התאמת תזונה לטיפול בסוגי סרטן המופיעים בחלקי הגוף העליונים (המחמם העליון)

מאת צוות האתר

חלק הגוף העליון, הנקרא ברפואה הסינית המחמם העליון, נשלט על ידי הלב והריאות, שהם אברי האש והמתכת בהתאמה. איברים אלו מעורבים בכל חוסר איזון, כולל סרטן המופיע באזור החזה והראש. על פי המודל המדמה את הגוף למיכל התססה, במחמם העליון, הצ'י ונוזלי הגוף אמורים להתבטא בצורתם הטהורה ביותר, המאפשרת תהליך נשימה תקין, זרימת דם טובה סביב הלב, ושימוש תקין במערכת העצבים. גידול סרטני במחמם העליון מבטא פגיעה בנקיון הצ'י ובנוזלי הגוף בפלג הגוף העליון. מאמר זה יתמקד בסרטנים הנפוצים במחמם העליון: סרטני ריאות וסרטני שד.

[מאמר זה הנו חלקה השני של סדנה, אשר הועברה ע"י אייל שפרינגר בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית. לפני הקריאה, אנו ממליצים לקרוא את חלק המבוא: בּישלוחיים- תזונה לטיפול במצבי סרטן ולמניעתם, המעניק פרספקטיבה כללית להתבוננות בתהליך סרטני, בראיית הרפואות המסורתיות.]

איכות המזונות הנדרשת לטיפול במחמם עליון:

מזונות המחמם העליון יבטאו את אותה איכות של ניקיון וצלילות, ויהיו בעלי תכונות המאפשרות להם 'להגיע' לאזור זה ולפעול שם:

-מזונות המייצגים איכות מתכת או אש: מגיעים באופן טבעי לאזור זה משום שהם חולקים את אותה איכות עם הלב והריאות, השולטים במחמם העליון. מזונות מתכת הם לרוב מזונות לבנים או חריפים או כאלה עם השפעה מלחלחת ו/או מייבשת ברורה. מזונות מתכת לדוגמה הם ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב לבן, שקדים, ובצלים. מזונות אש הם מזונות בעלי טעם מריר או צבע אדום. דוגמה למזון אש הם הדובדבנים שציפתם אדומה והזרע שלהם מר.

-מזונות קלים: חלקי הצמח העל קרקעיים, פרחים, עלים, מזון ארומטי, מזון חריף. מזונות בעלי איכויות אלו נחשבים ל'קלים', ועל כן יכולים להשפיע על חלקי הגוף העליונים.

– איזון בין לחות ויובש: רעיון מרכזי בטיפול בסרטנים הממוקמים במחמם העליון (סרטן שד וסרטן ריאות) הוא באיזון ליחה ויובש. הסיבה לכך היא מעורבות מרכזית של הריאות, איבר שעיקר הטיפול בו מתבטא באיזון לחות ויובש. בסרטני ריאות יש ביטוי הן לסימפטומים של ליחה והן לסימפטומים של יובש. סרטני שד מערבים לרוב פתולוגיה של ליחות וליחה. מזונות ארומטיים, מרירים, או חריפים יקנו לרוב את האיכות המייבשת (למשל קצח), ואילו מזונות לחים או שומניים (כמו שקדים) יקנו את הלחלוח.

-מזונות המשפיעים על תפקוד המחמם המרכזי ומערכת העיכול: המחמם עליון קשור למחמם האמצעי ולמעשה תלוי בו לתפקודו התקין. כדי להשפיע על המחמם המרכזי יש לבחור מזונות בעלי איכויות של עץ (המתבטא בכבד ובכיס המרה) או האדמה (המתבטאת בקיבה ובטחול-לבלב).

האיברים בעלי ההשפעה ה'מרימה', הטחול-לבלב והכבד, חיוניים להזנה נכונה של המחמם העליון. אברי המחמם המרכזי בעלי האיכות היורדת, הקיבה וכיס המרה, חיוניים לניקוי ומניעת עודפים המצטברים במחמם העליון, ולתמיכה בתפקוד התקין של הלב והריאות.

סרטן שד וסרטן ראות, מושגים עיקריים

סרטני שד:

מיקומים שונים:
DCIS מופיע בצינוריות השד.
LCIS מופיע בבלוטות ההפרשה של החלב.
רגישות להורמונים:
ER+ סרטן רגיש לאסטרוגן (YIN)
PR+ סרטן רגיש לפרוגסטרון (יותר YANG)
סימן HER2 מייצג סוג חלבון הנמצא על מעטפת תאי השד, ולנשים עם כמות רבה ממנו ישנה יותר נטיה ללקות בסרטן השד, באופן יותר אגרסיבי, עם זאת, יש תרופות כימותרפיות טובות יותר לסרטן זה.

סרטני ריאות:

1. SCLC – הכי Yang. תאים קטנים. מופיע בחלק המרכזי בריאות- בליבה. זהו סרטן אגרסיבי יאנגי.
2. NSCLC – סוגים יותר Yin. מתפשטים באיטיות יותר.
3. סרטן ריאות קשקשי SQUAMUS CELL CARCINOMA – נוצר מתאי אפיתל, וגם צורתו קשקשית. קשור בעישון, חום ויובש. מיקום מרכזי, יותר יאנג ויובש.
4 LARGE CELL CARCINOMA

סרטני שד וראות בראיה מסורתית

סרטן השד

בראי המאקרוביוטיקה נחשב לסרטן Yin: מופיע ברקמה חיצונית, רכה ושומנית. ניתן למישוש. נמצא בחלק גבוה בגוף. באופן כללי, האיכות השלטת בסרטני שד הנה של לחות או ליחה. השדיים אינם איבר בפני עצמו, אלא רקמה, אך הם ממוקמים מעל לריאות, וקשורים לתפקוד הלב והריאות. את רקמת השד חוצים הרבה מרדיאנים: מרידיאן הקיבה, מרידיאן הכליות, מרידיאן הכבד ומרידיאן מעטפת הלב. תפקיד השד, לקחת כל השפע והשומניות שיש בעולם, ולתרגם את המזון לשפע עבור הילד. הסרטן מבטא מעין 'פגם' ביכולת לתרגם תמציות ליכולת הזנה חיצונית, ופגם ביכולת להפוך את השפע לתמצית נותנת חיים.

איכויות דומיננטיות של סרטני שד:

לחות ליחה, סטגנציה של צ'י הכבד, קשר להורמוני מין. למעשה הן הטיפול התרופתי והן טיפול בתזונה וצמחים, מתאפיין בתכונות הסותרות את תכונות סרטני השד. לטיפול התרופתי והתזונתי, איכות מייבשת ומניעה ופעילות מעכבת הורמוני מין.

סרטן הריאות

בראי המקרוביוטיקה נחשב לסרטן יותר Yang. דחוס ומרוכז. פנימי בגוף. נוטה לתקיעות חזקה ויבשה.
איכות: יחסי יובש- לחות.
הראות כאיבר Zang: הריאות הן איבר בפני עצמו, איבר מהותי. הופעת המחלה באיבר כגון הראות, חמורה יותר מהופעת המחלה ברקמה כמו רקמת השד.  איבר הריאות מקיים יחסי גומלין, על פי הרפואה הסינית, עם איברים אחרים: הלב, המעי הגס, שלפוחית השתן, המעי הדק, הקיבה והטחול-לבלב.  על פי המודל הסיני של שש השכבות, המחלק את 12 אברי הגוף העיקריים לצמדים האחראים על תפקודים שונים, הריאות והטחול חולקים את שכבת ה Tai Yin המקושרת לאקלים האדמה. שכבת הTAI YIN, מורכבת מאיבר אדמה (הטחול לבלב), ואיבר מתכת (ריאות).

החווה והשוק

הסינולוג והמטפל היינר פרוהאופ מתאר את יחסי האיברים ריאות וטחול-לבלב כ'יחסי החווה והשוק'. הטחול-לבלב מייצג את האדמה, החווה, המקום בו מופקת התמצית מהמזון. הריאות שהן איבר המתכת, מקבילות לשוק בו ממירים את האדמה למתכת, כלומר ממירים את הסחורה לכסף, אותו ניתן להפיץ בכל רחבי הממלכה. הריאות מקבלות את תמצית המזון מהטחול-לבלב, ומפיצות אותה באופן בו כל הגוף יכול לקבל את התמצית הזו. בסרטן ריאות, ישנו  מעיין 'פגם' ביכולת לתרגם את האדמה לשאר הגוף, היכולת לקבל מזון רב, לעכל אותו, ולאחר מכן 'להפיץ אותו בשוק' נפגעת. המחלה מקבילה למצב בו השוק תקוע עם סחורה, אין קונים, והשפע הופך למחלה. סרטן הריאות וסרטן השד דומים מבחינה זו. בשניהם יש קושי בקבלת תמצית המזון ממערכת העיכול. בסרטן השד הקושי הוא בהפצת התמציות כלפי חוץ, ובסרטן הריאות יש קושי בהפצתן בתוך הגוף.

איכות דומיננטית של סרטני ריאה

הריאות מוגדרות כאיבר מתכת, העוסק במיוחד בצ'י ובנוזלים של גוף. הטיפול ברוב מחלות הריאה כולל תמיד את מציאת האיזון הדק בין יובש ולחות. הגידול הסרטני מוגדר לרוב כליחה קשה, תקועה, הפוגעת בתנועת הצ'י והנוזלים התקינה של הראות. מאפייני המחלה הנפוצים הם יובש, ליחה קשה, חום. המזונות המתאימים ירככו את הליחה, יטפלו ביובש, ויצננו את החום הפתולוגי.

מזונות מתאימים לתמיכה במטופלים עם סרטן ריאות:

זרעי משפחת השקד

בני משפחה זו כוללים שקד רגיל, שקד מר, מחלב (זרע של דובדבן הבר). בנוסף קיימים זרעים ממשפחת השקד הנהוגים ברפואה הסינית: Xing Ren- זרע המשמש, Tao Ren- זרע האפרסק, Yu Li Ren- זרע הדובדבן.

משחק הטעמים של זרעי משפחת השקד

לכל הזרעים הללו מראה הדומה לשקד, וניתן להתייחס אליהם למעשה כגרסאות שונות של שקד, עם מאפיינים דומים לכל חברי המשפחה הזו. הטעמים הבולטים בזרעי משפחה זו הם הטעם המתוק והמר, איכותם מלחלחת ושמנונית, כיוון התנועה אשר הם יוצרים בגוף הוא התנועה כלפי מטה.
הטעם המתוק: מאפיין מזונות בעלי השפעה מזינה. מייצג את יכולתם של זרעי משפחת השקד ללחלח את הריאות, לסכך, לשמן ולשקם רקמות.

הטעם המר: מאפיין מזונות בעלי השפעה 'מנקה', מזונות המסייעים לגוף לסלק חומרים לא רצויים וגורמי מחלה. הטעם המר מנקז עודפי ליחה, מניע כלפי מטה, ומייצג את האיכות נוגדת הסרטן של זרעי השקדים. הריאות זקוקות לטעם המר, המאפשר לצ'י הריאות, אברי המתכת, להזין את הכליות אברי המים, המצויים בשלב הבא על פי מודל חמשת השינויים. הטעם המר שכיוונו כלפי מטה, מסייע לצ'י ונוזלי הראות לשקוע מטה, אל המחמם התחתון עליו שולטות הכליות. שקיעה זו של הצ'י והנוזלים, מונעת גודש באזור החזה, העלול להתבטא כסרטן, ומעודדת הזנה של הכליות, הנוטות להיות במצב תמידי של מחסור.

הטיפול הנכון במתכת

השקד ובני משפחתו מתאימים רק אם האבחנה היא יובש, ורוצים ללחלח.
זרעי משפחת השקד מתאימים פעמים רבות לטיפול באסטמה, משום שהם מלחלחים ריאות, ומעודדים תנועה כלפי מטה. ההשפעה המלחלחת מתבטאת גם בשיפור פעילות המעי הגס, איבר נוסף המייצג את אלמנט המתכת, המהווה בעצם מעין שותף לריאות בתפקיד החשוב של שמירה על הנחוץ וסילוק הפסולת מהגוף. משטר יציאות תקין חיוני לטיפול בבעיות נשימה, בשל הקשר בין המעי הגס לריאות כאיבר מתכת, ובשל הכיוון כלפי מטה המשותף לשני איברים אלו.
לזרעי משפחת השקד קשר לאלמנט המתכת, על כן הם משפיעים על השד, הריאות והמעי הגס.

הזנה עמוקה

פרט לקשר לאברי המתכת, הריאות והמעי הגס, זרעי משפחת השקדים תומכים בשני איברים נוספים המהווים את התשתית לחיים עצמם: הלב והכליות. על פי הרפואה הסינית, הלב והכליות יוצרים יחדיו את שכבת ה Shao Yin, השכבה העמוקה ביותר בגוף, המייצגת בעצם קיומה את הקשר בין הנפש לגוף, המתבטא בקשר בין הלב והכליות. השקד מזין את ה Jing, התמצית של הכליות, משפיע על מערכת העצבים ועל הבריאות המינית. טעמו המר משפיע על הלב ומסייע להרגיע את הנפש ומתאים לנדודי שינה. השפעתם של השקדים בביסוס הקשר בין הלב לכליות מתמקדת בהדגשת התנועה מהלב מטה אל עבר הכליות, בחיבור הנפש אל הגוף.
קשר נוסף של זרעי משפחת השקד אל הלב, איבר הקשור בדם, הוא השפעתם על זרימת הדם. הצמח הבולט ביותר המייצג את  שההשפעה מניעת הדם של זרעי השקדים הוא Tao Ren, זרע האפרסק. עם זאת כל הזרעים ממשפחה זו חולקים את היכולת להניע את הדם. לדוגמה, משפחת Wu מאזור XIAN בסין, המשמרת את מסורת הטיפול של הרופא Huang Yuanyu בן המאה ה18, אוהבים לעבוד עם Xing Ren, זרע המשמש, אשר מרגיע ריאות ומלחלח מעי גס, ובנוסף גם מניע דם.

חומרים פעילים בזרעי משפחת השקד בעלי השפעה משוערת של מניעת ודיכוי תאי סרטן:

– ההורמון מלטונין, מצוי בזרעים אלו בכמות קטנה. הורמון זה ידוע בהשפעתו משרת השינה ובהשפעה מונעת הסרטן שלו. לאנשים הנוהגים לעבוד בלילה, רמות מלטונין נמוכות, והם נוטים לתחלואה במספר סוגי סרטן כגון סרטני השד, בשכיחות גבוהה ביחס לשאר האוכלוסיה.
קוורציטין, נוגד חימצון. הקוורציטין תומך בתפקוד מערכת החיסון, ותורם למניעת סרטן. למרות שהקוורציטין מצוי בשקדים, המקור הכי טוב ונפוץ עבורו הוא בצל צהוב.
– קוורציטרין, גליקוזיד המגן על העור מקרינת UVB, ובעל פעילות מונעת סרטן. קוורציטרין מצוי גם בכוסמת.
נרינג'ין, פלבנואיד המצוי גם באשכולית לבנה, מפחית מספר גורמי דלקת ועשוי לסייע בהתמודדות עם כמה סוגי סרטן, ביניהם סרטן שד (גם מסוג טריפל נגטיב), ריאות וסרטן צוואר הרחם.
קטצ'ין, נוגד חימצון המצוי במיוחד בתה ירוק, א גם בחומץ, ובמשמשים. הקטצ'ין מדגים במחקרים השפעה מונעת אנגיוגנזיס (יצירת כלי דם המזינים את הגידול), ויכולת להפחית את נטיית הגידול להתפשט.
אמיגדלין, מרכיב שנוי במחלוקת המצוי בכל זרעי משפחת השקד. האמיגדלין נחשב לרעיל במינונים גבוהים, אך נחשד בעבר כחומר אנטי סרטני. מחקרים שנעשו אודותיו הפריכו סברה זו. המצדדים בשימוש באמיגדלין, ומזונות עשירי אמיגדלין, טוענים כי המחקרים הללו נערכו בעזרת אמיגדלין סינטטי, ולכן לא שיקפו נאמנה את ההשפעה נוגדת הסרטן של חומר זה.
נוגדי חימצון שונים: בשקד ובזרעים בני משפחתו מצויים עוד מרכיבים נוגדי חימצון רבים. רוב המרכיבים הללו מצויים דווקא בקליפת השקד, כך שלמרות המקובל, כאשר רוצים להשתמש בזרעים אלו למטרות 'ניקוי', מומלץ להשתמש בזרע על קליפתו החומה.

קבוצת הבצליים (שושנים)

משפחת מזונות נוספת, אשר הרפואות המסורתיות והמחקר המודרני מצביעים על השפעתם לטיפול ומניעת סרטנים בפלג הגוף העליון, או סרטנים הקשורים באיכות המתכת כגון סרטני ריאות שד והמעי הגס:
צמחי מאכל ממשפחת הבצל: בצל, שום, עירית, כרישה, בצלצלי שאלוט.

איכויות רפואיות מסורתיות

כל הירקות ממשפחה זו חולקים את הטעמים החריפים-מתוקים. לכולם איכות של הנעה וייבוש כאשר הם נאכלים טריים, ולחלוח המועצם כאשר הם מבושלים. לעומת השקד, אשר מזין ומוריד מטה, הבצל מזין ומעלה מעלה. כפי שניכתב מוקדם יותר במאמר, כדי לטפל במחמם העליון, יש לווסת היטב את התנועה בגוף. את חשיבות התנועה כלפי מטה, הדגמנו בדיון אודות השקד. גם התנועה כלפי מעלה הינה חיונית. התנועה מעלה המבטאת את איכות היאנג של הטחול והכליות, מזינה ומחזקת את אברי המחמם העליון. כאשר רוצים להדגיש תנועה זו, כדי לטפל באברי המחמם העליון, רצוי להשתמש בירקות ממשפחת הבצל.

המתנה של הבצל למטופל האונקולוגי

מטופלים אונקולוגיים המעוניינים בתזונה 'מבריאה', בוחרים פעמים רבות בתזונה בעלת השפעה מקררת ומייבשת: ירקות טריים, מיצי ירקות, תוספים באבקה או בקפסולות. התזונה הקרה והיבשה איננה מתאימה לכל אדם, ובמיוחד למטופלים המתמודדים עם הסרטן לאורך זמן, הנוטים להיחלש ולאבד את איכות היאנג המחממת. הבצלים שונים משאר הירקות בכך שהם גם מנקים ומסייעים להתמודדות עם הסרטן, אך גם שומרים על היאנג.

תורת החתימות וסגולות הבצל

בכל הרפואות המסורתיות, נהוג השימוש בתורת החתימות. הבנת האיכות הטיפולית של כל צמח ומזון, בהתבסס על מאפייניו החיצוניים. לבצל מבנה של שכבות. מבנה זה מבטא קשר לרקמות שכבתיות כגון עור, מעי גס, וריריות הגוף, כל מקום בו יש תאי אפיתל. הבצל מתאפיין ביכולתו לשימור משאבים. כאשר כל הצמחים משגשגים, הבצל איננו בולט בשדה. כאשר כל הצמחים החד שנתיים כבר יבשים, הבצל צומח . לפיכך הבצלים מייצגים את יכולת השימור העצמית, ההישרדות, והיכולת ללבלב גם בתקופות קשות. הבצלים מהווים תמיכה ליאנג, מחזקים אותו, ומשפיעים בעיקר על איברי המתכת.

ההרכב המיוחד של בצל צהוב

ההשפעה הרפואית של המרכיבים הכימיים המצויים בבצל, תומכת בגישה הסינית המגדירה את הבצל כמזון התומך בבריאות הריאה. מרכיבי הבצל השונים, מסייעים למניעת סרטן ריאה, מגבירים את חימצון הרקמות ויכולת להפיק אנרגיה, מחזקים את מערכת החיסון, ומסייעים לניקוי מתכות כבדות מהגוף:
האנזים אלינאז, דומה לאליצין המצוי בשום. נותן את הטעם החריף לבצל. בשונה מחומרים נוגדי סרטן ארומטיים כגון הלימונן, המצוי בקליפת הלימון, אנזימים כגון אלינאז מצטיינים בזמן פעילות ארוך והשפעה מתמשכת.
גרמניום, יסוד אשר מגביר את החימצון התאי, עוזר לתא לנשום יותר טוב ולנצל חמצן בצורה טובה.
סידן, כמות גדולה של סידן בתזונה עוזרת למנוע סרטן מעי גס. רוב המזונות הלבנים עשירים בסידן.  למשל טחינה וסומסום, שקדים, שורש פטרוזיליה וכרוב לבן. גם הבצל שבשרו לבן מכיל סידן.
ביוטין, ניקרא בדרך כלל ויטמין B7, קשור ליכולת הגוף לנצל אנרגיה.
אינולין, מולקולה מיוחדת. מוסיפים אותה הרבה פעמים ליוגורט. זהו סיב פרוביוטי, המשמש מזון לחיידקים הטובים. נמצא בארטישוק, אספרגוס, פטריות, ארטישוק ירושלמי. לאינולין איכות מתוקה, אך אין בו קלוריות. האינולין משפר את הספיגה, ואת מערכת החיסון דרך תמיכה בפלורה של מערכת העיכול.
קוורציטין – נוגד חימצון אנטי סרטני. נמצא בעיקר בקליפת הבצל, בעיקר בבצל צהוב וסגול ופחות בלבן.
גופרית אורגנית , מרכיב נוסף המצוי בבצל. הגופרית האורגנית מסייעת לכלציה (ניקוי) של מתכות כבדות מהגוף, במיוחד כספית קדמיום ועופרת. מתכות כבדות פוגעות בין השאר בתפקוד התקין של מערכת החיסון החיונית להתמודדות עם הסרטן.

הבצל מפחית קרישיות. תאי הסרטן מפיקים תועלת מסביבה עם קרישיות גבוהה. בסין, כאשר רוצים להגביר את הצלחת הכימותרפיה, נותנים צמחים מניעי דם, כדי שהתרופה תגיע לכל מקום בגוף.

מזונות נוספים לטיפול ומניעת סרטני מחמם עליון (חלק מהמזונות שהוצגו בהרצאה):

למניעה וטיפול בסרטני שד:

בצל ירוק, משמש גם לשטיפות חיצוניות של השד. מניע דם ומחמם. מזון בעל איכות של חדירה לתוך הרקמות.
חסה, צמח ממשפחת המורכבים. כמו רבים מבני משפחתה משפיעה לטובה על השדיים. ניתן להבין את פעולתה על הצ'י מהתבוננות בתנועת הפתיחה של העלים, המייצגת תנועה מתרחבת מהפנים אל החוץ. החסה מכילה קוורציטין ומסייעת לחסימת האסטרוגן המגרה את קולטני האסטרוגן מצויים על גבי תאי סרטן השד.
גרגר נחלים, צמח ממשפחת המצליבים. מתאים לטיפול ומניעת סרטן תלוי אסטרוגן. מניע ובונה דם.
ירקות מצליבים נוספים, דוגמת קייל וברוקולי.
חומצה אנרכית, נמצאת בקשיו. מסייעת למניעה והתמודדות עם סרטן שד. נשתמש בקשיו למטופלת הצריכה חיזוק ובניה, אך ניזהר במיקרים של ליחה וסטגנציה דומיננטיות.
אלכוהול פרלילי, מרכיב הנמצא בדובדבנים. מתאים לטיפול בסרטן השד. הדובדבן עצמו, המכיל כמויות קטנות של מלטונין, משמש כתרופה עממית אירופאית לטיפול בחוסר שינה ואנמיה. הפרי תומך ומזין לב. הזרעים המרירים דווקא מנקזים את הלב.
חילבה, משמש לניקוי ליחה פתולוגית, מביאה יאנג וצ'י לאיזור החזה כדי לחזק את האזור הזה (תכונה המתבטאת היכולת של החילבה לעודד הנקה). מרככת יציאות ותומכת בעיכול. מסייעת למניעת עייפות ושיפור התיאבון. החילבה לא מומלצת למטופלות בטמוקסיפן בשל פעילותה הפיטואסטרוגנית.
חומצה אלגית, מרכיב אנטי סרטני המצוי בפירות יער ואוכמניות המתאימות למצבים של חוסר דם.
שומר, מכיל אפיגנין וחומצה פרולית, מרכיבים אנטי סרטניים. מתאים במיוחד כשרוצים לתמוך באיכות העץ.

ירקות נוספים ממשפחת הסוככיים:

סלרי, פטרוזליה, כוסברה. עשירים באפיגנין.
שום, בדומה לבצל מכיל אליצין וגרמניום ומותווה בעיקר למצבי ליחה.
תרד, איכות מלחלחת ומשלשלת. עשיר בחומצה פולית. מכיל לוטאין. חומצה פולית הוכחה מחקרית כמסייעת למניעת סרטני שד.
קליפות הדרים,  השפעתם מתמקדת במחמם האמצעי ובכך מטפלת בסופו של דבר במחמם העליון. מתאימות למשל למצבי סטגנציה בכבד או ליחה שמקורה בטחול, המונעים מהצ'י לעלות למחמם עליון.

ירקות ממשפחת המורכבים 

ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, חסה, שן הארי, מתאימים ספציפית לשד. מבטאים את הקשר בין מרידיאן הכבד לשד. עבודה של פתיחה וניקוי.
אצת קומבו לא מבושלת, מאכל מקובל באוקינווה. באצה קיים פוקואידן, מרכיב ייחודי המעודד אפופטוזיס.
אגר אגר: 'מתנה' לחולים אונקולוגיים. עוזר להקל על פצעים בריריות  וללחלח. איכות מנקה ונוגדת דלקת. עשיר בסידן וביוד. היוד חשוב למניעה וטיפול בסרטנים תלויי הורמונים.

פירות סתיו המטפלים בשד

רימון, פרי המזכיר בצורתו את מבנה השד . הרימון עפיץ מייבש ומקרר, נוגד דלקת.
פרי העוזרר (Shan Zha), צורתו דומה לצורת הרימון. מניע דם וצ'י הכבד. בנוסף בעל איכות מכווצת. תומך בלב. משפיע על מרידיאן הקיבה, העובר דרך הפיטמה.
פרי ההדס, גם הוא פרי סתווי בעל מבנה הדומה לשד ולפרי הרימון, גם לו טעמים עפיצים ואיכות מכווצת. מעניין לבדוק את תכונותיו, למרות שלא נחקר עדיין כמזון מונע סרטן.

רשימת מזונות לטיפול ומניעת סרטני ריאות

Gou Qi Zi  (צימוקי ג'וג'י),  מזינים את Yin הכבד, מגיעים גם לריאות על פי הרפואה הסינית. עשירים בליקופן, מרכיב אנטי סרטני. מונעים סרטן שד בעיקר, אך מסייעים גם בסרטני ריאות, המתאפיינים לרוב ביובש.  צמח המשמש בעיקר למניעת מחלות.
Bai He, פקעת השושן, צמח נפוץ ברפואת הצמחים הסינית. מתאים למצבים בהם סרטן הריאות מסתבך ונוצרת התכייבות. Bai He מונע דימום, מונע זיהומים ואנטי בקטריאלי.
בצל צהוב, כן, גם לסרטן ראות הוא מתאים. לייבוש נגיש אותו טרי, וללחלוח נבשל אותו.
אסטרגלוס, צמח מחזק חיסון. משפיע על מרידיאני הריאות והטחול, ועל כן מתאים בעיקר לסרטני ריאות ושד, משום שהוא עובד במקביל על מחמם מרכזי ועליון.
קליפות הדרים:  מכילות לימונן, מרכיב אנטי סרטני לסרטן הראות. הכוונה בעיקר לקליפות אשכוליות, מנדרינה ולימון. למעשה רוב המזונות בעלי הארומה הלימונית מכילים מרכיב חשוב זה, למשל עשב לימון, לואיזה ומליסה.

פלפל אדום חריף, במקסיקו מעשנים הרבה, אבל אין הרבה סרטן. מחקרים שונים קושרים עובדה זו לשימוש בפלפל החריף. החריפות יוצרת תנועת צ'י בריאות.

הינג, תבלין מהמטבח האיורוודי המצטיין בארומה חזקה מאוד. התבלין משתמש מסורתית לחיזוק תהליך היכול והספיגה ולייבוש ליחה בראות.

דמעות איוב, (Yi Yi Ren) דגן הנפוץ במזרח אסיה, דומה מבחינת צורה וטעם לגריסי הפנינה. ניתן להשיגו בארץ כצמח מרפא. בעל תכונות אנטיסרטניות, מתאים בין השאר לטיפול בסרטן ריאות.

הדגמת בישול
עם סיום החלק הראשון בהרצאה אשר כלל את הדיון במזונות לטיפול במחמם עליון, הציגה ג'סיקה הלפרין שלוש מנות המייצגות את השימוש בפועל במזונות אלו:
ג'לי שקדים ורוטב פירות יער, כחלק מתזונה לסרטני מחמם עליון המלווים ביובש.
סלט גרגר נחלים: לטיפול בסרטן שד המאובחן כלחות.
דאשי קומבו קייל אוחיטשי: כחלק מטיפול תזונתי למניעת וטיפול סרטני שד תלויי אסטרוגן.

מבין המתכונים הללו, בחרנו להציג את מתכון ג'לי השקדים. שאר המתכונים מוצגים בספר 'בישולחיים' אשר יראה אור בקרוב.

*ההרצאה הוצגה ע"י אייל שפרינגר והמתכונים הודגמו על ידי ג'סיקה הלפרין, בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית ICCM 2014. סיכום הסדנה הועלה על הכתב ע"י עדו ברק, מטפל בתזונה ורפואה סינית.
* המעוניינים ברכישת הספר בישולחיים מוזמנים להשאיר הודעה כאן , ואנו ניצור עמכם קשר

למעבר לחלק א (מבוא) של הסדנה- בישלוחיים- תזונה לטיפול במצבי סרטן ולמניעתם
למעבר לחלק ג של הסדנה- התאמת תזונה לטיפול בסוגי סרטן המופיעים במרכז הגוף (המחמם האמצעי)
למעבר לחלק ד של הסדנה (יעלה בקרוב)

רפואה שלמה לכל!

לעיון בפרטי ההרצאה נהר אדום נהר לבן- טיפול במחלות דם ולימפה באמצעות רפואה מסורתית

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המאמר עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק

מומלצי החודש