבוק בחיים. גם מבחינת ההרכב הכימי, השורשים הלבנים עשירים במיוחד בסיבי אינולין שהינם חומר פרה ביוטי ראשון במעלה החיוני לטיפוח פלורת חיידקים בריאה ומאוזנת במעי הגס.

השורשים הם גם 'מזון כליות': השפעתם משתנת, והמינרלים שהם מכילים תומכים בבריאות הרקמות השייכות לאלמנט המים. לפיכך השורשים תומכים בבריאות המעי גם דרך הטיפול בכליות. השורשים הלבנים הם: בצל, שום, צנון, צנונית, לפת, דייקון , ארטישוק ירושלמי ופרסניפ.

המלכה הלבנה של השורשים לטיפול במעי הגס

החזרת היא המלכה הבלתי מעורערת של השורשים הלבנים המטפלים במעי הגס. כל תכונות השורשים הלבנים מועצמות דרכה: טעמה חריף במיוחד, ריחניותה חזקה במיוחד ותכונותיה הרפואיות מודגשות ביחס לשורשים הלבנים האחרים.

החזרת משתייכת למשפחת המצליבים, בעלי האיכות היבשה והפעילות האנטי סרטנית (שורשים נוספים במשפחה הם הצנון, הצנונית והלפת).

החזרת חריפה ומניעה מאוד, מרה וחמה.  בשימוש המסורתי היא משמשת  לסילוק ליחה מכל חלקי הגוף. לדוגמא במצבים של ברונכיטיס, דלקת ריאות, דלקות אוזניים, וכאשר יש צורך בחיטוי כנגד הופעת חיידקים ווירוסים, למשל בזיהומי סטרפטוקוק (סקרלטינה, אימפטיגו), Ecoli, הליקובקטר וקלקולי קיבה.
החזרת ידועה כמשתנת ומשתמשים בה במצבים של דלקות שתן כרוניות המערבות חולשה של Yang הכליות (לעומת חמוציות, בהן נשתמש כאשר הדלקות בשתן מערבות גם חולשה של צ'י הלב וחום).
בנוסף לכך ידוע על שימוש מסורתי בחזרת לאיזון מאכלי בשר ומזון שומני.
התכונות הללו של ייבוש וההנעה, שיתון, סילוק ליחה ולחות, איזון אכילת בשר ושומן ותמיכה בYANG הכליות, מתאימות גם לטיפול בסרטנים המוגדרים לעיתים כמצבי של ליחה וסטגנציה.

מרכיבים נוגדי סרטן המצויים בחזרת:

אנזימים איזותיוציאנתים (ITC) + גלוקוזינולטים. מזונות אחרים המכילים חומרים אלו מסייעים לטיפול בסרטן ריאות, שד ומעי גס. החזרת היא אחד המקורות המרוכזים ביותר לחומרים אלו. תכולת הITC בברוקולי לדוגמה נמוכה פי 10 מתכולתה במנה מקבילה של חזרת. הITC מגביר גם את יצור הגלוטתיון, נוגד חימצון רב עוצמה המיוצר בגוף.
החזרת מכילה חומרים נוספים המחזקים את מערכת החיסון ומסייעים למניעה והתמודדות עם סרטן: ויטמין C ונוגד החמצון קמפרול המסייע למניעת סרטן.
תמצית הצמח פוגעת בתאי סרטני ריאות, מעי גס, שלפוחית שתן, ערמונית וקיבה בניסויי מעבדה.

מזונות נוספים למניעה והתמודדות עם סרטן המעי גס

זרעי משמש/שזיף/שקד: מזונות מלחלחים, המתמקדים באיזון בין יובש ולחלוח, בעלי תכונות נוגדות סרטן והנעה של הצ'י כלפי מטה, כפי שפורט במאמר העוסק בסרטני המחמם העליון.
אגוז מוסקט: תבלין מחמם, מטשטש כאב, המופיע אצל חלק מהמטופלים, ותומך באספקט הYANG של הכליות, ע"י יצירת תחושה של חמימות באגן, שיפור זרימת הדם, ואפקט סופח המונע שלשולים וזיהומי מעיים.
ריג'לה: ירק מלחלח ומקרר, רירי, בעלת השפעה נוגדת דלקת, מכיל חומצות שומן אומגה 3 קצרות שרשרת, המסייעות לשיפור זרימת הדם והפחתת דלקת, מסייע לריכוך היציאות, אך סופח ומונע שלשול, ודימום מהמעיים. נחשב צמח המניע את הדם בעדינות. מופיע בפורמולות צמחים מקררות לטיפול בסרטן המעי הגס.
אגוז מלך: מזון מלחלח ומחמם, מונע עצירות, אך גם בעל השפעה סופחת למניעת שלשול על רקע חולשה וקור. מכיל חומצות שומן מסוג אומגה 3 קצרות שרשרת ונוגדי חימצון רבים המסייעים למניעת דלקת. מכיל חומצה אלאגית המסייעת למניעת סרטן. מוגדר ברפואה הסינית כמזון המחזק את YANG הכליות, ובכך מסייע לשמירת בריאותו של המחמם התחתון.
שעועית שחורה: מזון קריר ומלחלח, עשירה בנוגדי חימצון ובהרכב סיבים ייחודי המסייעים לשמירת בריאות המעי הגס ופלורת חיידקי המעי. שעועית שחורה ופלפל חריף הם מרכיבים מרכזיים בתזונתם של המקסיקנים, אחת האומות עם הכי פחות סרטן מעי גס ומחלות ריאה. זהו מידע נסיבתי, אך מומלץ לא להתעלם ממנו. לשעועית השחורה השפעה סופחת המונעת אובדן משאבים דרך המחמם התחתון.
שום: עוד 'מזון על' למעי הגס. חם, יבש, מניע, מסלק ליחה, נוגד פראזיטים, בעל תכונות אנטי סרטניות. מכיל נוגדי חימצון רבים. מכיל קוורציטין המחזק את תפקוד מערכת החיסון ואינולין המחזק את אוכלוסיית חיידקי המעי הגס.
גהי: חמאה מזוקקת, בעלת השפעה מלחלחת וקרירה. מונעת עצירות, נחשבת מזון משקם ומשפר ספיגה ברפואה האיורוודית. המקבילה הסינית למחזקי JING וYIN. מכילה חומצה בוטירית, מרכיב שומני המונע התפתחות פלורה פתוגנית במעי וחיוני להזנת תאי המעי הגס ומניעת הפיכתם לסרטניים.
מקורות לליקופן: עגבניות, זרעי גוג'י GOU QI ZI, רסק עגבניות 100% ללא תוספות. הליקופן הוא נוגד חימצון ממשפחת הקארוטנים המסייע למניעת מספר סוגי סרטן. הידועים שבהם: סרטן הערמונית, השחלות, השד והמעי הגס. מזונות מכילי ליקופן הם בדרך כלל מזונות YIN מקררים ואף מלחלחים המסייעים לאזן מצבי חום, דלקת וכיווץ, המאפיינים פעמים רבות את המעי הגס.
מקורות לחומצה פיטית: החומצה הפיטית המצויה בקליפות הדגנים, הקטניות והאגוזים, מסייעת למניעת הנזק החימצוני הנוצר על ידי עודפי ברזל בתזונה הנובעים מתיסוף יתר או ריבוי בשר אדום. נזק חימצוני זה עשוי לפגוע במיוחד במעי הגס.  יש להיזהר מעודפי חומצה פיטית כאשר יש אנמיה על רקע מחסור בברזל.
דמעות איוב  (Yi Yi Ren- צמח מרפא סיני מקבוצת 'משתני לחות'): משמש ברפואה הסינית לטיפול בסוגי סרטן הפוגעים במערכת העיכול. מכילה רכיבים שונים נוגדי סרטן.
אצות: אצות הן מזונות מקררים ומלחלחים, בעלי איכות רירית וחלקלקה. מסייעות למניעת עצירות, הפחתת דלקת, הפחתת קרישיות הדם ושיפור תנועת הדם. סופחות רעלנים ומתכות כבדות מרירית המעי הגס. מותוות ברפואה הסינית לטיפול ומניעה של גושים וגידולים. בעלות קשר לאיכות המים, לכליות ולמחמם התחתון.
ג'ינג'ר: תבלין בעל השפעות נירחבות שלא כאן המקום לפרטן. מכיל את המרכיב ג'ינג'רול הפועל כמרכיב אנטי סרטני, המסייע להתמודדות עם סרטן המעי הגס. בעל איכות חמה ומייבשת.
רימון: פרי בעל איכות קרירה ועפיצה. סופח ומונע שלשול ודימום. עשיר בנוגדי חימצון המסייעים לייצוב דפנות כלי הדם ולמניעת סרטן. מתאים לטיפול במצבי חום ולחות.
סלק: מזון קריר ומלחלח, בעל פעילות משלשלת קלה, בעל פעילות אדפטוגנית קלה, מזין את הדם ומנקה את המעי בו זמנית.עשיר בבטאין- נוגד חימצון המסייע למניעת סרטן.
מצליבים: בני משפחת של החזרת, קרירים יבשים, חריפים-מרירים ומניעים. מכילים מגוון רכיבים מונעי סרטן, ביניהם האנזימים הגלוקוזינולטים המסייעים למניעה ודיכוי של תאי סרטן.
כורכום: תבלין חם יבש ומניע,חריף-מריר. משפר תנועת דם, אנטי טפילי. בעל פעילות ידועה נוגדת סרטן עם קשר חזק למניעה וטיפול בסרטן המעי הגס.

מבין המזונות אשר הודגמו בסדנה, בחרנו לשתף הפעם במתכון לתבשיל שעועית שחורה. תבשיל זה ותבשילים נוספים, מופיעים בספר 'בישולחיים' אשר יצא לא מכבר אל האור.

סיכום

סדרת המאמרים המסכמת את סדנת 'בישולּחַיים', עסקה בהתבוננות באיכותיהם של הסרטנים הפוגעים במחממים השונים ובפלגי הגוף השונים. זהו נסיון לגשר בין הידע המסורתי לידע המודרני אודות הקשר בין סרטן ותזונה. במאמר זה התמקדנו בהדגמת איכויות המחמם התחתון וסרטן המעי הגס על המזונות המתאימים לטיפול בו. כפי ששמתם לב, קיימים מגוון מזונות בעלי איכויות שונות של חום, קור, לחות או יובש המתאימים לטיפול במעי הגס. נזכיר, (כפי שאנו תמיד עושים… ) שלכל מחלה ולכל מטופל, האבחנה המבדלת הייחודית להם, ורק מתוכה נגזרים האבחון הטיפול ובחירת המזונות המתאימה ביותר.

רפואה שלמה לכל!

*ההרצאה נבנתה והוצגה ע"י אייל שפרינגר והמתכונים הודגמו על ידי ג'סיקה הלפרין, בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית ICCM 2014. הסדנה סוכמה על ידי המטפל עדו ברק.

הסיכום הורחב וניכתב על ידי אייל שפרינגר, מייסד האתר, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מאקרוביוטית.
* המעוניינים ברכישת הספר בישולחיים מוזמנים להשאיר הודעה כאן, ואנו נחזור אליכם.

למעבר לחלק א (מבוא) של הסדנה- בישלוחיים- תזונה לטיפול במצבי סרטן ולמניעתם
למעבר לחלק ב של הסדנה- התאמת התזונה לטיפול בסוגי סרטן הפוגעים בחלקו העליון של הגוף (המחמם העליון)
למעבר לחלק ג של הסדנה- התאמת התזונה לטיפול בסוגי סרטן הפוגעים במרכז הגוף (המחמם האמצעי)

לעיון בפרטי ההרצאה נהר אדום נהר לבן- טיפול במחלות דם ולימפה באמצעות רפואה מסורתית

מומלצי החודש