אג'ואן

מאת אייל שפרינגר

פריחה של צמח התבלין אג'ואן

הוא קטן, הוא חריף, ואי אפשר להשאר אדיש כלפיו. אלו שאינם מכירים אותו, קוראים לו כמון ננסי, או זרעי סלרי הודי, אבל אל תתבלבלו, זהו אג'ואן, תבלין פחות מוכר שיכול לתרום באופן משמעותי למטבח ולארון התרופות הביתי שלכם.

תעודת זהות

שם לטיניPtychotis ajowan

טעם: מר וחריף
תכונות: מחמם, קל, חד, חודר.
האג'ואן, (כנראה ששמו בתימנית הוא נחווה/נחוואה) הוא תבלין בן משפחת הסוככיים הכוללת בתוכה את הקימל, הכמון הכוסברה והשומר. תבלין זה המגיע מהמסורת האיורוודית, מדגיש את איכויות של אש ואדמה. נוכל להגדיר את השפעתו הטיפולית במילה אחת: מיקוד.

שימוש בטיפול

לתבלין מיוחסות מספר השפעות פיזיות ונפשיות: בשל היותו תבליו קל וחד, הוא עוזר ללב ונותן טונוס ללב במצבים הקשורים לעייפות רפיון וחולשה. האג'ואן משפיע לטובה על מערכת העיכול בדומה לקרובי משפחתו, השומר והכמון.  התבלין מתאים במיוחד למצבי נפיחות וכבדות בבטן, גזים, וטפילי מעיים.
לאג'ואן מיוחסות השפעות נוספות כמשכך כאבים כללי,  וכתבלין העוזר לנקות פסולת מצטברת מן הגוף.
בדומה לשומר קרוב משפחתו, האג'ואן מעודד ייצור חלב אם, ומונע חסימות בשד.
שימוש מעניין נוסף לתבלין מהמסורת האיורוודית הוא מניעת חורים בשיניים, בזכות השמנים הארומטיים המחטאים המצויים בו.

השפעה על הפראנה

במסורת האיורוודית נאמר כי האג'ואן נותן סטימולציה לפראנה (אנרגיה, חיוניות) העולה (אודאנה) הממריצה את החשיבה ואת פעילות המוח. לפיכך האג'ואן מומלץ כתבלין למתרגלים טכניקות מדיטציה שונות, המבקשים לעודד תכונות אלו. נאמר עליו כי הוא התבלין של המורים והמרצים, בשל איכותו הצלולה והמעוררת, המסייעת למרצה להתבטא בבהירות.

טיפול בליחה

שימוש מופלא נוסף בתבלין זה אשר למדתי תוך כדי עבודתי הקלינית, הוא לטיפול במצבי ליחה שופעת בדרכי הנשימה, וכטיפול בסינוסיטיס כרוני: האג'ואן תורם להקלה מהירה ודרמטית מאוד במצבים אלו בלעיסה של קמצוץ ממנו.

שימוש בבישול

את האג'ואן הקטן והחריף נוהגים לצרף למזונות ותבלינים בעלי איכות כבדה או קרירה כגון תבשילי ירקות וחלב. בבישול האיורוודי התבלין מהווה תוספת למתכונים המכילים יוגורט, בהם הוא משמש לאיזון איכותו המלחלחת של היוגורט.

זרעי אג'ואן

זהירות

יש להזיהר בשימוש בתבלין במצבים המאופיינים בחום וביובש או במצבים בהם התודעה ערה מדי וה"פראנה" נעה לכיוון הראש. דפוס שכזה עלול להופיע בחלק מכאבי הראש, מחלות עיניים ועור, נדודי שינה ומתח נפשי.

נכתב על ידי אייל שפרינגר, מייסד אתר TEF, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית ואת קורס שירת הדם. ממחברי הספר בישולחיים.

לעיון נוסף

איכויות המרפא של צמחים ממשפחת הסוככיים

מומלצי החודש